– Lettbrus er helt ufarlig

EFSA, Den europeiske vitenskapskomiteen for mattrygghet, har nok en gang konkludert med at et moderat inntak av aspartam er ufarlig.

max2Det europeiske mattilsynet EFSA har gjennomført den mest omfattende studien på aspartam noensinne, og i den konkluderes det med at asprtam ikke er helsefarlig.

hjemmesiden til EFSA står det:

Following a detailed and methodical analysis, EFSA’s scientific experts have initially concluded in this draft opinion that aspartame and its breakdown products pose no toxicity concern for consumers at current levels of exposure

Undersøkelsen baserer seg på over 120 forskningsrapporter og konklusjonen er den samme som tidligere. Aspartam er trygt så lenge du holder forbruket innenfor et akseptabelt nivå.

LES OGSÅ: Drikk heller den sukkerfrie brusen

Mediene forvirrer oss

Aspartam har gjennom ulike medieoppslag blitt koblet til alt fra kreft, hjernesvulst, allergier, nedsatt kognitiv funksjon, osv. EFSA slår derimot fast at det ikke er hold i disse påstandene.

De mest kritiske av oss har nok tatt undersøkelser på rotter som har fått sprøytet inn megadoser med en klype salt. Det er likevel betryggende å vite at den mest grundige gjennomgangen noensinne er i tråd med tidligere undersøkelser.

  • Det finnes ingen sammenheng mellom inntak av aspartam og for tidligfødte barn, blodkreft, hjernesvulster, eller ulike former for kreft.
  • Det finnes ingenting som tyder på at aspartam påvirker oppførsel eller kognitiv funksjon.
  • Det finnes ingen bevis for at aspartam fører til slag eller hodepine.
  • Aspartam er heller ikke funnet å ha noen sammenheng med allergiske reaksjoner.
  • Aspartam påvirker heller ikke genmaterialet.

LES OGSÅ: Kvitt deg med søtsuget en gang for alle

Så mye lettbrus kan du drikke

dietTil tross for at det ikke er noen ting som tyder på at aspartam er farlig, opererer det europeiske mattilsynet med en øvre grense for daglig inntak.

Det etablerte akseptable daglige inntaket av aspartam (ADI) er på 40 mg per kilo kroppsvekt. I Norge inntar vi i dag rundt 1 mg per kilo kroppsvekt, noe som er langt lavere enn den øvre grensen.

Innholdet av aspartam i lettbrus tilsvarer at en person på 60 kilo kan drikke rundt 4 liter om dagen, mens en på 85 kilo kan drikke rundt 5 og en halv liter.

Du bør uansett ikke helt ukritisk bøtte nedpå med lettbrus. Den beste tørstedrikken vil fortsatt være vann. 

Bytt ut sukkerbrusen med lettbrus

Et smart valg vil være å redusere inntaket av sukkerbrus til fordel for lettbrus. Dette er noe flere eksperter maner til, blant annet ernæringsfysiolog for Bramat.no, Cathrine Borchsenius.

Til nettavisen Side.no oppfordrer Borchsenius flere til å velge lettbrus i stedet for vanlig brus.

– Med tanke på overvekt og diabetes er det bedre å kjøpe seg lettbrus en vanlig brus. Mange får i seg altfor mye sukker. Drikk lettbrus når du skal ha noe ekstra godt, ikke hver dag, og ikke litervis, oppfordrer hun.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.