6 tips for å holde søtsuget på avstand

Bodyfitnessutøver og blogger Nora Mathisen gir deg her 6 veldig gode råd for å holde søtsuget unna.

Cravings, eller sug etter søtsaker og fastfood er et velkjent problem, spesielt for de av dere som nettopp har lagt om kostholdet og har som mål om å spise sunnere.

Jeg er ei typisk all or nothing jente. Som regel spiser jeg aldri godteri men hvis jeg først skulle finne på å gjøre det – ja da går det fort ned en plate med 200 g sjokolade, en boks is og en pose nøtter.

Smart? Nei. Føler jeg meg bra etterpå? Nei. Er det verdt det? Nei.

Vet at det finnes mange sjeler der ute med samme problem – så her er i allefall mine tips for å unngå å gå på en smell.

1.  Ikke ha usunn mat tilgjengelig

Ta en runde i skapene dine, og kast mat full av sukker og fett slik at du ikke har noe å kaste deg over når cravingsene dukker opp.

Under dette punktet vil jeg også nevne at de valgene du tar i butikken er utrolig viktig, og aldri, aldri handle hvis du er sulten. Da havner det fort ting i handlekurva som ikke skulle ha vært der!

2. Ikke hopp over måltid

Hvis du hopper over de vanlige måltidene dine er det mye lettere å hive seg over potetgull og sjokolade enn hvis du faktisk hadde spist det du skulle den dagen.

Du har ikke lyst på drittmat hvis du har spist deg mett på ren og sunn mat, derfor er det viktig at du spiser maten din!

Og om du skulle bli sulten mellom måltidene, så for guds skyld ikke spis en sjokolade ( Nutrilettbar er sjokolade det og!!) eller noe annet dritt, spis heller frukt/grønnsaker og drikk et stort glass vann. Mine favoritter å ha i veska er ferdigpakkene med minigulrot og sukkererter fra bama – perfekt å småspise på hvis jeg skulle bli sulten mellom måltidene.

3.  Hold deg opptatt

Visste du at cravings vanligvis bare varer i mellom 10-15 minutter?

Vask klær, gå en runde rundt nabolaget, stikk på trening eller ring en gammel bestemor – og etterpå vil i de fleste tilfellet suget ditt etter noe usunt vært borte.

I tillegg er det den berømte kjede-spisingen, hvor du spiser bare fordi du ikke har noe bedre å gjøre. En hel kveld ledig – da er det jo perfekt å lage kake for å så spise hele greia? NEI.  Lag matbokser til de kommende dagene i stedet – mye smartere og mye bedre for fettprosenten!

4. Husk følelsen

Denne er delt  to, men det første er at du alltid må huske hvor godt det er å nå et mål.

Om det er å stå på scenen i konkurranseform, komme inn i den kjolen du alltid ønsket eller å endelig klage 90 kg i knebøy så husk hvor godt det føles å nå det du har jobbet mot.

Ta med deg den følelsen, og bestem deg for at den vil du ha igjen – og det skal du få til denne gangen også! Det andre er at du skal huske hvor dritt du føler deg når du spiser dritt.

Hjelper ikke på humøret, selvfølelsen, speilbildet eller lommeboka – så det er virkelig ikke verdt det. For min del blir jeg oppblåst, dårlig i magen og så full av vann at jeg ser ut som en ballong når jeg spiser dritt – og det husker jeg hver gang jeg så mye som ser på en sjokolade nå.

5. Kom deg videre

Ok – så sprakk du. Det gjør alle en eller annen gang i løpet av livet. Glem det, gå videre og ikke tenk noe mer på det.

1 måltid vil ikke ødelegge for all den innsatsen du har lagt ned uansett, men hvis du tenker at «nå som jeg først har spist to boller kan jeg like gjerne spise 10 til,» da kan det fort bli verre.

Husk at det er du som bestemmer over deg selv, og du er mye sterkere enn den cravingsen som kommer snikende.

6. Finn ut hva som trigger cravingsene dine

Hvis du finner ut hvilke situasjoner som gjør at du får cravings, så er du nødvendigvis mye bedre rustet for å unngå akkurat disse situasjonene.

Mat har utrolig me med følelser og gjøre, enten vi vil at det skal være sånn eller ikke. Om du er trist, ensom, sint, stresset eller hva det måtte være – så finn hva det er som utløser suget.

Den enkleste måten jeg kan tenke meg er å notere ned hvordan du føler deg akkurat i det øyeblikket du får helt sinnsyk trang til å spise opp hele smågodt-hylla. Hvis du gjør dette hver gang vil du nok etterhvert finne et mønster, noe som gjør at du kan jobbe for å unngå disse situasjonene. Jeg merket det veldig godt forrige uke, da jeg var lei meg og spiste brownies & pizza. Godt der og da – men følte jeg meg bedre etterpå? Nei, heller verre.

Og helt til sist, cravings kan komme bare fordi du er sulten. Da er det selvfølgelig helt greit å spise, men det skal være mat.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.