;
;

Har man et godt liv om man kontinuerlig jager etter det perfekte?

Det ikke er noe galt i å være flink og å ha høye ambisjoner, men problemene kan oppstå når absolutt alt må være perfekt.

IMG_2770

I disse tider florer nettet og media med overskrifter og saker som; «en stemme mot kroppshysteriet», «prosjekt perfekt», «flink-pike syndromet» og «ungdommers stille oppgjør». Saker og kronikker som tar for seg det store presset om «vellykkethet» som de fleste unge i dag nok har kjent og følt på kroppen. Mer eller mindre. Ikke bare skal man ha en perfekt kropp og et plettfritt utseende, nei man skal også ha en god og høy utdanning, en bra inntekt, et strøkent hjem, et sosialt glansliv, den perfekte kjæreste and the list goes on.. Men hvor oppnåelig er egentlig dette? Og er dette et perfekt og godt liv? Er det virkelig noe å jage etter?

Dette er mitt lille bidrag mot dette evige jaget. En liten stemme som ønsker å formidle sin historie, som kanskje kan nå ut og hjelpe noen. En stemme som ønsker å inspirere og som tar for seg flere baksider ved dette evige jaget. Et jag som nesten tok knekken på meg, men som jeg heldigvis gikk seirende ut av. Et jag som det ikke bør jages etter. Et jag som jeg er så lei av og som ødelegger så manges liv.

Det hele startet for 10 år siden

Jeg var da altså 10 år. En 10 år gammel jente syntes hun var litt for «lubben» – helt absurd tenker jeg i dag! Jeg bestemte seg for å ikke spise kaker, godteri eller noe «usunt». En 10 år gammel jente som var over snittet aktiv og drev på med både friidrett, fotball, håndball og langrenn. En 10åring som elsket livet, aktivitet, mat og var full av livsglede og humør. En 10 åring som enda var under både kroppslig og psykisk utvikling.

LES OGSÅ – Ortoreksi – Pass på at det sunne kostholdet ikke går til hodet på deg

Det er vanskelig å sette fingeren på når ting «eskalerte» og gikk helt feil vei, men jeg tror det er summen av mange småting og at det hele var en utvikling som skjedde over tid.

Som 13 åring hadde jeg blitt slankere. Gjennom et bevisst kutt i maten, men også at den lille jenta hadde vokst og utviklet seg. Kroppen forandret seg. Jenta på 13 år ble omtalt som et «multitalent» i idrett, var på flere kretslag i ulike idretter, og elsket trening og konkurranser. Hun var også veldig flink på skolen og pliktoppfyllende hjemme. Som storesøster til 3 mindre søsken, var hun vant med å ta ansvar og steppe inn hjemme når foreldrene var på jobb. Fokuset ble fort lagt på skole, idrett, og prestasjon. Jenta ville være flink og snill!

Ved oppstarten på ungdomsskolen kom det en nedtur med et tretthetsbrudd i stortåa. Mindre aktivitet og en kropp i puberteten førte til en ny forandring av kroppen – en forandring som var vanskelig å takle.

På ny startet slankingen. 14 åringen merket hun mestret og hun ble stadig tynnere. Hun hadde kontroll! Tvangen som hun led av ble mulig å kontrollere og angsten hun trodde var «normal» ble kontrollert. Alt ble lettere! Livet ble lettere. Hun hadde funnet en mestringsstrategi! Hun løp fortere og presterte bedre i idretten og fikk toppkarakterer i nærmest alle fag. Hun var «perfekt» og ikke minst så var hun flink i nærmest alt hun foretok seg. Hun hadde det endelig bra – trodde hun. Helt til det sa pang. Helt til stålkontrollen ikke var under kontroll lenger.

Et skrik om hjelp?

Lang historie kort – to innleggelser på sykehuset, et hjerte som kunne stoppe når som helst, to år innlagt på Barne- og ungdomsspsykatrisk, utallige tårer, selvpåførte kutt på kroppen, hodet stanget i veggen, vennskap ødelagt, stygge ord, sosial angst og null livsglede. Jenta som var så lovende. Jenta som «hadde alt». Jenta som var så full av livsglede, snill, godt likt av alle og med så mange talent. Jenta som kunne blitt hva hun ville.. Perfekt sa du?

«Jeg tok et oppgjør med meg selv»

10 år etter alt startet, 20 år gammel kan jeg endelig med hånda på hjertet si at jeg er helt frisk, og har hele livet mitt framfor meg. Jeg har vært heldig som kom meg ut av det. Kampen har vært beinhard og det tok ufattelig lang tid å snu det. Vekten og kroppen var én ting, men det løsnet ikke IMG_2092ordentlig før jeg tok et oppgjør med meg selv. Fysisk frisk er nemlig noe helt annet enn å være psykisk frisk. Et kraftig oppgjør med kravene til meg selv, og en lang mental og beinhard prosess. Det må ikke misforstås, jeg har fortsatt høye krav og ambisjoner, men jeg har lært meg å prioritere. Jeg har funnet mine områder hvor jeg ønsker å prestere. Jeg har gjort prioriteringer. Det som er viktig og gir meg noe. Livsglede.

Det jeg ønsker å formidle er at det ikke er noe galt i å være flink og å ha høye ambisjoner, problemene oppstår når absolutt alt må være perfekt. At alle skal og jobber mot å være perfekte. Vi må bli flinkere til å velge kampene våre. Vi må snu denne trenden.

«Jeg trener idag for prestasjon, ikke presentasjon»

I dag trener jeg mot å bli en toppidrettsutøver og for å nå verdenseliten innen løping. Tanken om å en dag stå på startstreken i OL og min store treningsglede var noe av det viktigste som fikk meg gjennom kampen. Det holdt meg gående. Jeg trener i dag for prestasjon og ikke presentasjon. Jeg trener i dag av hensikt til den gleden det gir meg. Andre viktige områder for meg er utdanning, IMG_2376familie, venner og friluftsliv. Dette tar mye av min tid og det er her jeg ønsker å prestere. Mine prioriteringer. Da får utseende, helt rippa kropp, strøkent hjem (i mitt tilfelle en hybel), flust av reiser, motevesker, m. m «lide» av det. Det er ikke her jeg ønsker å prestere og jage.

Gjennom livet og prosessen har jeg lært at det ikke er mulig å prestere på alle områder. Det er ikke noe mål! Når skal det forståes?

Jeg trodde jeg var umenneskelig, men det er det ingen mennesker som er. Ingen liv er perfekte.

Jeg har kommet meg over skammen av hvor langt jeg lot det gå, og jeg velger i dag å heller se på det som en styrke. Jeg er stolt av at jeg i dag forstår bedre. Å være «perfekt» er ikke verdt det, dersom det fører den veien det gjorde med meg. Et liv med angst, depresjoner, sosial angst, spiseforstyrrelser og tvangsforstyrrelser. Jeg har erfart at et perfekt liv, det er ikke et liv. Jeg er (u)perfekt!

Lov meg å ta dette til ettertanke når du sitter å scroller nedover instagram, leser alle moteblader, nettsider eller blar deg nedover alle «glansbloggene». Når du tar deg i å ønske at du også skulle ha vært «perfekt». De livene og menneskene, de er ikke perfekte de heller. Du er (u)perfekt som du er…

Perfection is when one realizes his imperfections

«Perfekt» vs (u)perfekt

uperfekt

LES OGSÅ – Happy is the new healthy

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.