Myten om antall måltid, forbrenning, blodsukker, insulin og metthetsfølelse

Det er bare tull at mange, små måltid øker forbrenningen din, gjør deg mettere og gir deg lavere blodsukker og insulinnivå.

break

En av de mytene som har vært her lengst og som er best etablert i samfunnet, er myten om måltidsfrekvens – at mange, små måltid er det beste for helsen, forbrenningen, metthetsfølelsen og blodsukkeret.

Dette er ikke tilfelle. Her får du 3 typiske påstander om mange, små måltid.

Foto: Tine.no

1. Frokosten fyrer i gang forbrenningen

Ifølge mange eksperter er frokost dagens viktigste måltid. Den setter i gang forbrenningen fra tidlig på morgenen og hjelper deg ned i vekt. Såkalte observasjonsstudier viser nemlig at det er mer sannsynlig at personer som hopper over frokosten er overvektige (1).

Men en korrelasjon sier ingenting om årsaken. Studien viser bare at det er en sammenheng mellom frokost og sannsynligheten for overvekt. Ingenting annet.  Forklaringen er trolig at de som hopper over frokosten spiser mer usunt. Kanskje stopper de opp på 7/11 og handler seg sjokoladeboller og kaffe latte.

Det finnes ikke noe fysiologisk behov for å spise frokost. Det setter ikke i gang forbrenningen din, og det er ikke noe mer spesielt med frokosten enn med andre måltid. Er du sulten om morgenen så ta deg frokost. Hvis ikke, bare pass på å spis sunt resten av dagen.

2. Mange måltid øker forbrenningen

Tanken om at mange, små måltid øker forbrenningen er kanskje den lengstlevende kostholdsmyten i dag. Det kreves energi for å fordøye og absorbere all mat. Dette kalles termisk effekt og påvirkes først og fremst av hvor mye du spiser. Om du velger å fordele 2400 kcal på 3 eller 6 måltid spiller ingen rolle.

Flere studier viser at hvordan du deler opp det du skal spise ikke har noen betydning for forbrenningen din, eller hvor mye fett du forbrenner (23).

3. Mange måltid stabiliserer blodsukkeret og reduserer søtsuget

Som et ofte brukt argument mot å spise færre og større måltid er at det gir høyere blodsukker. Dette høres kanskje ut som logisk i teorien, men i praksis stemmer det ikke. Forskning viser at personer som spiser færre, men større måltid har lavere blodsukker (4).

Det stemmer riktignok at svingningene er noe større, men totalt sett har de lavere blodsukker. Dette er spesielt viktig for personer med problemer relatert til blodsukkeret. Færre og større måltid ser også ut til å øke metthetsfølelsen (5).

Måltidsfrekvens og tykktarmskreft

Selv om det ikke er påvist noen årsakssammenheng, er det verdt å nevne at flere, små måltid er assosiert med økt risiko for tykktarmskreft, som er den nest hyppigste kreftformen i Norge både for menn og kvinner, etter henholdsvis prostatakreft og brystkreft.

En økning fra to til fire måltid om dagen har i observasjonsstudier visst seg å kunne øke risikoen med opp mot 90 prosent (567). Så selv om det fortsatt er en forskjell mellom korrelasjon og kausalitet, er det likevel verdt å nevne.

Kan være en fordel å hoppe over måltid

Å spise etter periodisk faste-prinsipper har fått økt popularitet de seneste årene. Dette innebærer at du vanligvis hopper over dagens første 2-3 måltid og spiser maten din i løpet av en kortere periode av dagen enn du ellers ville gjort. En annen mulighet er å faste en eller to dager i uken. Ifølge mange vil dette føre deg i sparebluss, men det stemmer ikke.

Studier som ser på effekten av kortvarig faste viser faktisk at forbrenningen øker og at det tar mellom 2 og 3 dager før du ser en reduksjon (8910).

Både studier på mennesker og dyr viser at periodisk faste har en rekke fordeler for helsen, inkludert forbedre insulinfølsomhet, lavere glukose- og insulinnivåer for å nevne noe (11). Periodisk faste induserer også en «opprenskning» av cellen som kalles autofagocytose hvor cellen danner en membran rundt egne bestanddeler og bryter ned avfallsprodukter som bidrar til sykdom og aldring (12).

Ta med deg dette!

At du må spise mange små måltid fordi det øker forbrenningen din, er slankende, gjør deg mettere, reduserer blodsukkeret, insulinnivåene (osv) er bare en myte. Det finnes ingen klare fordeler ved å spise i mindre porsjoner og oftere. Hvis noe, er det sunnere med færre måltid.

Ut fra dette vil jeg anbefale deg følgende tilnærming:

  1. Spis når du er sulten.
  2. Stopp når du er mett.
  3. Gjenta i det uendelige.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.