16 000 kjemper om plass i CrossFit EM – 800 fra Norge

800 norske deltar i Crossfit Open og kjemper om finaleplass i København.

Kristin Holte fra Hokksund - sterk, sterkere - sterkest?

Kristin Holte ligger godt til å kvalifisere seg til «EM» i CrossFit – CrossFit Regionals i København. Her fra forrige ukes runde i den innledende konkurransen CrossFit Open der over 16 000 konkurrerer om 96 finaleplasser.

I mange av landets CrossFit-boxer pågår det i disse dager en konkurranse som innebærer blod, svette og tårer. Fra fredag til mandag kjøres konkurransen «CrossFit Open» som består av en bestemt treningsøkt, WOD – Workout of the Day -, som er denne ukens «Open». Dette er den første konkurransen som skal ende i et verdensmesterskap, Crossfit Games.

På en av landets største boxer, Crossfit Oslo, har 1 av 6 medlemmer registrert seg og deltar. Det betyr at over 100 medlemmer er med, men i tillegg kommer alle som «joiner in» på egen hånd, bare for å teste seg selv eller øvelsene, uten å formelt konkurrere. Igjen markerer norske utøvere seg sterkt. Så langt ligger 5 gutter og 5 jenter inne med mulighet for å kvalifisere seg. Tre regnes allerede som sikre, med mindre noe helt uforutsett skjer i de to siste rundene de kommende helgene.

CrossFit Games

CrossFit Open er den første runden i CrossFit Games-sesongen. Dette er kvalifiseringsrundene som skal sile ut de 48 beste utøverne fra hvert kjønn i Europa, som igjen avgjør hvilke utøvere som vil representere Europa i «VM» – The CrossFit Games. Open varer over 5 uker, og hver fredag morgen (eller natt) blir det offentliggjort hva som er dagens konkurranse. Deltakerne får mulighet til å gjøre konkurransen, WOD’en, så mange ganger de orker til og med natt til tirsdag.

Settene er lagt opp slik at deltakeren kan kjøre på til han eller hun ligger i bakken – eller til tiden er tatt slutt.  Og det er ikke uvanlig at deltakerne som svettet og bannet på fredag ettermiddag, kommer tilbake for å banne bare enda mer og flere oppnår bedre resultater, enten det er helgedag eller mandag.

– Det har gått etter planen og jeg er fornøyd med resultatene så langt og jeg har ikke kjørt repetisjon på noen runder så langt, sier Kristin Holte (27) til Fitnessbloggen, Hun regnes som sikker deltaker i CrossFit Regionals, og har ambisjoner om å gå videre til «VM» – CrossFit Games.

Det gjenstår nå to helger med opens-runder. Forrige økt (kalt Open 14.3) var markløft med spensthopp på boks.

Foto: Thomas Heimdal

Torbjørn Sitre i bakgrunn presser ut de siste repetisjonene, mens CrossFit Oslo-instruktør Raymond Paldanius (t.v.) teller og kontrollerer spenthoppene til Lars Erik Gladstad. Foto: Thomas Heimdal

Denne runden gikk ut på å utføre så mange repetisjoner som mulig av markløft, med 15 stk. spensthopp på boks (61 cm) mellom hver serie med markløft og påfølgende vektøkning. Intervallene var for gutter: 10 rep 65 kg, 15 rep 83 kg, 20 rep 105 kg, 25 rep 125 kg, 30 rep 145 kg. osv. Vektene skaleres ned for jenter: 43 kg, 61 kg, 70 kg, 84 kg, 93 kg og 102 kg.

Til rådighet hadde man generøse 8 minutter, og de beste i verden utførte nesten 200 repetisjoner.

Norge – blant de beste i Europa

Frosti Gylfason

Islendingen Frosti Gylfason vil imidlertid representere Norge og CrossFit Centrum under «EM» i CrossFit.

Igjen ser vi sterke resultater fra Norge, noe som nok en gang befester inntrykket av at nivået på både instruktører og utøvere av CrossFit her til lands er på topp: Frosti Gylfason, dog fra Island, men utøver ved Crossfit Centrum i Sandnes ligger på en imponerende andre plass blant over 11 000 deltakere etter 3 av 5 konkurranser. Fra samme box kommer Sandnesgutten Christer Idland som ligger på 18. plass.

– Ja, Frosti og jeg skal rote det ganske bra til på de siste to øktene om vi ikke går videre, sier Christer Idland til Fitnessbloggen.

Spenningen stiger når vi går litt lenger ned på listen og ser hvem som har mulighet til å kjempe seg inn blant de 48 beste. Tidligere instruktør ved CrossFit Oslo (opprinnelig fra New Zealand), Hamish Meddings, ligger på en 67. plass, mens enda en vestlending – siddisen Erik Dokka Haug (29) fra – ja, du gjettet riktig, CrossFit Centrum, må gi alt for å rykke opp minst 30 plasser fra sin 78. plass, før de to siste rundene for å sikre kvalifisering.

Også Sandnesgutten Anders Grønsund (26), har en mulighet for å kvalifisere seg til København, for han er fremdeles innenfor topp 100, med en 86. plass. Men lett blir det ikke.

– De skal jobbe hardt, det er innenfor rekkevidde, men det krever gode resultater, sier Idland, som ikke legger skjul på en viss grad av stolthet at lille Sandnes har fire lokale gutter helt i Europa-toppen.

To stolte rogalendinger, klare til å gi alt for en plass i CrossFit "EM", CrossFit Regionals i mai

Christer Idland (tv) og Erik Dokka Haug (th), representerer ikke bare Norge, men også henholdsvis Sandnes og Stavanger.

Rogaland har med andre ord virkelig stått for jobben så langt! Fra fylket kjemper tre lokale helter og en nyinnflyttet islandsk viking videre de neste to helgene, mens Hamish Maddings får jobben med å representere østlendingene.

Eller dukker det kanskje opp overraskelser i løpet av de siste to helgene? Hvem vet – for i CrossFit er det aldri mulig å forutsi hva som venter deg på neste konkurranse – eller treningsøkt, for den sakens skyld.

Selv om det gjenstår to konkurranser skal det mye til for at ikke islendingen Frosti Gylfason og Christer Idland (27) allerede kan pakke treningsklær og norske flagg.

Anders Grønsund (26) sammen med Kristin Holte

Anders Grønsund (26) sammen med Kristin Holte (27) – Anders må kjempe seg oppover, mens Kristin med sin 5. plass så langt, trolig er sikret en plass i København i mai.

Kristin Holte (27), CrossFit Oslos stolthet som vant den europeiske turneringen «The Battle of London» tidligere i år, er jenta som helt klart ligger best an med en sterk 5. plass. Hun unnagjorde 155 repetisjoner under den 8 minutter lange markløft- og spensthopp-økten.

– Nå bare håper jeg på en runde med burphees, håndstående push-ups og toes-to-bar, sier hun.

Hun kan få følge av ytterligere tre kolleger: På 68. plass Anne Waage (CrossFit Bergen), 77. plass Mida Iden Hellesen (Crossfitsenteret Åsane) på plassen foran Fern Carver (CrossFit Trondheim).

Vestlandet dominerer sterkt. Kristin Holtes hilsen til sine mannlige kolleger foran innspurten er kort og umulig å misforstå:

– Gutta må trene hardere!

Vi skal komme med utfyllende reportasjer når det blir klart hvem som reiser fra Norge til CrossFit Regionals. Fitnessbloggen ønsker alle 800 kjempende deltakere lykke til med de siste to konkurransene.

Hvorfor ikke stikke innom en CrossFit og få en følelse av hva dette går ut på? Vi kan avsløre at stemningen var eklektisk på CrossFit Oslo forrige helg, og hvem vet hva som venter de neste to fredagene? I CrossFit kan alt skje.

Se video fra CrossFit Open 14.3 på CrossFit Oslo her:

Trener du CrossFit? Ta turen innom CrossFit-underforumet.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.