3 grunner til at du ikke får varige resultater

Ernæringsfysiolog og personlig trener, Juma Iraki, forteller her om 3 årsaker til at de varige resultatene uteblir, og hvordan du skal løse disse 3 problemene.

flexible-dieting-1

Det kan være utrolig frustrerende å føle at man gjør alt riktig, men likevel ikke får de resultatene man ønsker. Her er 3 viktige ting som kan være årsaken til din manglende fremgang.

1. Du har ikke en plan med treningen din

Om du går på trening uten en plan på hva du skal trene, så bør du kanskje forberede deg bedre til treningsøktene. Alt for mange går på trening og rører rundt fra det ene apparatet til det andre uten mål og mening. Neste uke repeteres dette og 6 måneder senere er det fremdeles ingen fremgang til tross for at man har lagt ned mye energi og tid.

Det handler ikke om å trene så hardt at man ikke klarer å gå hjem etter treningsøktene. Det handler om å ha en plan som er lagt opp slik at man jevnt og trutt kan ha en progresjon i treningen. Om du utfører de samme øvelsene, med samme antall sett, repetisjoner og belastning hver eneste uke, kan det godt hende du blir sliten. Spørsmålet er om du egentlig har gitt kroppen din en grunn til å bli større eller sterkere?

Løsning: Lag en treningsplan eller få en fagkyndig til å sette opp en treningsplan med fokus på variasjon, kontinuitet og progresjon over tid.

LES OGSÅ – X-Press – for deg som vil ha muskler

2. Du er ikke fleksibel med kostholdet ditt

Restriksjoner og en streng kostholdsplan kan helt klart få deg i form, men er det realistisk at du klarer å følge dette strenge opplegget resten av livet?

Ulempen med å ha et A4 system når det kommer til kosthold er at man kan utvikle en svart/hvit holdning til det. Det blir enten at man er 100 % dedikert med kostholdet eller gir fullstendig blaffen.

Typisk scenario er at du har vært flink til å følge kostplanen med det som er satt opp til frokost og lunsj, men Børge på jobben hadde bursdag og du endte opp med å ta et kakestykke av den fantastiske banankaken han hadde med seg. Nå har du sprukket på diettplanen din og ender opp med å forsyne deg grådig av banankaken, til stor frustrasjon for dine kolleger. I tillegg, så skjedde dette på en fredag, så da fortsetter du fråtsingen igjennom hele helgen og planlegger å starte på nytt på mandag.

Vent, vent, vent. Hvorfor skjer dette? Hvorfor kunne man ikke heller bare tatt det ene kakestykket og kompensert med å spise mindre karbohydrater og fett senere på dagen? Her har man utfordringen med å ha et strengt og firkantet system på kostholdet. Det funker svært dårlig i lengden fordi på et eller annet tidspunkt, vil det dukke opp noe som gjør at du må avvike fra kostplanen. Det er ikke noe automatikk at kake blir til fett og kyllingfilet blir til muskler. Det de i bunn og grunn handler om er det totale energiinntaket ditt og fordelingen av proteiner, karbohydrater og fett.

shutterstock163335539

Løsning: Finn ut hvor mye du trenger av kalorier, proteiner, karbohydrater og fett for å oppnå din målsetning. Det finnes mange nyttige verktøy på nett som kan hjelpe deg med å få et estimat på dette. Sett deg som mål at du skal treffe disse verdiene på proteiner, karbohydrater og fett på slutten av dagen. Sett også opp et mål for kostfiber som du skal oppnå per dag. En fin veileder er å få i seg 10 g kostfiber per 1000 kcal du spiser. Det vil si at om inntaket ditt er 2500 kcal per dag, så bør du få i deg ca 25 g kostfiber. Ha også som mål at du skal få i deg 5 porsjoner med frukt/grønnsaker/bær per dag. På den måten har du et system som legger opp til at du kan være fleksibel med hva du spiser, men samtidig gjør det vanskelig å kun spise energitett mat med lite næringsstoffer. Myfitnesspal er genialt å bruke for å holde en viss oversikt på dette.

LES OGSÅ – 17 ting alle som kun spiser «ren» mat må vite

3. Du har ikke trening og kosthold som en del av din livsstil

Om du ønsker at dine resultater skal være varige, så bør trening og et godt kosthold bli en del av din livsstil. Jeg sier ikke at du skal ofre hele livet ditt for å bo på gymmet, men det må være en viss form for balanse hvor trening og kosthold får sitt fokus uten at det trenger å gå på bekostning av ditt sosiale liv. Her er det viktig å tenke på hva som er realistisk å få til både når det gjelder trening og kosthold. Hva er realistisk for nettopp deg å gjennomføre?

Om en studie viser at det er mer optimalt å trene 6 dager i uken kontra å trene 3 dager i uken, hva slags nytteverdi har det for deg hvis du med selv vet at det ikke vil være gjennomførbart med din livsstil? Det som vil være optimalt for deg vil alltid være det du klarer å gjennomføre dag ut og dag inn, ikke hva du klarer å gjennomføre i 4 uker.

Løsning: La trening og kosthold bli en del av din livsstil, men sørg også for at du ivaretar det sosiale i livet. Det øker sjansen for at du vil klare å opprettholde dette som livsstil over tid, samtidig som du ikke går lei og gir opp. Med andre ord, så er det bedre å gjennomføre noe 80 % bra  livet ut enn at du skal strebe etter det mest optimale hele tiden og ikke klare å gjennomføre det i lengden.

LES OGSÅ – 5 superenkle grep for deg som vil endre livsstil til det bedre

dagligvarer

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.