Brød – Bedre enn sitt rykte?

Brødet er av mange utpekt som det verste du kan spise hvis målet er en sterk og sunn kropp.

bread2

Brød, spesielt det lyse, er av mange regnet som den mest usunne hverdagsmaten du kan spise. Artikler som tar for seg dette blir derfor spesielt populære. Nok en artikkel som bekrefter mine mistanker, tenker mange.

I løpet av de siste årene har forbruket av brød gått ned. Som den viktigste årsaken svarer folk at de spiser mindre på grunn av et sunnhet- og helseaspekt (1). Men er det virkelig så usunt å spise lyst brød? Det enkle er å svare ja. Men det skal ikke være enkelt.

8 typiske «argumenter» mot å spise brød

Det finnes mange argumenter mot å spise brød. De fleste er relativt dårlige. Blant de vanligste er:

 • Det øker blodsukkeret.
 • Det inneholder mye karbohydrater og gluten.
 • Det inneholder fytinsyre som hemmer opptaket av viktige mineraler.
 • Det inneholder lite essensielle næringsstoffer.
 • Det gir liten metthetsfølelse
 • Det er kaloririkt
 • Det gjør at du går opp i vekt.
 • Det må ta en del av skylden for at folk har blitt overvektige.

Hvis du baserer kostholdet ditt på mye fett og lite karbohydrater er det forståelig at du unngår brød, men det er forskjell på det og å si at det er noe av forklaringen til at folk går opp i vekt eller at vi som nasjon har blitt fetere. De fleste argumentene mot å spise brød holder ikke vann fordi de ikke diskuterer mengde og sammenheng.

For å kunne si om noe er sunt eller usunt må vi alltid si noe om mengden som inntas. Vi må også si noe om i hvilken sammenheng det inntas i.

En skive hvitt brød inneholder kanskje mye karbohydrater (per enhet), det gir kanskje høyere blodsukkerstigning enn mye annet og det er kanskje ikke rare næringsstoffene i det, men det er langt i fra dette og skrive hundrevise av artikler om hvor viktig det er at du reduserer inntaket ditt av brød, og best av alt kutter det helt ut. Det er en kjempestor forskjell.

LES OGSÅ – Spis potet med god samvittighet

Dårlige argumenter

Et av argumentene mot å spise hvitt brød, er at det har høy glykemisk indeks (GI). GI forteller hvor mye blodsukkeret vil stige når du spiser en matvare som inneholder karbohydrater. Jo høyere GI, jo mer stiger blodsukkeret.

Det hører med til sjeldenhetene at vi bare spiser en matvare i et måltid. Du drikker kanskje et glass melk, har noen skiver hvitost og skinke oppå og avslutter med en gulrot til dessert. Alt dette påvirker blodsukkeret og må tas med i betraktningen. Vi kan ikke isolere enkelte matvarer og kategorisere dem for dårlige, bare med bakgrunn i blodsukkereffekten.

Det samme gjelder de fleste andre argumentene. At en enkeltmatvare har en gitt effekt på blodsukkeret, inneholder så så mange karbohydrater eller gir den og den metthetsfølelsen, betyr ikke at den må ekskluderes. Det er heller ikke godt nok til å si at den gjør deg overvektig.

Hva med gluten?

Det beste og kanskje det eneste argumentet det er verdt å diskutere når det kommer til brød, er gluten. Gluten er en blanding av gliadin og glutenin. Glutein gjør det mulig for gjærbakst å heve seg og fungerer også som et bindemiddel i deigen. Du finner gluten i kornsortene hvete, bygg, rug og spelt.

Nye undersøkelser viser at gluten kan være problematisk for flere enn de med cøliaki (2). Hvem dette gjelder, og nøyaktig hvordan er noe det enda forskes på. For 2 år siden publiserte (3) Biesiekierski en randomisert dobbeltblind studie som viste at personer som ikke har cøliaki kan oppleve magesmerter, oppblåsthet og trøtthet. De konkluderer med:

Non-celiac gluten intolerance may exist, but no clues to the mechanism were elucidated

Men det betyr ikke at man bør fraråde brød til alle og enhver. Så lenge man ikke opplever slike problemer, er det heller ingenting som tilsier at du ikke skal kunne inkludere brød i kostholdet ditt, uavhengig om du vil opp eller ned i vekt, bli sterkere, løpe raskere, osv.

Nesten perfekt er helt perfekt

Om du steker deg en biff til kvelds med en solid klatt smør i pannen, samtidig som du snitter opp et par skiver fersk loff, så gjør ikke dette noe fra eller til, så lenge du totalt sett, i løpet av 24 timer, har fått i deg det du ønsket i form av protein (brorparten fra gode kilder), fett (en blanding av mettet, enumettet og flerumettet fett), en del grønnsaker og kanskje litt frukt og bær. Om det er treningen eller helsen så står i fokus, så er dette mer enn godt nok. Kanskje også perfekt.

Spiser du brød og eventuelt hvorfor gjør du det/ikke det? 18 Svar

Artikkelen er oppdatert fredag 22 mars 17.40

Referanser

 1. Opplysningskontoret for brød og korn. Spørreundersøkelse – Brødvaner, 2011.
 2. BMC Med. 2012 Feb 7;10:13. doi: 10.1186/1741-7015-10-13.Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification.Sapone A
 3. Scand J Gastroenterol. 2000 Sep;35(9):942-6.Intolerance to cereals is not specific for coeliac disease.Kaukinen K
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.