Danmark tar et steg i feil retning og innfører fett-skatt

Lavkarbo-forkjempere gråter for tiden modige tårer i Danmark, etter at folketinget har innført verdens første fett-skatt på matvarer.

Fra før har vi i Norge, Sverige og Danmark nøkkelhullmerkingen som deriblant skal påvirke våre valg av matvaner. Nå har danskene gjort enda et grep for å påvirke spisevanene til landets befolkning. Fra og med 1. oktober må de nemlig betale fett-skatt.

Crispy_bacon_1-1-

Avgiften på fett fører til at prisen på matvarer som smør, kjøtt, fløte og diverse oljer blir betraktelig dyrere. Flere norske nettaviser rapporterer blant annet om at prisen på smør vil stige med over 17 %. I følge Berlingske vil alle matvarer som inneholder mer enn 2,3 % mettede fettsyrer bli dyrere.

Et regnestykke som er gjort av interesseorganisasjonen Landbrug & Erhverv viser at en typisk familie med to barn vil måtte ut med mer enn 1000 kr ekstra i året.

Flertallet av partiene på Folketinget er enige om avgiften som skal få det danske folk til å spise mindre mettet fett, samtidig som det gir drøyt 1,5 milliarder kroner ekstra i statskassen.

Fitnessbloggen utdyper

Mens to av tre nordmenn er overvektige, er omlag 58 % av danskene nå overvektige. Dette er en økning på 9 prosentpoeng siden 2007. Det er selvsagt flott at Danmark nå prøver å gjøre noe med utviklingen, men vi mener det blir helt feil å avgiftslegge mettet fett. Dette gjelder både i forhold til den negative utviklingen i befolkningens kroppsvekt, men også i forhold til andre viktige helsemarkører som har en samfunnsøkonomisk side.

Er mettet fett det riktige målet?

Lite tyder på at mettet fett er synderen for noe som helst, og vi anbefaler disse artiklene for å lære mer:

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.