En ting er hva vi voksne velger å pakke i munnen, men at så mange som 9 av 10 barn får i seg mer sukker enn anbefalt, er svært negativt. Spesielt når vi vet hvor viktige kostholdet vi har i barndommen er for hva vi velger å spise når vi blir eldre.
Flere undersøkelser peker på at kostholdet og livsstilen i barneårene kan ha stor betydning for utviklingen av sykdommer som hjerte- karsykdom, enkelte kreftformer, fedme og diabetes type 2 senere i livet. Det kan også gi tannråte og eresjonsskader på tennene.
Det er på tide å ta grep
Så når skal vi egentlig tap grep?
Myndighetene anbefaler oss å maksimalt innta 10 prosent av energien fra tilsatt sukker, tilsvarende 50 gram hvis vi spiser 2000 kcal, cirka det jenter og gutter i 4- og 8- klasse får i seg (1800-2200kcal). Denne sukkermengden finner du eksempelvis i en halvliter cola.
Undersøkelser viser at det er en negativ sammenheng mellom inntak av sukker og hvor mye vitaminer og mineraler barn får i seg. Det er derfor grunn til å påpeke konsekvensene av et for høyt inntak av sukker.
Disse matvarene bør barn spise mindre av
De viktigste kildene til sukker i barns kosthold er brus, saft, sukker og diverse søtsaker. Du bør også være klar over at frokostblandinger, pålegg, yoghurt, og div meieriprodukter kan inneholde mye sukker. Selv om mange velger å skille mellom naturlig og tilsatt sukker (førstnevnte finnes blant annet i bær og frukt og tilfører også vitaminer og mineraler), er det et poeng at det uansett ikke bør bli for mye av det.
Produkt | Mengde | Total m. sukker | Hvorav tilsatt sukker |
Coca Cola | 2,5 dl | 26 gram | 26 gram |
Biola m/ bringebær | 2,5 dl | 31 gram | 20 gram |
Yoghurt m frukt | 125 g | 16 gram | 9 gram |
Milkshake m sjokolade | 2,5 dl | 30 gram | 12 gram |
Corn Flakes | 80 gram | 65 gram | 34 gram |
Saft, drikkeferdig | 2,5 dl | 24 gram | 21 gram |
Syltetøy, 40 % sukker | 25 gram | 11 gram | 10 gram |
Nugatti | 25 gram | 15 gram | 13 gram |
Yoghurt, Go’ Morgen skogsbær | 195 gram | 39 gram | 19 gram |
Cookies med sjokoladebiter | 50 gram | 30 gram | 18 gram |
Solrik, solo | 2,5 dl | 30 gram | 30 gram |
Kuli appelsin | 2 dl | 16 gram | 16 gram |
Dette er bare et lite utvalg av de mest typiske sukkerbombene barn og ungdom inntar i løpet av en dag, ukedag som til helg.
Kort oppsummert
- Hva vi spiser som barn påvirker matvalgene våre senere i livet.
- Et usunt kosthold i barneårene øker risikoen for livsstilssykdommer.
- Et høyt inntak av sukker kan skade tennene.
- Myndighetenes anbefaling sier at du maksimalt skal innta 50 gram sukker om du spiser 2000 kcal.
- Et høyt sukkerinntak er assosiert med et lavere inntak av vitaminer og mineraler.
- De viktigste kildene til sukker i barns kosthold er brus, saft, sukker og diverse søtsaker.
Referanser:
- Alexander J, Aro A, Lyhne et al. Nordic Nutrition Recommendations. Integrating nutrition and physical activity. 4. Nord 2004: 13. København: Nordisk Ministerråd, 2004.
- Andersen LF, Nes M, Bjorneboe GE et al. Food habits among 13-year-old Norwegian adolescents. Scand J Nutr 1997; 41: 150–4.
- Øverby NC, Andersen LF. Ungkost 2000: Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant elever i 4.- og 8. klasse i Norge. Oslo: Avdeling for ernæring Sosial- og helsedirektoratet, 2000.
- Swinburn B, et al. Am J Clin Nutr. 2009
- Am J Clin Nutr. 2008 Dec;88(6):1560-6. Eating rate is a heritable phenotype related to weight in children.
- BMJ. 2008 Oct 21;337:a2002. doi: 10.1136/bmj.a2002. The joint impact on being overweight of self reported behaviours of eating quickly and eating until full: cross sectional survey.
- J Clin Endocrinol Metab. 2010 Jan;95(1):333-7. Epub 2009 Oct 29. Eating slowly increases the postprandial response of the anorexigenic gut hormones, peptide YY and glucagon-like peptide
- Horm Metab Res. 2006 Jul;38(7):442-6. The effects of insulin on the central nervous system–focus on appetite regulation.
- Apovian CM. Sugar-sweetened soft drinks, obesity, and type 2 diabetes. JAMA 2004; 292: 978–9.
- Arens U. Oral health, diet and other factors. Amsterdam: Elsevier, 1998.
- Navia JM. Carbohydrates and dental health. Am J Clin Nutr 1994; 59 (suppl): 719–27
- Sheiham A. Dietary effects on dental diseases. Public Health Nutr 2001; 4: 569–91.
- http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00001/IS-0048_1192a.pdf
- Tidsskrift for den norske legeforening: Sukkerforbruk og folkehelse