Drikk heller sukkerfri brus

En sveitsisk undersøkelse fra 2011 undersøkte effekten av tre ulike søtningsstoffer på blodsukkeret, insulinproduksjonen og sultfølelsen.

Til tross for alt du eventuelt måtte kommer over på YouTube eller hvor det måtte være – seriøs forskning slår fast av aspartam ikke påvirker appetitten, blodsukkeret eller produksjonen av insulin.

Dette er også konklusjonen i en sveitsisk undersøkelse som ble publisert i British Journal of Nutrition i fjor (1).

LES OGSÅ – Aspartam er ufarlig i moderate mengder

Blodsukker, insulin, sultfølelse

Robert Steiner og hans kolleger ved universitetssykehuset i Basel ønsket å se nærmere på hvordan glukose, fruktose, vann, aspartam, sukralose og acesulfam K påvirket blodsukker, insulinproduksjon, appetitt og metthetsfaktorer.

Forskerne rekrutterte tolv friske, ikke-røykende kvinner og menn til undersøkelsen. Det ble gjort seks ulike undersøkelser med fem dagers mellomrom. Ved hver anledning fikk deltagerne en 250ml blanding med en av de seks ovennevnte stoffene – i en mengde som skulle tilsvare det du finner i kommersielt tilgjengelige drikker.

Resultatene?

De kunstige søtningsstoffene aspartam, sukralose og acesulfam k hadde ingen påvirkning på blodsukkeret, insulinproduksjonen eller sultfølelsen hos deltagerne.

Forskerne så heller ingen vesenstlig effekt på metthetsfaktorene ghrelin, PYY og GLP-1.

Resultatenes betydning for deg

Antallet deltagere var få, noe som i utgangspunktet kan bety at overføringsverdien er noe usikker. Undersøkelsen er likevel et argument for at kunstige søtningsstoffer, i moderate mengder, ikke har noen effekt på sultfølelse, blodsukker og insulinproduksjon.

På et individuelt plan er det selvsagt ikke utenkelig at det kan være forskjeller. Men la en ting være klart: Ta deg heller en boks Pepsi max, enn å drikke vanlig Pepsi. De største gjennomgangene, blant annet fra EFSA kommer fram til samme konklusjon.

Se også større gjennomganger av aspartam:

Referanser

  1. Robert E. Steinert. Effects of carbohydrate sugars and artificial sweeteners on appetite and the secretion of gastrointestinal satiety peptides. British Journal of Nutriiton, 14 may 2011.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.