11 uker igjen til NM i bodyfitness

Med i overkant av 11 uker igjen til Norgesmesterskapet har 7 jenter blitt til 5. Finn ut hvordan den siste uka har gått, og les intervju med 2 av jentene

IMG_3539

De 7 kaliber-jentene som skal stille i Norgesmesterskapet i bodyfitness har i overkant av 11 uker på diett igjen, før de må være i sin livs form. Det hele begynner å dra seg til. For hver uke som går, så blir det bare viktigere og viktigere å gjøre alt optimalt. Det er ikke lengre rom for pauser, utskeielser eller dårlige uker. Ting må sitte!

Dette er den fjerde delen av artikkelserien. I den første delen ble vi introdusert med jentene, og fikk et nærmere innsyn i hva bodyfitness handler om. I den påfølgende uken ble vi med jentene på knallharde trappeløp i granåsen, og gjorde også et intervju med deres diett- og konkurransecoach, Gunnar Strand Jacobsen.

Forrige uke ble vi vitne til at flere av jentene hadde mistet betydelige mengder fett. Dette var spesielt godt synlig på Nora, Anneli og Vilde. Christine så ut som hun hadde bygd litt muskler, noe som er imponerende på diett. Jeanette har også fått fart på seg, noe muskeldefinisjonen i ryggen er et godt eksempel på.

2 av jentene har trukket seg

Anja Kristin Røv og Camilla Jeanette Stuberg valgte i helga å trekke seg fra konkurransen, på grunn av personlige årsaker. Å være diett er en ting, men å være på konkurransediett frem mot et mesterskap krever mye av deg som person. Det er derfor ikke uvanlig at det av og til dukker opp noe som gjør en diett vanskelig å gjennomføre.

Til Fitnessbloggen forteller Anja at hun likevel skal være på diett, men at hun av ulike årsaker skal gjennomføre den i et roligere tempo, slik at hun kan fortsette å bygge på den solide rammen – som senest forrige uke løftet 120kg i knebøy!Fremgang også denne uka

Som jeg nevnte tidligere, så er ikke dette tiden for utskeielser eller diettpauser. Med drøye 11 uker igjen, må man virkelig bare gi jernet og alt man har.

Jeanette

Jeanette har virkelig stått på sist uke, og har lagt ned en innsats på trening- og kostholdsfronten det står respekt av. Slikt tærer selvsagt på, og selv forteller hun at hun føler seg litt sliten og tung i kroppen. Det var for hennes del, likevel nødvendig med en hard uke for å få fart på utviklingen. God jobbet!

Camilla og Anja

Som jeg nevnte innledningsvis har begge trukket seg av personlige årsaker, som gjør at oppkjøringen ikke gikk som planlagt. Det er ikke alltid ting klaffer, men vi ønsker begge lykke til videre – og håper at vi får høre mer fra dem senere.

Anneli

Anneli (blogg: Freakyfitness) er virkelig inne i en god periode, og fortsetter den flotte utviklingen fra forrige uke. Personlig så tror jeg at hun er den jenta jeg ser størst forskjell på, fra da vi startet denne artikkelserien, og frem til i dag.

De harde fakta viser en vektnedgang på 1.5kg og 1cm ned rundt midja. Visuelt er inntrykket enda tydeligere. På grunn av dette ble hun innvilget 500 kalorier ekstra på søndag fra bær og ris.

Christine

I og med at Christine allerede var i bra form da hun startet på dietten, spiser hun cirka 300 kalorier mer enn de andre jentene. Hun har likevel gått ned rundt 0.5kg og ser ut til å ha fått mer form på kroppen på de siste 2 ukene.

Nora

Nora (blogg: FitnessNora) har på relativt kort tid gått gjennom en stor kroppslig forandring – og er den jenta med lavest fettprosent. Fra forrige måling har hun gått ned i underkant av et halvt kilo, mens midjemålet viser 1 cm mindre.

Dette vil i mange tilfeller være et godt signal på at prosentandelen fett i vekttapet er høy. Den flotte utviklingen gjorde at Nora fikk innvilget et belønningsmåltid på 500 kalorier fra ris og bær på søndag

Vilde

Vilde er den 5 og siste jenta. Hun rapporterer om at lår og armer har begynt å få mer fasong, men på grunn av menstruasjon så veier hun det samme som forrige uke.

Intervjurunde med jentene

Planen er å intervjue jentene i tur og orden fremover. Først ut er Vilde og Christine som begge har hatt solid fremgang de siste ukene.

Christine Søderholm Johanessen

Alder: 24 år
Yrke: Ernæringsfysiolog. Jobber i tillegg på et rehabilitering/sykehjem og i klesbutikk.
Bosted: Jakobsli (Trondheim)
Sivilstatus: Samboer

Kan du fortelle Fitnessbloggens lesere litt om deg selv. Hvem er Christine?

Jeg er ei utadvendt, aktiv, glad jente som er litt over gjennomsnittet opptatt av trening og kosthold. For meg har dette blitt en livsstil jeg trilves veldig godt med.

Jeg blir rastløs om jeg sitter i ro, og liker at det skjer ting rundt meg. For meg er det viktig å hele tiden kunne sette seg opp nye mål som gir utfordringer til hode og kropp.

Har trening alltid hatt en stor plass i livet ditt? Hvilken treningsbakgrunn har du fra tidligere?

Opp gjennom ungdomsårene har jeg drevet med mye forskjellig. Jeg var innom alt fra fotball, turn, kickboksing og fridrett. Da jeg var 17 år startet jeg å trene vekter, og har siden da trent jevnt og trutt uten de store pausene.

Hvis vi skal holde oss litt til styrketreningen, som er en vesentlig del for å lykkes i bodyfitness. Hvilke muskelgrupper er du minst og mest fornøyd med – og eventuelt hvorfor?

Er egentlig jevnt over ganske fornøyd med fysikken min. Skal jeg trekke frem noe, så må det kanskje være armene og skulderpartiet mitt, som jeg føler er de to områdene som er best utviklet.

Motsatt er det med leggene og magen, som jeg synes det tar litt lengre tid å legge på seg muskler på.

Du har jo nå vært på diett en stund, med mål om å stille i bodyfitness til høsten. Når og hvordan bestemte du deg for å ville konkurrere?

Jeg kom inn på tanken for rundt et års tid siden, men avgjørelsen ble ikke tatt før i april i år. Jeg var også på Oslo Grand Prix tidligere i år, og det satte ikke akkurat noen demper på lysten. En rå og veltrent fysikk fascinerer meg virkelig.

Å kunne sette seg høye mål, og nå dem – er imponerende. Nå håper jeg at jeg også kan være en av de som lykkes med en så høy målsetting.

Muskler er viktig fordi de gir form og struktur i kroppen. Hvordan trener du for å nå målet ditt?

Jeg bytter treningsprogram hver sjette uke. Akkurat nå holder jeg på med en 2-splitt som gjør at jeg trener hver muskelgruppe 2 ganger i uken. Jeg varierer antallet sett og repetisjoner fra trening til trening. I tillegg kjører jeg 35 min kardio før frokost og 30 min kardio etter styrkeøktene.

Dag 1: Lår, sete, korsrygg, biceps
Knebøy, utfall i smithmaskin, sittende lårcurl, strake markløft, rygghev, stående tåhev, bicepscurls med ez-stang og hantelcurl i skråbenk.

Dag2: Rygg, bryst, skuldre, triceps
Sittende roing, nedtrekk, chins, brystpressmaskin, press over hodet, sidehev, opptrekk, nedpress, dips mellom benker.

Dag3: Lår, sete, biceps
Hack squat, smal beinpress, stående lårcurls, liggende lårcurls, sittende tåhev, bicepscurl i kabel, scott curl.

Dag4: Rygg, bryst, skuldre, triceps
Sittende roing hammer strength, smal nedtrekk, chins, skrå brystpress-maskin, crossover, press over hoet, omvendt, flyes, nedpress (pushdown) med en arm og sittende dips.
Mage trenes 3-4 ganger i uken.

Hva med kosttilskudd. Er det noe du benytter deg av, og i så fall hvordan?

Jeg bruker tilskudd av protein til frokost (Iso-Gold), før trening og etter trening. Jeg tar  BCAA og glutamin før og etter trening, for å sikre optimal restitusjon av muskler og immunforsvar. Jeg bruker også Udos choice fra Nordic Nutrition for å få i meg sunt fett.

Har du noen tips til nybegynnere som ønsker å komme noen vei med treningen?

Det viktigste er at du er bestemt og faktisk vil oppnå noe. Deretter kan du se litt nærmere på hvilke forutsetninger du har for å lykkes, og jobbe opp mot konkrete målsettinger som gjør at fysikken din videreutvikles.

Om målet er å konkurrere i bodyfitness, vil det være smart å ta kontakt med en coach som kan hjelpe deg med å finne ut hvordan du skal legge opp løpet. For meg har Gunnar Strand Jacobsen vært en viktig ressurs.

Bodyfitness er åpenbart en tøff sport som krever sin mann (eller kvinne i dette tilfelle). Ser du noen ulemper med sporten?

Man bør definitivt ha en sterk psyke. Både for å takle kroppspresset i kombinasjon med et forholdsvis lavt inntak av energi og for å forstå at en ‘deffa’ BF kropp ikke er en helårs kropp, men kun for en periode.

Som jeg forstår, handler mye av livet ditt om trening og kosthold. Hva gjør du når du ikke er på trening?

Hverdagen min er ganske ensformig. Den består stort sett av jobb og trening. Jeg er også en skikkelig familie-jente og setter familien utrolig høyt. Så når jeg ikke er å finne på Kaliber Treningsstudio, så bruker jeg mye tid på kjæresten, familien, svigerfamilien og vennene mine. Jeg skulle gjerne ønsket at døgnet hadde flere enn 24 timer!

Helt til slutt må vi også spørre om det er noen du vil takke for hjelpen så langt?

Jeg kommer ikke utenom coachen min, Gunnar Strand Jacobsen – som hjelper med meg oppsett av diett og styrkeprogram. Jeg vil også takke alle jentene i teamet som er en utrolig støtte og motivasjonfaktor.

I tillegg kommer jeg ikke utenom min kjære samboer og familie som alltid er der – Paul Rusten og Siw-Hege som stiller opp under poseringstreningene. Takk til dere alle!

Vilde Dons

Alder: 21 år
Yrke: Er student
Bosted: Møllenberg (Trondheim)
Sivilstatus: Samboer

Kan du fortelle oss litt om deg selv?

Jeg er en blid, aktiv og positiv jente som elsker å ha mye å holde på med. I mange år har hverdagen min bestått av skole, trening og flere jobber.

Jeg føler det er viktig å kunne spre interessen sin over flere felt, slik at man får utfordret seg selv som menneske. Jeg simpelthen elsker utfordringer, og sørger alltid for å nå de målene jeg setter meg.

Du har åpenbart mange jern i ilden. Men hvis vi ser litt tilbake i tid. Har du alltid vært så aktiv?

I en alder av 8 år begynte jeg med ji jutsu. I de 4 påfølgende årene var jeg på landslaget, hvor jeg fort fikk forståelsen av at det bodde et stort konkurranseinnstinkt inni meg. Ved siden av ji jitusen har jeg vært innom alt fra svømming, fotball, yoga, sykling og en del andre kampsporter.

Da jeg ble 16 år begynte jeg på sats og ble for alvor interessert i styrketrening. Jeg har også siden den gang jobbet en del som salinstruktør.

Du har med andre ord, ganske lang erfaring med målrettet trening. Når bestemte du deg for å ville konkurrere i bodyfitness? 

Uten å ha de helt store kunnskapene om bodyfitness, har jeg lenge latt meg fascinere av denne sporten. Jeg skal også innrømme at jeg har hatt min porsjon fordommer, hvor jeg har tenkt at dette i bunn og grunn bare handlet om å trene styrke og kline noen ekstra lag brunkrem på seg (he, he).

Men i takt med økt kunnskap, vokste også interessen. Etter en runde i April med Gunnar hvor vi tok en liten sjekk på formen, bestemte jeg meg for at det bare var å brette opp emene. Denne utfordringen passet meg ypperlig.

Du nevner at formsjekken i april var viktig for deg. Hvordan ser du selv på din egen kropp? Hva er dine styrkheter og svakheter. Hva må du jobbe med?

Jeg er godt fornøyd med lårmuskulaturen og nedre del av rygg. Ironisk nok er dette også de muskelgruppene jeg liker minst å trene. Jeg har likevel på grunn av litt ryggproblemer, ikke sluntra unna denne treningen – og det ser ut til å ha gitt gode resultater.

Når det gjelder hvilke muskelgrupper jeg er minst fornøyd med, så må det være ryggen og skulderpartiet. Men i oktober må alt være der – og det skal jeg også få til.

Er det tatt hensyn til dine svake muskelgrupper i treningsprogrammet? Og for øvrig, hvordan trener du?

Jeg trener en 4-splitt med bein på dag1, rygg på dag2, armer på dag3 og bryst og skuldre på dag 4. Jeg har fått et skikkelig «monsteroppsett» av Gunnar, hvor jeg har fokus på rygg og skuldre.

Jeg har alltid 4 sett pr øvelse og trener primært mellom 8-12, 12-15 og 15-20 repetisjoner. Trener bein og armer 1 gang i uka, mens de prioriterte muskelgruppene får 2 gjennomkjøringer.

Bein (4 sett): Knebøy, utfall, beinpress, beinspark, lårcurl og strake markløft. I tillegg kommer tåhev for leggene.

Rygg: Chins, Bred nedtrekk, smalt nedtrekk, omvendt flyes, hammer strength roing, og face pull og sittende roing.

Skuldre: Hammer strength press, Sidehev og opptrekk

Armer: Dips mellom benk, nedpress (pushdowns), og ez-stang curls for biceps.

Du har åpenbart en hverdag som består av mye og tung trening. Med din allsidige bakgrunn er du trolig også bedre rustet for mye trening, enn de av oss som sitter mye på rumpa. Har du noen tips til nybegynnerne?

Når det gjelder bodyfitness, så vil jeg fått noen med erfaring til å hjelpe til med og sette opp en diett og et bra styrkeprogram. Start litt i det små, og jobb deg gradvis oppover. Det er viktig at du opparbeider deg gode rutiner, helt fra starten av.

Det er mange myter, tips og «fakta» om trening og kosthold. Det er lett å la seg forvirre i denne jungelen av informasjon – så mitt beste råd vil være å holde deg til 1 person. Spør du 100 personer, så får du også 100 forskjellige svar.

Har du planer om å konkurrere, er det også viktig at du er hundre prosent motivert til å gjennomføre opplegget. Tenk derfor nøye gjennom om dette er noe du virkelig vil. For det er ikke bare på trening du må jobbe hardt – arbeidet kan være like tungt på hjemmebane.

For deg som aldri har trent før, gjelder noen av de samme rådene. Prøv å kom i kontakt med noen med erfaring og som kan hjelpe deg litt i gang. Finn deg en diett du kan leve med, og et treningsprogram som tar ting gradvis. Ingen av oss ble verdensmester den første treningsøkta.

Her var det mange gode tips. La oss holde oss litt til bodyfitness. Føler du at det finnes noen ulemper med sporten?

Det er ikke å komme utenom at fokuset på kropp og utseende er enormt – der man nærmest må manipulere hjernen til å tro at det er en bra ting å være sulten. For noen kan dette være en uheldig kombinasjon som man bør kjenne til.

Husk at det ikke er meningen å ha «bodyfitnesskropp» året rundt, det er umulig. For en relativt kort periode av gangen kan man gi jernet – men da må man også gi kroppen tilstrekkelig med hvile etterpå.

Er du flink til å trene og spise sunt, har du mest sannsynlig allerede en kropp som er flott å se på. Ikke lur deg selv til å tro at du må være i konkurranseform for å se bra ut :)

Mye av intervjuet har dreid seg om Vilde og treningen hennes. Flere av leserne våre lurer helt sikkert på hva du gjør når du ikke er på trening? 

Når jeg ikke er på trening, er jeg stort sett å finne på skolebenken eller på jobb. Nå har jeg sommerferie, så da blir det mest jobbing. En dag kan for meg se omtrent slik ut:

07 – Morgentur på tretti minutter.
15 – Ferdig på jobb
16 – Middag og trening

På kveldene bruker jeg mye tid på den herlige jentegjengen min, eller den fantastiske samboeren min. For meg er det veldig viktig å ha fine og positive mennesker som man kan koble av med. Har også noen utrolig fine kardioøkter med verdens beste mamma i fjellet. Det setter jeg stor pris på, Mamma! :)

Vi må også klemme inn et spørsmål om bruken av kosttilskudd. Hvilke kosttilskudd bruker du, og hvorfor?

Iso Gold (sjokoladesmak): Verdens beste proteinpulver fra Nordic Nutrition, nydelig smak og en viktig kilde til kvalitetsprotein. Selolje tar jeg hver morgen med havregrøten og proteinshaken. Før morgenturen og i forbindelse med trening tar jeg også kreatin, som hjelper meg å bevare muskelmasse og styrke på diett. Jeg bruker også ZMA på kveldstid for restitusjon og søvn, samt litt aminosyrer som er med og opprettholder muskelvekst.

Og helt til slutt. Hvem føler du for å takke så langt?

Først og fremst må jeg få lov til å takke Gunnar, for alt han har gjort for meg. Han er en fantastisk god coach. Kunnskapsrik, inspirerende, motiverende og stiller opp 110 prosent. Det er godt å ha noen man kan stole på, og som gir deg lyst til å gi alt! For meg er det en ære å få lov til å kunne stille med hans hjelp.

Jeg vil også takke Paul Rusten og Siw-Hege som hjelper oss med poseringstreningene. De er utrolig dyktige begge to. Trygghetsfølelsen de sprer rundt seg, er viktig når man er på diett.

Jeg vil heller ikke glemme å takke samboeren min som har vært min største inspirasjonskilde. Det var han som introduserte meg for bodyfitness og lærte meg det grunnleggende om trening og kosthold. Jeg er heldig som får bo sammen med en som støtter meg hele veien.

Er ikke mange som står opp to timer etter å ha kommet hjem fra nattvakt for å hjelpe meg med beinøkta.

Og helt til slutt vil jeg også nevne Familien min som betyr mye for meg, og det er godt å vite at jeg alltid har dem i ryggen. Jeg er også overveldet over støtten jeg har fått fra venninnegjengen som har vært så positiv og Støttende fra starten av. Det setter jeg uendelig stor pris på

Har dere spørsmål til Vilde og Christine i forhold til diett, trening og livsstil? Still spørsmålenei kommentarfeltet. 31 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.