Er du klar over hvordan alkohol påvirker deg?

Det er lov å kose seg med alkoholholdig drikke, men mist ikke hodet.

wine

Trening og sunt kosthold skal være en livsstil og det medfører også at det skal være å kose seg litt. Hvis du ikke drikker alkohol fra før, er det kanskje like greit å styre unna, men om du liker å ta deg en fest, eller litt godt i glasset en gang i blant, bør du lese videre.

Alkohol gir 7 kcal per gram samtidig som flere alkoholholdige drikker også inneholder karbohydrater. Dette er det viktig å være klar over hvis man eksempelvis prøver å gå ned i vekt, eller ikke ønsker å få i seg for mange kcal.

Nedenfor skal jeg kort drøfte hvilken effekt alkohol har på treninga og helsa.

Fettprosent & kroppsvekt

Befolkningsstudier tyder på at et moderat inntak er assosiert med lavere kroppsvekt. Alkohol ser også ut til å kunne dempe sultfølelsen og øke følsomheten til hormonet insulin. Alkohol vil derimot redusere fettforbrenningen på kort sikt og ha høyeste prioritet i leveren.

Erfaringsmessig er det også slik at alkoholholdig drikke inntas sjeldent alene. Mange spiser diverse snacks på vorspiel, avslutter byturen med nattmat og er glad i å spise snacks dagen derpå. Dette kan fort utgjøre så mye som energibehovet ditt for 2-3 dager.

Tips: Utvis moderasjon med alkohol. Styr gjerne unna kaloriverstingene. Det er lov å kose seg, men for mye reduserer ikke bare treningseffekten, det tapper deg også for vitaminer og mineraler, i tillegg til at produksjonen av stresshormoner øker.

Drikke Energiinnhold pr glass
Strawberry daiquiri 220 kcal
Mojito 242 kcal
Mint julep 472 kcal
Pina Colada 650 kcal
Mudslide 820 kcal
Margarita 850 kcal

Muskelvekst og restitusjon

Det mannlige kjønnshormonet testosteron er viktig for å bygge muskler. Alkohol reduserer testosteronmengden, hvis inntaket er stort nok. I hvilken grad det skjer avhenger av mengde inntatt og hvor hyppig du inntar alkohol.

Et sporadisk og moderat inntak har sannsynligvis lite å si, men hvis inntaket skjer for ofte og for stort, hemmer det både testosteron og veksthormon, samtidig som mengden stresshormoner øker. Resultatet er en kropp som brytes ned. Mange som trener dagen etter at de har drukket vil erfare redusert prestasjonsevne – både anaerobt og aerobt.

Tips: Mengde og hyppighet bestemmer resultatet. Utvis moderasjon.

Fornuftige forberedelser til byturen

De positive studiene på alkohol som viser at det moderat inntak kan være positivt for helsa, bør ikke tolkes som noen oppfordring til å drikke, eller opprettholde inntaket av alkoholholdig drikke. Du skal likevel være klar over at moderasjon og sunn fornuft vil kunne være bedre enn å nekte seg alt man synes er all right.

Skal du ut i kveld kan du jo uansett vurdere alternativene nedenfor som noen av de bedre med tanke på kalorimengde. 

Drikke Energiinnhold pr glass
1,5 dl rødvin 100 kcal
1,5 dl tørr hvitvin 100 kcal
5 dl øl 200 kcal
4 cl cognac 130 kcal
4 cl likør 150 kcal

Tallene er lånt fra Melk.no

Andre tiltak du bør vurdere:

  • Få i deg en balansert mengde mat du før du begynner å drikke. Dette reduserer hastigheten på alkoholkonsentrasjonen.
  • Drikk rikelig med vann. Alkohol gjør deg dehydrert
  • Velg fortrinnsvis sukkerfritt blandevann om du vil redusere energiinntaket (burn, battery, redbull eller lightbrus). Rødvin og hvitvin inneholder også mindre kcal enn øl og drinker.
  • Lag klart noe enkel mat som du kan spise dagen derpå eller når du kommer hjem fra festen/byturen. Sammen med vann kan dette være en fin måte å restituere seg på.
  • Husk at det kan bli for mye alkohol. Dette gir tap av vitaminer, mineraler, væske, øker suget på salt, og kan i ytterste konsekvens gi ubehag som kvalme og tap av bevissthet.

La det sosiale stå i sentrum. Det er lov å kose seg, men ikke mist hodet!

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.