En fjerdedel av norske åtteåringer har fedme

En ny rapport viser en ekstrem økning i fedme blant voksne og barn i Norge. Vi gir deg vår mening om utviklingen.

diab1

En rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) viser svært dystre tall for den norske befolkningen. Norge er det landet i OECD som har hatt den største utviklingen i fedme de siste ti årene. På denne tiden har vi rukket å bli 66 % flere feite nordmenn.

For de yngste i dette landet er utviklingen enda verre. En fjerdedel av norske åtteåringer har en kroppsmasseindeks (KMI) som tilsvarer fedme.

Gir energitett mat skyldes for fedmeepidemien

Fedmeforsker Jøran Hjælmeseth uttaler til papirutgaven av gårdagens VG at økningen skyldes at vi får i oss for mye energitett mat.

– Fett, sukker, kaker og junkfood må ta mye av skylden, forteller Hjæmeseth.

Eksperten mener at det mest effektive vil være om vi begrenser tilgangen til usunn mat, og etterlyser samtidig strukturelle endringer som nødvendig for å lykkes.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartamentet, Ragnhild Mathisen kan fortelle at de er i gang med å utrede en sukkeravgift som ett av flere mulige tiltak.

Fitnessbloggen kommenterer

Det bør gå en alarm i foreldre når så mange som en fjerdedel av landets åtteåringer har fedme. Dette er en utvikling som bør settes på dagsorden både på et strukturelt nivå, men mye kan også gjøres i hvert enkelt hjem for å bedre tilstanden.

Overvekt og fedme bør ikke neglisjeres som noe enkelt – men spesielt for de yngste er det viktig at vi gjør noe med problemet så snart som mulig. Forskning viser nemlig at jo lengre man er overvektig, jo vanskeligere er det å gå ned i vekt.

Jeg mener man må aktivt gå inn for å øke kunnskapsnivået blant foreldrene. Dette kan gjøres gjennom foreldremøter og ulike kurs som holdes av ernæringsfysiologer som er spesialister på barn og ernæring. Slik jeg oppfatter mange foreldre så er det mye synsing og uvitenhet om hva som er sunt og ikke. Og jeg forstår dem. Sett i lys av den rotete lavkarbo/lavfett-debatten som har pågått denne sommeren, er det ikke lett å vite hva man skal tro.

For å reversere utviklingen i overvekt og fedme, ser jeg for meg fire tiltak som viktigere enn det meste annet:

  1. Man må kunnskapsnivået blant foreldrene. Kunnskap er fundamentalt for det meste.
  2. Man må prøve å få ned inntaket av sukker og lettfordøydelige karbohydrater. Både i form av flytende kalorier som juice, nektar, brus, syltetøy og gjennom frokostblandinger som honni korn, puffet ris, musli, osv.
  3. Man må mane til økt forbruk av grønnsaker. Både som snacks på skolen og som daglig tilbehør til middagen
  4. Legge til rette for at barn får et aktivitetstilbud som er tilpasset dem. Dette gjelder spesielt de som trenger det. Ikke alle finner interesse i ballsport – spesielt når manglende motorikk og koordinasjon gir liten grad av mestringsfølelse. Hvilke tilbud har man til disse barna?

Hva mener du er viktigst for å reversere utviklingen? 20 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.