3 grunner til at «bulletproof»-kaffe kan være en dårlig idé

Bulletproof-kaffe øker i populæritet, men er det egentlig noen god idé? Denne artikkelen tar for seg 3 grunner til at man kanskje burde tenke seg om et par ganger før man begynner med bulletproof-kaffe.

buttered-coffee-1024x576

Kaffe er digg, smør er digg, mettet fett er digg, og det er ingen tvil om at de har blitt urettferdig demonisert. De har fått skylden for helseproblemer som de ikke har hatt noe med å gjøre. Heldigvis så blir verden mer og mer klar over de gamle mytene innenfor kosthold og slår ring rundt disse matvarene igjen.

Men, det er viktig å huske på at alt i ernæring avhenger av dosering og kontekst.

Bare fordi noe er bra i en liten mengde betyr ikke at et tonn av det er enda sunnere eller i det hele tatt trygt.

Dette tar oss tilbake til tema – en gigantisk trend kaldt «bulletproof»-kaffe. 

Om du ikke vet hva det er så er det en oppskrift på en kaffedrikk som erstatter frokost:

 • 2 kopper kaffe
 • 2 spiseskjeer (minst) med usaltet smør, lagd fra kyr som kun har beitet gress
 • 1-2 spiseskjeer MCT-olje
 • Mikset sammen i en blender

Dette promoteres av Dave Asprey, mannen bak nettsiden Bulletproof Executive.

Bulletproof-kaffe har blitt så populært at folk over hele verden enten har hørt om det eller prøvd det. Dette inkluderer flere folk jeg kjenner – folk som på ingen måte er involvert i paleo- eller lavkarbomiljøet.

Bare så dere er klar over det så er jeg kjempefan av både «grass-fed» smør, metta fett og kaffe…. separat… i «normale» mengder.

Jeg har skrevet om alle disse før og har de i kostholdet mitt hver dag. Men, jeg syns ikke det er en god idé å innta unaturlige store mengder av de. Litt er bra, til og med sunt! Men for mye kan være problematisk.

Selv om jeg er sikker på at bulletproof-kaffe er godt og kan gi en energiboost (spesielt for de som er på en ketogen diett), så tror jeg det er noen genuine bekymringer om det som vi bør gjøres oppmerksom på.

Bare for å gjøre det klart, så handler denne artikkelen om å bytte ut frokosten din med kaffe, smør og MCT-olje. Dette er IKKE om de «toksin-frie» kaffebønnene, produsert og solgt av Dave som blir anbefalt med oppskriften på bulletproof-kaffe.

3 grunner til at bulletproof-kaffe kan være en dårlig idé

1. Du bytter Ut et måltid rik på næringstoffer med noe som har lite essensielle næringsstoffer

Man in Suit Drinking Coffee

Generelt som anbefales man å innta bulletproof-kaffe på morgenen istedet for frokost, og jeg er ikke overrasket over at dette kan fungere… Store mengder fett burde effektivt ta knekken på apetitten i flere timer, spesielt for folk som er «ketoadaptert» og vant til et lavkarbo- og høyfettkosthold.

Dette kunne også gi mer enn nok energi ved forhøyet ketonnivå i blodet som blir tilgjengelig som energi for hjernen.

Disse fordelene er ganske imponerende… men det er også en ganske åpenbar ulempe her som sjeldent blir nevnt.

La oss anta at du er vant til å spise 3 måltider per dag. Frokost, lunsj og middag. Ved å drikke bullettproof-kaffe så erstatter du én av tre næringsrike måltid med noe som har få essensielle næringsstoffer.

Jada, gress fôret smør inneholder noen fettløselige vitaminer (A og K2), CLA og butyrat, men MCT-olje er 100 % tomme kalorier. Det er raffinert og prosessert fett uten essensielle næringsstoffer. Det er også så langt fra «paleo» som en matvare kan komme.

Selv om bulletproof-kaffe kan inneholde små mengder næringsstoffer, så blekner dette i forhold til hva du ville fått i det fra en mer næringsrik frokost.

La oss legge inn disse måltidene i Cron-O-Meter (min favorittracker) og se hva som skjer…

Min frokost bestående av 4 omega-3 berikede egg (stekt i 5-10 g kokosolje) og 1 eple gir meg en stor dose næringsstoffer (screenshot):

 • 25 gram protein.
 • 5 gram fiber.
 • Over 50% av referanseverdien for daglig inntak av Selen, Fosfor, Vitamin B12, Vitamin B2 og Vitamin B5.
 • Over 10% av referanseverdien for daglig inntak for alle næringsstoffene utenom magnesium, mangan og vitamin B3 (Niacin).

Denne frokosten inneholder 429 kalorier med 27 gram netto karbohydrater.

La oss nå ta en titt på bulletproof-kaffe – 2 kopper kaffe, 2 spiseskjeer MCT olje og 2 spiseskjeer smør (screenshot):

 • 1 gram protein.
 • 0 gram fiber.
 • Under 10 % av referanseverdien for daglig inntak av alle mikronæringsstoffer utenom A vitamin, B2 vitamin og B5 vitamin (som strekker seg mellom 22 – 28 % av referanseverdien).

Bulletproof-kaffe gir 441 kalorier med 0 gram karbohydrater og 51 gram fett (hvor 80 % av det er mettet fett).

Siden Cron-O-Meter ikke hadde gress-fôret smør så brukte jeg vanlig usaltet smør i sammenligningen, som burde ha et litt høyere nivå av noen næringsstoffer (12).

Så om du er vant med å spise 3 måltider om dagen så vil bulletproof-kaffe istedet for en vanlig frokost redusere det totale mikronæringsstoffinntaket i kostholdet ditt med en tredjedel.

Dette kan ikke være sunt…virkelig.

Om du tror at et multivitamin kan løse problemet så må du tro om igjen. INGEN multivitaminer kan erstatte tusenvis av de mikronæringsstoffene, kjente og ukjente, som er til stedet i skikkelig mat.

2. Mettet fett er bra… men mennesket har ikke utviklet seg til å spise så enorme mengder

Foods High in Saturated Fat

Mettet fett har et ufortjent dårlig rykte.

Nylige høykvalitetsstudier har vist at det ikke forårsaker hjertesykdom (345). Men, ha i bakhodet at disse studiene ble gjort på folk som hadde «normalt» inntak. Disse menneskene hadde ikke enorme mengder mettet fett i kaffen sin, de spiste det som en del av et vanlig kosthold.

Mennesket har ikke utviklet seg til å spise (eller drikke) enorme mengder mettet fett.

Det finnes mange næringsstoffer som er sunne når det inntas i fornuftige mengder, men når man begynner å megadosere det så kan det gi problemer.

Ett eksempel er fruktose… det er «bra» når man får det i en næringsrik, fiberrik frukt, men katastrofe når man får i seg mye av det fra raffinert sukker (67).

Et annet eksempel er linolsyre (omega-6 fettsyre)… den er sunn når man får den i hele nøtter, men ikke bra i det hele tatt når man inntar store mengder av den i form av vegetabilske oljer (8910).

Det er fullt mulig at det gjelder for mettet fett også. Sunn i fornuftige mengder, men skadelig når vi begynner å innta massive, unaturlige mengder.

Dette er selvfølgelig kun spekulering. Kanskje disse enorme dosene mettet fett er helt trygt, men det har ikke blitt testet, så du beveger deg ut på ukjent territorium.

3. Det har blitt gjort noen case-studier på dramatisk forhøyet kolesterol pga. bulletproof-kaffe

Male Doctor Looking Unhappy

Det har blitt utført flere studier på lavkarbo og ketogene dietter siden 2002. De fleste av dem viser at nivåene av totalt og LDL (det «dårlige») kolesterolet ikke øker… i det minste ikke hos gjennomsnittet (11).

Triglyserider går ned, HDL går opp, vekt går ned (spesielt det farlige magefettet), samtidig med flere andre fordelaktige effekter på den metabolske helsen. (Selv om det ser ut til at noen få individer får dramatiske økninger i total og LDL kolesterol, samt «avanserte» markører som LDL-pApoB).

Men, ha i bakhodet at disse studiene som viser trygghet og helsefordeler ved lav-karbo og ketogene dietter IKKE hadde deltakerene som drakk bulletproof-kaffe (som er et nytt fenomen).

Det finnes ingen studie på bulletproof-kaffe, hverken på lavkarbodiett eller ikke, som viser at det er trygt.

Jeg har hørt fra lavkarbo-vennlige leger at de har hatt pasienter som har fått drastisk økning i kolesterolnivåer på lavkarbo- og/eller paleodiett, som helt tilfeldig også har drukket bulletproof-kaffe…

Du kan lese om en slik case-studie av endokrinolog Dr. Karl Nadolsky her i en historie på Med Page Today.

Ha i bakhodet at dette går langt utover Total- og LDL-kolesterol, som vi nå vet ikke er nøyaktige som risikofaktorer. Dette er økninger i ApoB og LDL partikkelantall, som er mye mer korrekte og nøyaktige risikofaktorer (1213).

Selv om disse tallene kun er risikofaktorer så mener jeg at dette er grunn til legitim bekymring.

Den andelen folk som har kolesterolproblemer på en lavkarbo og/eller paleodiett, burde droppe bulletproof-kaffen. Dette alene kan være nok til å fikse problemet.

Det finnes også flere anekdotiske rapporteringer online om folk som har kolesterolproblemer pga. bulletproof-kaffe. Prøv å søk på «bulletproof coffee high cholesterol» på Google og se selv.

Burde noen drikke bulletproof kaffe?

Når alt dette er sagt så tror jeg at bulletproof-kaffe kan fungere for noen… spesielt om du er på en ketogen diett.

Det finnes flere anbefalinger på nettet om at det hjelper folk å gå ned i vekt og øke energinivået.

Om du finner ut at bulletproof-kaffe kan gi deg helsemessige fordeler, følelsen av velvære og livskvalitet, så kanskje det er verdt ulempen med reduksjonen av næringsstoffer.

Men, det er mest sannsynlig en dårlig idé for folk som spiser mye karbohydrater. Høy-karbo og høy-fett samtidig er oppskrift på katastrofe.

Jeg tror at for å være på den sikre siden så burde de som drikker bulletproof-kaffe få målt blodmarkørene jevnlig. Kanskje du er en av de som responderer dårlig, og den eneste måten å finne bulletproof-butter-coffeeut det på er å bli testet.

Til slutt vil jeg si at bulletproof-kaffe kan fungere for noen, men kan være total katastrofe for andre. Kun du kan finne ut hvilken av gruppene du tilhører.

Personlig så mener jeg at det er best å være forsiktig med å gjøre drastiske endringer i kostholdet. Spesielt om det dreier seg om noe som aldri har blitt testet og er langt utenfor de evolusjonære normene.

Bedre å være «safe than sorry».

 

Denne artikkelen ble først publisert på Authority Nutrition.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.