Den ultimate guiden for vektnedgang og maksimal fettforbrenning

Her får du alt du må tenke på for vektnedgang i én og samme artikkel.

Diet

Du har sikkert lest mange artikler om hva som skal til for å gå ned i fettprosent. Artikler som «Spis mindre», «tren mer», «disse matvarene hjelper deg ned i vekt», «treningsprogrammet for fettforbrenning» osv. finner man over alt. Det finnes dessverre ingen «magiske» matvarer, eller «magisk» diett (selv om noen opplever at f.eks en lavkarbo-diett kan fungere bra for dem – ikke fordi lavkabro er «magisk», men måten å spise på gjør det lettere for de å ligge i kaloriunderskudd pluss at det er noe de klarer å følge over tid). Nøkkelen er uansett alltid tålmodighet og kontinuitet i det man driver med.

Denne artikkelen kombinerer alle rådene og de praktiske tingene du trenger å vite for å sette sammen riktig kosthold og trening for maksimal fettforbrenning.

Dette er det du trenger å vite! 

Kosthold

Du kommer ingen vei utenom. Om trening og alt annet er bra, men ikke kosten, så kommer du ingen vei. Det finnes heller ingen magiske piller som gjør jobben for deg. Det viktigste for kroppskomposisjonen er hva du putter i deg og kvaliteten på matvarene. Spesielt om målet er ned i fettprosent – da må man velge smart. Man bør velge matvarer som metter bra og ikke er veldig næringstett (dvs. mye kalorier) men som fortsatt inneholder rikelig med mikronæringstoffer (vitaminer, mineraler etc.).

LES OGSÅ – Løp andre veien om noen prøver å gi deg en diettplan omtrent uten fett

Viktige forholdsreglerFresh green vegetable, isolated over white

  • Proteininntaket på diett bør være høyt. Fra 1,8 g/kg – 2,5 g/kg kroppsvekt.
  • Fettinntaket bør ikke være lavere enn ca. 20 % av det totale energiinntaket. Eks: Er kcal-inntaket ditt 2000 kcal, bør kaloriene som kommer fra fett ikke være mindre enn 2000 kcal x 0,2 = 400 kcal fra fett = ca. 45 g fett om dagen.
  • Karbohydrater er det som er minst viktig, men hold inntaket av grønnsaker høyt til alle måltidene for økt metthet og for å sikre at du får i det viktig fiber.

De dagene du trener bør du spise litt mer karbohydrater og fett, mens på hviledager kan du holde et ganske magert kosthold hvor hoveddelen energi kommer fra proteiner, grønnsaker og litt frukt.

LES OGSÅ – En enkel innføring i å sette opp sin egen matplan

Kalorikutt for reduksjon av fettprosent

  • Kutt 15 % av energiinntaket for moderat vektnedgang. Kcal-kuttet bør hovedsakelig kommer fra Ckarbohydrater.
  • Kutt 20 % av energiinntaket for aggressiv vektnedgang. Kcal-kuttet bør hovedsakelig komme fra karbo og fett.
  • Kutt 25 % av energiinntaket for veldig aggressiv vektnedgang. Kutt hovedsakelig karbohydrater. Husk at du bør ha noe fett i kostholdet.

Når vektnedgangen stopper opp (ikke få panikk om vekta står stille i noen dager!), og det ikke skjer særlig endring på en uke eller to, så er det kanskje på tide å justere på kaloriene. Det beste er å gå ned i fettprosent på mest mulig kalorier, så jeg anbefaler at du ikke gjør et nytt kutt på mer enn 5 – 10 %. Ikke overdriv! Drastiske endringer gir ikke nødvendigvis drastiske resultater. Du ender bare opp med å bruke opp unødvendig mange «verktøy».

Trening

Tren og bygg muskler! Økt muskelmasse gir ikke bare høyere forbrenning men også en mer formfull og definert Bulgarian-Split-Squatkropp. Tren smart og sørg for at du med jevne mellomrom øker belastningen slik at musklene får en grunn til å bli større og sterkere. Styrketrening brenner også fett noe som burde være en grunn til å trene mer styrke og ikke bare fokusere på kardiotrening.

Treningsprogrammet X-press, designet av personlig trener Thomas Fjeldberg, kan være et supert program å begynne med om du ikke har lyst å tilbringe 6 dager i uka på gym’en. Om du derimot har lyst å trene litt flere dager i uken så kan X-size være alternativet, også utviklet av Thomas Fjeldberg.

Finn flere treningsprogrammer her.

Du må ikke trene på treningsstudio

Om du ikke liker å være på treningsstudio så kan du skaffe deg en TRX-slynge som du enkelt kan feste i pSPCK1-15844859v275taket. TRX-øvelser kan være supereffektive i et treningsprogram, og kan også gjøres mer utfordrende med å endre på hvordan du plasserer deg, eller bruke ryggsekk med noe tungt i for ekstra vekt. Mulighetene er mange.

Effektive slyngeøvelser:

Kardiotrening

Vil du raskt ned i fettprosent så er HIIT (høyintensitets intervalltrening) et kjempebra verktøy å bruke. Kort oppsummert:

  • HIIT handler om å gjøre korte intensive løpe- eller ro-intervaller.
  • Eks: Sprintintervaller. Spurt alt du klarer i ca. 30 sekund. Ta deretter så lang pause at pulsen får normalisert seg til et levelig nivå (ca. 2 min.). Gjenta 4-8 ganger, alt ettersom hvor god form du er i.
  • 1-3 HIIT-økter i tillegg til styrketrening.

Usikker på hvilke intervalløkter du skal velge? Her er 3 supre intervalløkter for maksimal fettforbrenning. Du kan også bruke en romaskin til intervalltreningen.

Ikke alle orker å presse seg selv til å utføre intensiv kardiotrening. Da er det beste man kan gjøre for å få opp energiforbruket å bevege seg mest mulig i løpet av dagen. Alle monner drar, så bare det å bruke beina litt ekstra i løpet av en dag hjelper på. Økt bevegelse i hverdagen er også for de fleste det beste alternativet da mange har en tendens til å trene for mye, noe som kan virke mot sin hensikt.

LES OGSÅ – Lavt kaloriinntak men vekta står bom stille? FLUX er løsningen!

Drikk nok vann

Vann er viktig. Kroppen består av 60 % vann, og vi mister mye vann i løpet av dagen gjennom svette og urin.

Vann hjelper på prestasjonen. En dehydrert kropp presterer ikke like bra som en hydrert kropp. Trener du og svetter mye så bør vanninntaket ditt også økes. Det finnes flere studier som viser at mild dehydrering påvirker prestasjonsevnen negativt, og det samme med kognitiv funksjon. For lavt vanninntak kan også føre til 444297747bottled_watervannretensjon som kan maskere et eventuelt vektdropp.

Hvor mye vann? 2-3 liter væske om dagen er det som generelt blir anbefalt, men vi får i oss en del væske gjennom maten vi spiser, så generelt holder det å drikke etter tørst.

Å drikke vann før et måltid kan også hjelpe på metthetsfølelsen slik at matinntaket begrenses og dermed også kaloriinntaket. Dette er en kjempefordel under kalorirestriksjon når det er begrenset med mat i hvert måltid. En annen ting; desto mindre karbohydrater du har i kostholdet ditt, desto flinkere å drikke bør man være. Karbohydrater binder væske og når karboinntaket blir lavt har kroppen en tendens til å slippe en del vann. Mindre vann i kroppen kan blant annet gi lettere kramper i muskelaturen. Men med høyere væskeinntak bør du også tenke på følgende:

Salt

Salt maten! Desto mindre prosessert maten din er desto mindre salt inneholder det og derfor må vi passe 847972000009på å salte maten. Salt er ikke bare en smakstilsetning men er også ekstremt viktig for flere funksjoner i kroppen. Uten nok Natrium kan vi rett og slett ikke fungere. For lite Natrium kan gi problemer med bl.a. muskelkramper og i verste fall gi «hyponatremi» som er en tilstand hvor elektrolyttnivået er i ubalanse. Dette er ofte et resultat av for stort inntak av vann, eller så er saltinntaket altfor lavt. Man kan enkelt få i seg mer salt ved å salte maten godt, eller man kan ha noen saltkorn i vannet man drikker for å være sikker på at man får i seg salt selv ved høyt inntak av vann.

Generelt bør en sikte på et natriuminntak på ca. 1500-3000 mg som tilsvarer ca. 3-6 gram salt hver dag. I følge helsedirektoratet bør saltinntaket ikke være over 5000 mg om dagen.

Kvinner har vanskeligere for å gå ned i vekt

Om du er kvinne er det også ekstremt viktig å vite at pga. hormonendringene som skjer i løpet av mnd. så vil vekten og følelsen av å være «vannete» og oppblåst variere i mye større grad enn om du er mann. Vi kvinner får menstruasjon én gang i mnd noe som også gjør at vekten vår kan svinge med opp til 1-3 kg rundt den tiden av mnd. Vi holder mer vann på denne tiden noe som kan gjøre at et vekttap kan kamufleres, eller i noen tilfeller også virke som at man har lagt på seg, uten at dette er tilfelle i det hele tatt. Derfor er det viktig at man holder hodet kaldt og ser på vekttrenden (og bruker målebånd) i løpet av mnd, i stede for å få hetta når vekta plutselig går opp og dermed gjør et nytt, og kanskje unødvendig kutt i kaloriene.

LES OGSÅ – Tøffere for damer å gå ned i vekt

Det viktigste poenget av dem alle

Det vi har gått gjennom nå er alt du trenger å vite for å gjøre vektnedgangen så effektiv som mulig, men det er fortsatt ett poeng som jeg ønsker å gjenta en gang til. Drastiske endringer gir ikke drastiske resultater. Ikke gjør et kalorikutt og en økning i f.eks. kardio samtidig. Ta vare på verktøyene du har, og bruk ett og ett verktøy om gangen. Da har du flere verktøy å benytte deg av gjennom hele prosessen mot en lavere fettprosent og du unngår å stagnere på lavt matinntak og høyt aktivitetsnivå.

Lykke til! :)

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.