Dagen jeg møtte en modell

Linn Susanne Spets er 23 år gammel, bosatt i Oslo, bruker 36 i bukselinningen og er Plus Size modell.

Linn Susanne Spetz

Foto: Tuva Kleven

Klokken nærmer seg seks og jeg sitter på ett av Oslos mange utesteder. Her er det ingen fulle mennesker. Bra. Jeg har akkurat rukket å sette meg ned med et glass med noe å drikke – tvangskjøpt for å sitte der, lovlig ran liker jeg å kalle det. Modellen jeg skal møte kommer ruslende. Hun er 1.77 høy, har lange bein og langt brunt hår.

Rart det der med hvordan to personer som aldri ha møtt hverandre før, men som har en avtale, nesten automatisk vet hvem de skal se etter. Med en gigantisk bag på ryggen og en hakket mindre bag i hånden setter hun seg ned ved bordet mitt.

– Jasså, hva er dette for slags test, spør jenta som nettopp kom inn i rommet. 

Lettere flau flytter jeg krokanrullen nærmere mot meg. Linn Susanne Spets heter jenta. Hun er 23 år, født i Sverige, oppvokst i Nordnorge og bosatt i Oslo. Linn sier hun elsker storbyen og alle mulighetene som finnes her. Til vanlig studerer hun ernæringsfysiologi og jobber på klesbutikk. I ny og ned tar hun modelljobber.

For Linn starter en normal dag med en kopp kaffe før hun drar og trener. Etter trening venter det skole fra ni til tre. Klokken fem begynner hun på jobb og er ferdig i 9-tiden på kvelden.

– Det er mye skole og jobb, men jeg prøver til gjengjeld å legge meg tidlig, sier hun muntert. 

Tanken slår meg at det ikke kan være lett å balansere dette opp mot å være modell og er fascinert over tanken av at jeg sitter å snakker med en person som studerer ernæring og er modell.

– Jeg møter en del motstand her og der og folk har forskjellige meninger. Jeg mener jeg er nødt til å stå på mitt og det jeg tror er riktig, forteller Linn.

Jeg tror henne. Noe slår meg at jeg kanskje ikke har møtt en hvilken som helst modell. Linn bruker størrelse 36 i bukselinningen, og blir definert som en plus size modell, enda hun er i nedre sjiktet av normalen i vår verden og i tillegg trener styrke.

– Det er et veldig skeivt bilde. Jeg tror dem tar feil, og har tenkt å vise dem at de tar feil også, sier hun skråsikkert.

Plus Size i andre land, normalstørrelse i Norge

_MG_2714

Foto: Privat

Hun ser litt opgitt ut når jeg spør henne om modellverdenen. Det er nesten så jeg kan se tannhjulene i toppetasjen knake frem ett svar. Hun har gjort fire jobber så langt. Ikke så mange tenker noen, men allerede sitter Linn med inntrykk av hvordan det fungerer.

– Jeg har fått kjenne på presset. Jeg står sammen med fotografen etterpå og han spør meg om hvor mye fett han kan fjerne med photoshop. Da føler man ikke seg så spesielt kul, forteller Linn.

I Norge er ikke modell en beskyttet yrkestittel, det vil si alle kan i teorien si at de er en modell. Det er primært to måter å få modelljobber på. Enten er du selvstendig og har en merkenavn rundt deg selv, eller så melder du deg inn hos et modellbyrå. Det er det sistnevnte Linn har gjort.

– Nei jeg har ikke tenkt å satse på modellyrket, men så lenge noen har lyst til å bruke bildene mine så vil jeg gjøre det. Jeg ser ikke ut som de tynne modellene og jeg prøver å fronte et litt sunnere eksempel, utdyper hun. 

Linn er mer avslappet nå. Hun lener seg tilbake, og nipper på vinglasset. Modellverden er skeivfordelt. Hva som defineres som en ok modell er i beste fall usunt tynn i vår verden, er min første tanke.

– Jeg husker jeg så i katalogene når jeg var liten, og mamma sa en gang at det der var klær for store damer. Da tenkte jeg: men hun der er jo normal.

Modell som yrke er stort, det omfatter alt fra statistster i film til motevisninger, magasiner, eller reklamer. I tillegg defineres modeller ut ifra kroppsmål som ikke virker så alt for store. Britiske AMA (Association of Model Agents) har retningslinjer på kroppsmålet for modeller på motevisning. 34-24-34 og minst ca 1.70 høy (1).

– Det heter heldigvis Normalsize i Norge, i stort sett alle andre land er det plus size. Norge er litt snill sånsett, jeg syns det er et steg i riktig retning

Personlig mener jeg at det i beste fall er naivt og tro at modeller ikke har innvirkning på samfunnet, kanskje spesielt unge jenter med tanke på at modeller og mote henger sammen. Det er litt skremmende å reflektere over hvilken signaler som blir sendt, ofte har jeg lurt på om vi virkelig vet effekten av signalene.Ikke alene om den tanken.

– Ofte ser jeg når jeg kler på de dukkene, jeg kan ta hendene mine rundt lårene, de ser avmagret ut. Det gir et skeivt bilde på hvordan man skal se ut med klærne på. Jeg har hørt jenter si de ønsker de hadde så tynne lår, sier Linn og rister oppgitt på hodet. 

Ville være sterk, ikke modelltynn

406403_10151073460430597_946987335_n

Foto: Privat

Det kommer stadig flere folk inn på utestedet mens Linn snakker i vei. Historier om drømmen som modell når hun var liten, motebladene som ga inntrykk av noe helt annet enn virkeligheten. Kanskje ikke så ulikt mange andre jenters drøm? Hva får folk, kanskje mest unge jenter, til å tenke annerledes da?

– Altså, det var ikke noe vendepunkt, det gikk over tid. Jeg begynte gradvis å skjønne at det var muskler jeg ville ha, til dels synlige muskler. Jeg ville være sterk, ikke modelltynn.

Hvorvidt modeller på generell basis trener vet jeg ikke, men har altid lurt på om modeller trener. Noen gjør det, andre kanskje ikke. Når jeg drev med research var det vanskelig å finne noe konkret informasjon rundt det. Naivt er det likevel å skulle dra alle under en kam.

– Jeg trener tung styrke, få repetisjoner, så alt over ti repetisjoner er ille for meg, jeg har ikke motivasjon til det. Det er bedre å løfte tungt og se bra ut, forteller Linn. 

Faktisk så veier Linn 70kg, hun har løftet 80kg med tre reptisjoner i knebøy, hun forteller hun er god for minst 85. Det er relativt imponerende for en jente som bruker størelse 36 i bukse. I tillegg er hun pluss size modell. Rart. Med mine øyne så ser hun ut som hvilken som helst jente.

– Det er helt sjukt, sånn sett. I modellverden så er størrelse 36 plus size. Ser man på størrelser i butikken er 36 small, sier hun.

Linn ser helt normal ut for meg, og jeg tror hun har rett, hun faller inn under begge kategoriene. Når sant skal sies er det flere faktorer som spiller inn om du blir normalstørrelse eller ikke. Midjemålet er kanskje det viktigste. Uansett virker det ikke som det stemmer overens med hva samfunnet mener er normalstørrelse.

– Skeivt og helt galt. Tar jeg på meg en bukse på 38 er den for stor og jeg er definert plus size model. Uansett er det slik modellverdenen er, og jeg må forholde meg til den. Da gjør det meg ingenting å være plus size, forteller hun.

Modell og normal

Ølglasset mitt begynner å bli tomt. Vi har sittet å pratet lenge. Jeg er på tur å runde av når hun lener seg frem og spør om det ikke er flere spørsmål jeg vil stille. Overrasket spør jeg om det er noe hun føler hun vil dele.

– Ungdom sier hun, spesielt unge jenter. Jeg har selv verdt der, og ser det hos yngre jenter enda. Mange av de har kjent på presset. Jeg vil ikke at de skal ha et skeivt bilde av virkeligheten. Kan ikke noen fortelle dem at de ser bra ut. Man skal aldri sulte seg ned i vekt, man skal aldri være veldig tynn for å være pen.

Så kommer det en bevistgjøring sigende frem i hjernebarken. Jeg sitter altså her å snakker med en helt normal jente som studerer erneringsfyiologi, har en deltidsjobb i klesbutikk og på fritiden løfter vekter. Ikke akkurat det jeg har sett for meg en modell gjøre i privatlivet eller på fritiden, men hun er altså en «Plus Size» modell. Hun må ha hørt hva jeg tenkte, eller så måtte jeg ha skreket det ut uten å huske det.

– Du gjør det du har lyst til‚ svarer hun lett.

I fremtiden har Linn lyst til å gjøre mange forskjellige typer reklameoppdrag. Fronte et godt eksempel, hun vet hun ikke er modelltynn og hun vet hvordan hun vil være.

– De kan bruke meg fordi jeg ser normal ut, jeg er kjempestolt av kroppen min. Sånnsett er det å være normal i modellverden en bra ting. Jeg vil prøve å være et type forbilde. Jeg er ikke plus size, jeg er normal og jeg kan gjøre modellopdrag. Det skjer ikke at jeg går ned 10kg for å være modell. Og ikke heng deg opp i å begrense matinntaket. Du skal aldri sulte deg for noe.”

Måten det ble sagt på, uten anstrengelse, sier noe. Det er i slike øyeblikk jeg sier at man skulle ha vært her for virkelig å skjønne hvor mye som ligger bak ordene. Nesten hele innholdet i vinglasset er borte, men bare nesten. Jeg har smugspist krokanrullen, bare papiret igjen som jeg skal til å kaste før Linn plutselig bryter ut en kommentar som fikk meg til å stivne av tanken på å være en særdeles dårlig gentleman.

– Så jeg fikk ikke smake? Hun ler godt.

Lettere forlegen river jeg med meg notatene. På bordet står et enslig vinglass med litt igjen. Modellen Linn Susanne Spets liker det best sånn tror jeg, at det er litt igjen.

Referanser

  1. http://www.associationofmodelagents.org/become-a-model/getting-started-as-a-model.html
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.