8 grunner til at du ikke går ned i vekt

Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal gjøre, eller hva som er feil.

For at du skal gå ned i vekt må energiforbruket ditt være større enn energiinntaket. Dette høres veldig enkelt ut, men all statistikk de siste 50 årene viser at det i praksis ikke er så enkelt som det høres ut som.

  • Spiser du mindre mat så vil kroppen bruke mindre energi på å fordøye maten.
  • Spiser du mindre mat, så vil du også bevege deg mindre.
  • Spiser du mindre mat så vil det koste mindre energi å bevege kropen din.
  • Spiser du mindre mat blir du også mer sulten.

Disse 4 tilpasningene må du i større eller mindre grad kjempe i mot. Enkelte merker ikke særlig mye til dem, mens andre må virkelig stå på fra første dag. Gener har litt å si, men også hvordan du legger opp hverdagen din i form av trening, kosthold, hvile og stress påvirker disse fire tilpasningene.

La oss se litt nærmere på hvilke 8 årsaker det er til at du ikke klarer å gå ned i vekt.

1. Du spiser for mye

Det holder ikke å bytte ut usunne matvarer med sunnere, om det ikke utgjør noen vesentlig forskjell i energiinntaket. Du får kanskje i deg 20 % mer vitaminer og mineraler, føler deg litt mer opplagt og sover bedre, men for at det skal utgjøre en forskjell, må du også være bevisst på hvor mye du spiser, ikke bare hva du spiser.

Tips: Ønsker du å gå ned i vekt bør du sette opp en plan som både sier noe om hva du skal spise og hvor mye du skal spise.

2. Du tror du spiser sunt

Å bytte ut vanlig potetgull med superchips eller rømme med lettrømme kan utgjøre en forskjell i energiregnskapet, men det er ikke utenkelig at den ene desiliteren med rømme fort blir til to når du går over til lettrømme.

En annen typisk feil er at du er flink fra mandag til fredag, men lar helgens fyll og fanteri ødelegge for resultatet. Det er selvsagt lov å kose seg, men det skal mindre til enn du tror å ødelegge en god uke. Det gjelder spesielt når du ønsker å gå ned i vekt.

Tips: Belønn deg selv med 1-3 gode måltid i løpet av helga om du har vært flink til å trene og spise sunt i uka som var. Belønningsmåltidene bør bestå av middag/mat og ikke godteri/snacks.

3. Kostholdsplanen inneholder for lite mat

En plan eller diett med for lite mat, ender fort opp med smugspising og dårlige vaner som ender med at du sprekker jevnlig og ikke finner den nødvendige balansen mellom trening og kosthold.

Her er det viktig å tenke realistisk og langsiktig framfor hurtige og dårlige løsninger. Vil du ha kroppen med på laget, bør du legge opp en plan det er sannsynlig at du klarer å gjennomføre mer enn i to uker.

Tips: Tenk langsiktig. Det er sjeldent en god idé å spise alt for lite.

4. Du har lagt på deg muskler

Muskler tar mindre plass enn samme mengde fettvev, men veier selvfølgelig det samme. Av erfaring vil tung styrketrening gjøre at du spiser litt ekstra og kombinerer du det med et par kilo ekstra muskler, kan det være at baderomsvekten ikke viser ønsket resultat, selv om du i realiteten har gjort noe som er fantastisk bra for helsen og kroppen din.

Kroppsvekt bør i beste fall bare være en av flere måter å vurdere effekten av en diett på. I veldig mange tilfeller vil den være svært upresis fordi den ikke tar hensyn til væskebalanse (som kan påvirkes av trening), menstruasjon, trening, saltinnhold i maten, stress osv), hvor mye muskler du har, osv.

Tips: Tenkt langsiktig, la ikke baderomsvekten bestemme om du har vært flink eller ikke.

5. Du beveger deg for lite

Energiforbruket består primært av hvileforbrenningen din (60-80 %), hvor mye energi det koster å fordøye og absorbere mat (10-15 %) og energikostnaden ved å bevege seg (15-30 %).

Det hjelper fint lite at du er på studioet 2-3 ganger i uken om du sitter på en kontorstol fra 8 til 4 (jobb), kommer hjem og slenger deg på sofaen resten av dagen. Hverdagsaktivitet er svært undervurdert som faktor, og er noe du bør jobbe aktivt med.

Tips: Ta trappen i stedet for heisen, sykkelen i stedet for bilen og gå deg en tur når været tillater det (eller kle deg godt og gå likevel!)

6. Du veier for lite

Alle vil komme til et punkt hvor ytterligere vektnedgang er vanskelig å gjennomføre. Dette er kroppens måte å varsle deg på om at nok får være nok. Veier du 45-50 kilo og er 165 cm høy og har ifølge deg selv for mye fett på kroppen, vil det ikke hjelpe å gå ned noe mer.

Tynne mennesker som mener de har for mye fett på kroppen, bør trene styrke og spise mer enn de gjør i dag. Muskler består tross alt av en god porsjon protein og for at du skal kunne stramme opp må du gi kroppen muligheten til å bygge muskler. Å sulte kroppen gjør at den ikke prioriterer muskelvekst og fettforbrenning.

Tips: Spis mer mat og tren tung styrke.

7. Maten styres i for stor grad av følelsene

Mange forbinder tristhet, glede, kos, og nedstemthet med usunn mat. Hvis du skal kose deg med god mat hver gang du har en annen følelse enn «helt normal» i hodet, blir det fort mye usunt på tallerkenen og i skåla.

Det er forståelig at du i enkelte situasjoner velger å belønne og trøste deg selv, men du bør kanskje prøve å ta kontroll over situasjonen slik at det ikke skjer for ofte. Det løser tross alt ingenting å grave seg ned i smågodtposen.

Tips: Bli mer bevisst på hva som trigger lysten på usunn mat.

8. Du trener for mye utholdenhet

Mens mange tror at timesvis på mølla og spinningssykkelen er det beste verktøyet for å gå ned i vekt, viser det seg ofte at denne taktikken feiler. Det kan selvsagt ha mange årsaker, men det er viktig å være klar over at det ikke har noen hensikt å trene for mye.

Trening er stress for kroppen. I moderate mengder er stresset positivt og skaper en adaptasjon. For mye stress øker kortisol, reduserer testosteronnivået og skaper en tilstand som er uheldig når målet er å gå ned i vekt og se bedre ut.

Tips: Ikke overdriv treningsmengden. 60-90 min utholdenhet er mer enn nok i løpet av en uke.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.