Pre-WO-tilskudd: «guds» gave til treningsfolk eller rød løper til stimulantavhengighet?

Ekstremt mange gjør seg avhengige av stimulanter i form av pre-workout-tilskudd for å i det hele tatt klare å trene.

incredible-hulk-wallpaper-l

De siste årene har kosttilskuddmarkedet flommet over av såkalte pre-workout-tilskudd. Dette er ofte pulver du blander i vann som du skal ta 15-45 minutter før en treningsøkt. Disse produktene skal gi deg mer energi til å yte maksimalt på trening og gi ekstra «pump». Produktene inneholder stort sett høye doser koffein, kreatin, diverse aminosyrer og andre stoffer som skal gi deg en energi-boost. 15-45 min etter inntatt dose så «kicker» effekten inn og du føler deg som hulken selv.

Pre-WO-tilskudd er ikke bare gull og grønne skoger

Du kan få en bra energi-boost av slike produkter, men er alle disse pre-WO-tilskuddene virkelig nødvendig for optimal prestasjon? Effekten til slike produkter kan være ganske ekstreme, spesielt om du ikke er vant med store doser koffein eller er sensitiv til stimulanter. Om du har handlet slike produkter fra utlandet kan disse ofte inneholde doser eller stoffer som anses som ulovlige her hjemme, og kan gi en enda større og ekstrem effekt.

Avhengighetsdannende?

Skal det virkelig være nødvendig å ta slike stimulanter før hver eneste treningsøkt? Er det ikke bedre å begrense bruken til når du virkelig trenger det, som dager der du kommer hjem trøtt og sliten men fortsatt har lyst å trene? I mange tilfeller kan noe så enkelt som en kaffekopp eller to være nok for treningsmotivasjonen.

Kroppen vår har en tendens til å venne seg til mye, og derfor vil også en eventuell effekt fra et pre-WO-tilskudd avta addicted_to_pre_workout_supplementsrelativt kjapt ved en viss dose og daglig bruk. Hva må man gjøre når effekten ved en viss dose avtar? Da må dosen økes. Med økte doser går også toleransen igjen oppover og til slutt forsvinner virkningen fra den nye doseringen også. Mange løser dette med å bytte produkt, og noen er så smarte at de tar seg en lengre pause fra slike produkter. Noen faller dessverre for fristelsen og bestiller inn de litt sterkere variantene fra utlandet, som også ofte inneholder substanser eller doser av stoffer som er ulovlige her hjemme og kan by på problemer.

Vi har også det det psykiske aspektet. Vi blir faktisk lett psykisk avhengig av ting, og i dette tilfelle med pre-WO-tilskudd så kan man ende opp med å tro at man ikke klarer å trene uten.

Les også – Drikke kaffe før du skal på trening

UKRITISK TIL DOSERING

Om vi igjen ser på dosene av slike produkter, så er det nok mange som ikke følger anbefalt dosering. 3c86cd473435964b3d0910fa90d714433a71915454fa1f38ebed6b34269c6c92Mange tar gjerne dobbelt dose enn det som er anbefalt. Hvor bra er det å være så ukritisk til doseringen av pre-WO-produkter? Det er ikke lenge siden et kjent pre-WO-produkt ble solgt i butikkene her i landet som til slutt viste seg at inneholdt et stoff som som hadde lignende egenskaper som amfetamin. Det kunne gått riktig ille ved overdreven dosering. Dette pre-WO-produktet er ikke lenger lov å selge eller bruke i Norge.

I mange tilfeller er heller ikke alle mengdene av virkestoffene oppgitt, noe som burde være en varsellampe i seg selv. Man har altså ingen peiling på hvor mye av hva man får i seg, noe som potensielt kan være farlig. Om du er uheldig så kan du ende opp med bl.a. skummelt høyt blodtrykk, selv om de vanligste bivirkningene er kvalme og mageproblemer.

5 negative sider ved pre-WO-produkter

  1. Mange klarer ikke trene uten når de første begynner. Doseringene går til slutt over stokk og stein fordi effekten avtar og kan resultere i kvalme, diaré, oppkast osv.
  2. Ja, man kan faktisk bli fysisk og psykisk avhengig av slike produkter.
  3. Mange av tilskuddene kan slå ut på dopingtester uten at brukeren er klar over det.
  4. Kjøp i god tro fra utlandet kan bli stoppet i tollen som ulovlige substanser som kan gi en saftig bot om du er uheldig.
  5. Spesielt unge som nylig har begynt å trene og blir introdusert for slike produkter kan bli uheldig påvirket og ender raskt opp med å bruke produkter de strengt tatt ikke har behov for. I verste fall kan de ende opp med å falle for fristelsen til å begynne med andre ulovlige produkter og substanser.

Budskapet du burde ta med deg

  • Man burde ikke ha et behov for å fylle på med stimulanter for å dra på trening. Må du ha stimulanter for å klare å trene så er det noe feil en plass.
  • Det er bedre å spare et eventuelt pre-WO-tilskudd til når du virkelig har behov for det. De dagene der du er trøtt og sliten men fortsatt ønsker å trene er det et supert verktøy.
  • Dette er ikke et angrep på fornuftig bruk av pre-WO-tilskudd, og en del av poengene er satt litt på spissen. Dette er ment som et kritisk syn på den overdrevne bruken som blir mer og mer vanlig blant treningsfolk.
  • Du kan fint være som hulken på trening uten kroppen full av ymse stimulanter! :)

Les også – 11 gode grunner til å bruke kreatin

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.