Derfor bør du kaste baderomsvekten

Hvorfor skal du på liv og død la denne fjollete tingen avgjøre humøret ditt og om du skal ha en god eller dårlig dag? Med denne bloggen håper jeg du innser hvorfor det blir så dumt.

Baderomsvekten kan fortelle deg en eneste ting. Det er hvor mye hele deg veier.

Tallet som kommer frem sier ingenting om hvor mye muskler du har, hvor mye fett du har, om du er pære- eller epleformet eller om du veier deg med en sekk full av stein.

Likevel lar vi vekten vår avgjøre dagsformen og humøret. På både gode og vondt.

Jeg mener det er på tide å ta et oppgjør med hvorfor du ikke burde la kroppsvekten styre hverdagen din. Det er kanskje lett for deg å si at den ikke gjør det, men jeg vet at den gjør det til så alt for mange.

Jeg vil stille deg følgende spørsmål:

Er du klar over hvor upresis baderomsvekten er til å måle fremgang? Og har du tenkt over alt som påvirker hva du veier?

1. Væskebalansen kan variere

Hos en voksen person på 70 kilo utgjør den totale vannmengden mellom 35-40 liter. Hvor mye du drikker, hva du drikker, kombinasjonen av mikronæringsstoffer, mat, stress, søvn – ja stort sett alt kan påvirke væskebalansen.

Det betyr selvsagt ikke at du den ene dagen skal veie 4 kilo mer enn den forrige, men det kan bety at vekta kan variere fra dag til dag, selv om du spiser akkurat den samme maten.

Løsningen på problemet: Om du veier deg hver dag, slutt opp med det. Om du først skal veie deg, kan du gjøre det en gang i blant, men med faste intervall. Husk også hva baderomsvekten kan og IKKE KAN fortelle deg.

2. Mat med salt gjør at du kan holde mer væske

Forandringer i salt og elektrolyttbalansen vil kunne påvirke hvor mye vann du holder. Det kan være at du spiser like mye, men at du får i deg litt mer salt den ene dagen. Salt er ikke farlig, men det kan påvirke baderomsvekten.

To dager med identisk mengde mat, kan fort føre til 0,5 kg forskjell på baderomsvekten. Hvorfor skal denne ubetydelige forskjellen få bestemme humøret ditt?

Løsning på problemet: Det er ikke noe poeng i å prøve å eliminere salt fra kostholdet – det er faktisk farlig. Du kan likevel prøve å spise mat som ikke er bearbeidet. Det er som oftest disse matvarene som inneholder mest salt (halvfabrikata). Og spesielt følsom blir du for salt hvis du fra før spiser veldig lite.

Et annet tips er å være flink til å drikke vann. Vann er faktisk vanndrivende!

Karbohydrater er ikke farlig: Havregrøt er sunt og velsmakende

3. Karbohydrater suger med seg vann

En voksen person på 70 kilo kan lagre omtrent 600 gram glykogen i musklene og leveren. Når hvert gram karbohydrat binder 2,7 gram vann blir dette fort en del vann som kan passere inn og ut av kroppen ut fra blant annet hvordan du spiser og trener.

Dette vil gi seg utslag på baderomsvekten, men er ikke ensbetydende med at du har lagt på deg fett. I praksis kan det faktisk være at denne ekstra mengden med karbohydrater og vann gjør at du ser strammere og mer muskuløs ut, i stedet for flat og slapp.

Løsningen på problemet: Noen svingninger i hvor mye glykogen og vann det til enhver tid befinner seg i kroppen må du alltid regne med. Trener du på kvelden og veier deg neste morgen etter å ha vært på do, vil du se at vekta er utrolig samarbeidsvillig. Tar du derimot og spiser mye dårlig mat og veier deg på kvelden, vil det motsatte skje. Dette har uansett ikke noe med hvor mye fett du har på kroppen.

4. Trening gjør deg dehydrert

Om du veier deg rett etter ei treningsøkt vil du se at trening, spesielt utholdenhetstrening gjør at du for en kort periode vil være lettere. Dette gjelder spesielt om du ikke er flink til å fylle på med væske og karbohydrater før, under og etter treningsøkten.

Det betyr heller ikke at det har skjedd noe magisk, eller at det er noen grunn til å feire. Det betyr bare at kroppsvekten din er et resultat av så veldig mye, og at baderomsvekten er nesten ubrukelig for å måle fremgang.

Løsning på problemet: Drikk vann, eller en blanding med vann, karbohydrater og elektrolytter. Du skal heller aldri veie deg rett etter at du har trent hvis hensikten er å måle fremgang. Da lurer du bare deg selv.

Trening, spesielt når det er varmt, kan dehydrere deg mye.

5. Menstruasjon gjør at du holder vann

Mange er klar over at de blir litt «vannete» i perioden sin, og lever fint med det. Men noen presterer å veie seg i den perioden av måneden de ikke burde gjøre det – og ødelegger dagen sin ved å bli deprimert på grunn av det betydningsløse tallet.

Baderomsvekten skiller dessverre ikke mellom fett, vann, muskler, osv. Den forteller deg kun hva hele deg veier. Ingenting annet.

Løsningen på problemet: Det er ikke noe poeng i å veie seg eller å speile seg alt for mye når du vet at dette er en liten periode i løpet av en lang måned, hvor du kan føle deg litt uggen.

6. Kortisol og stress er ikke bra

Kortisol og stress, som vanligvis øker ved et underskudd av energi (diett) kan føre til at du lagrer mer vann i kroppen.

Mange eksperter mer enn antyder at dette kan føre til at du ikke går ned i vekt, selv om du mister fett. Med andre ord kan en vellykket diett bli kamuflert av at du holder væske.

Baderomsvekten forteller deg at dette er katastrofe. Til tross for et stort energiunderskudd har du ikke gått ned et gram siste uke. I realiteten kan du ha gjort mye riktig, og bør fortsette i samme spor.

Løsning på problemet: Ønsker du å korrigere dette, vil jeg anbefale deg å redusere treningsmengden, øke energiinntaket eller ta deg noen dager fri fra trening og kostholdet du har i dag. Rett og slett, stress ned!

Men før du bestemmer deg for om du skal kaste baderomsvekten, bør du lese dette

Skal du først veie deg, bør du bare bruke resultatet som en pekepinne.

Prøver du å gå ned i vekt, men over tid ser at du verken går ned i vekt, mister fett (fettprosentmåling) eller merker det på klærne, bør du spørre en ernæringsfysiolog eller personlig trener om hjelp.

La summen av speilet, klær, og en kalipermåling være det som avgjør hvilken vei det går.

Om du trener styrke er forandringen i styrke også en god pekepinne. Og bedøm deg heller ikke så hardt – til det er feilmarginene med alle disse målingene for stor.

5 tips til deg som likevel vil veie deg

Om du likevel skulle velge å beholde baderomsvekten, bør du følge disse rådene.

  1. Vei deg alltid samme dag hver uke.
  2. Vei deg alltid på morgenen, etter at du har vært på do, men før du spiser frokost.
  3. Vei deg uten klær. Sko, bukser, hettegenser etc veier en del.
  4. Bruk samme vekt og samme underlag hver gang du veier deg.
  5. Aldri glem de 6 punktene som kan gi deg ønsket tall på baderomsvekta.

3 effektive målemetoder

Anbefaler fettkaliper med fjæring.

Mitt råd er at du heller bruker en kombinasjon av fettkaliper, speilet og måler forandringen i styrke.

Sistnevnte kan du gjerne måle opp i mot kroppsvekten. Ingenting er bedre for fettprosenten, enn at du går opp i styrke og ned i vekt.

Speilet betyr ikke bare hva du ser hver morgen, men det kan også hvordan klærne sitter på deg – og hvordan figuren forandrer seg i ulike klær. Ikke stå i speilet og let etter feil, klemme ut magen alt du klarer, osv.

Det vil alltid være en viss feilmargin, men ved å fokusere mindre på baderomsvekten, og mer på det som betyr noe, er det enklere å måle fremgang.

En fettkaliper koster rundt 200 kroner og selges av flere norske nettbutikker. Jeg vil anbefale at du finner deg en med fjæring.

Sjekk ut denne siden, her kan du enkelt legge inn målingene dine, og få fettprosenten din regnet ut. Er du usikker på hva en gitt økning i styrke tilsvarer (f.eks en økning fra 70×5 til 80×3 i benkpress), anbefaler jeg deg å bruke styrke-kalkulatoren vår.

Sjek fremgangen: Det er mulig å bygge muskler, gå opp i vekt og se slankere ut.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.