Dette forteller tallet på vekta deg

Nedgang i vekt er ikke alltid det en bør fokusere på! Men om det trengs så er disse tingene det du bør ta hensyn til.

459047615

Det evigvarende problemet for så mange som prøver å komme seg ned i fettprosent – tallet på vekta.

Dette ene tallet er årsaken til enormt mye frustrasjon og forvirring hos alle som prøver å gå ned i vekt, og av en eller annen grunn så skal dette tallet helst være lavest mulig, for lavest mulig vekt er synonymt med bra?

Som jeg har sagt mange ganger før: Det er IKKE tallet på vekta som har noe å si for om du har framgang eller ikke, om du ser bra eller dårlig ut, om du presterer på trening og i hverdagen, eller om du er lykkelig.

LES OGSÅ – «Hjelp, jeg spiser 1500 kcal og trener tungt men går ikke ned i vekt!» – Høres det kjent ut?

Kroppsvekten vår er ikke statisk

Kroppsvekten vår er ikke statisk. Den endres gjennom hele dagen og gjerne litt eller mye hver eneste dag, som følge av flere forskjellige ting:

Glykogenlagre – glykogenlagrene våre (lever og muskler) vil minke og øke alt ettersom hvordan kosthold du har. Spiser du lite karbohydrater vil disse lagrene være mindre, men om du tar det en dag eller et høykarbmåltid så vil du få økt mengde glykogen i kroppen. Med glykogen kommer også vann, og dette påvirker vekta. Og vann som har blitt dratt inn i muskulaturen med glykogen er ikke det samme som å være «bloated».

Vannretensjon – det finnes flere årsaker til at kroppen holder på vann i underhudsfettet, hvor noen water-retentionav disse årakene er stress, kcal-underskudd og mye kardiotrening, men også vann-/saltinntak, og i noen tilfeller medisinbruk. Det er grunn til at kroppen velger å holde på vann, og med mindre det er snakk om ødem, så vil kroppen regulerer dette selv. Så om du tror at du kan «slanke» vekk vann ved å spise lite karbohydrater i noen dager så vit at dette vannet kommer raskt tilbake.

Menstruasjon – er du jente så har du nok mest sannsynlig opplevd at vekten din har økt mye rundt tiden du forventer menstruasjon. Mange tror de legger på seg fett, men dette er kun ekstra vann i underhudsfettet og vil forsvinne igjen når menstruasjonshormonene har blitt blitt skylt ut av systemet.

Dehydrering – Hvem har vel ikke lagt merke til at man er mye fastere i fisken dagen etter en tur på byen? Blir man dehydrert så mister man ofte opp til et par kg, men denne effekten er kun midlertidig. Så snart væske- og matinntak normaliseres dagen derpå så øker væskebalansen tilbake til normalen, og man man kan faktisk også ofte oppleve «bloat» i et par dager i ettertid, før ting normaliserer seg.

Mage-/tarminnhold – Dette påvirker vekten vår mye. Du kan ha flere kg i vektforskjell mellom morgenvekt og kveldsvekt kun fordi du har spist og drukket i løpet av dagen. Derfor er det alltid best å veie seg rett etter man har stått opp, etter toalettbesøk.

Slik vet du om du har framgang eller må endre noe

For å vite hvilken vei ting går så må vi ta i bruk flere parametre enn kun kroppsvekt alene, nettopp fordi vekten varierer så mye.

Om man sammenligner følgende punkter så kan man få en bedre pekepinn på hvordan det går enn om du kun bruker én av punktene alene:

  • Midjeomkrets
  • Styrke
  • Kroppsvekt
  • «Bloat» (burde kun brukes når man ikke holder mye vann som f.eks rundt menstruasjon eller som følge av episoder med overspising).

Midjeomkretsen gir den aller beste pekepinnen på hvilken vei det går. Denne målingen gir oss den 162830783mest nyttige informasjonen når man prøver å bestemme fettreduksjon. Mål gjerne 2-3 forskjellige plasser: ved navelen, 3-4 cm over der igjen, og 3-4 cm under navelen. Disse målene sammenligner du med forrige ukes måling og ser om det endrer seg. Blir tallene mindre totalt enn forrige gang så kan du være trygg på at du forbrenner fett. Det er viktig at man måler på samme plassen hver gang for å unngå feil.

Styrke er et annet godt mål på om du spiser nok, for mye eller for lite. Om du har et fornuftig underskudd så vil du ikke miste styrke, og i mange tilfeller vil du kunne fortsette å øke i styrke selv om du har et lite til moderat underskudd.

Kroppsvekt er ikke vanskelig å bruke om man tenker snittvekt i stedet for å kun veie seg én dag i uken. Vei deg 4-7 ganger i uken og ta snittet. Sammenlign med snittet fra forrige uke.

«Bloat», eller vannretensjon, er noe som kan påvirke målinger og som også kan virke som en indikasjon på mengden stress du utsetter deg, om du drikker nok, spiser nok salt, osv. Dette er en av hovedårsakene til at vekt og målinger kan variere mye.

Når du har disse forskjellige målene så kan du tolke hva det betyr og bestemme hva du bør gjøre deretter

Husk, dette er kun en guide og ikke nødvendigvis en fasit. Du kan bruke denne guiden som en pekepin på hva du kan forsøke å gjøre om du trenger å gå ned i vekt.

Men igjen, er du slank fra før av så er det ikke nødvendigvis vektnedgang du bør fokusere på.

Vekt Midje Styrke Tolkning Anbefaling
Nedgang Nedgang Økning Perfekt. Fettforbrenning pågår Fortsett. Ikke gjør endringer
Nedgang Nedgang Nedgang Fettforbrenning pågår Fortsett. Vurder å reduser underskuddet
Nedgang Nedgang Ingen endring Fettforbrenning pågår Fortsett. Ingen endringer
Nedgang Økning Økning  Fettforbrenning pågår mest sannsynlig. Upresise målinger kan opptre eller økt muskelmasse rundt midje Ingen endringer
Nedgang Økning Nedgang Fettforbrenning pågår muligens, men noe vanskeligere å tolke Om trening/kost ikke har endret seg fra forrige måling så fortsett uten endringer
Nedgang Økning Ingen endring Fettforbrenning pågår mest sannsynlig Ingen endringer
Økning Nedgang Økning Fettforbrenning pågår enten veldig sakte eller så skjer det tilpasninger til kosthold Vurder å kutte litt i kcal, med mindre en har hatt en planlagt økning i kcal. Om planlagt så vil vekt stabilisere seg
Økning Nedgang Nedgang Vanskelig å tolke. Mest sannsynlig upresise målinger, men kan også være tap av muskelmasse og opp i fettmasse Sjekk igjen om en uke
Økning Nedgang Ingen endring Vanskelig å tolke. Kan være upresise målinger Se an situasjon. Vurder kalorikutt
Økning Økning Økning Økning i fett- muskelmasse. Du er i kcal-overskudd Kutt kalorier eller fokuser på muskelbygging ved å øke kcal
Økning Økning Nedgang Økning i fettmasse Reduser kalorier og ta en titt på treningsprogrammet
Økning Økning Ingen endring Økning i fettmasse Reduser kalorier og ta en titt på treningsprogrammet
Ingen endring Nedgang Økning Ned i fett, opp i muskler Vurder kalorikutt for å stimulere fettforbrenning
Ingen endring Nedgang Nedgang Fettreduksjon hvor vekten henger etter pga f.eks bloat. Vekten vil slippe etter hvert Ikke gjør endringer på 1-2 uker. Om du opplever «bloat» vil du nok merke en «whoosh» etter en stund
Ingen endring Nedgang Ingen endring Fettreduksjon hvor vekten henger etter pga f.eks bloat. Vekten vil slippe etter hvert Ingen endringer. Sjekk igjen etter 1-2 uker. Vektdropp vil mest sannsynlig skje eller styrken vil øke
Ingen endring Økning Nedgang Økning i fettmasse og tap av muskler. Mulig årsak er overskudd av kcal og lite trening Kutt litt i kcal og kom skikkelig i gang med trening igjen
Ingen endring Økning Økning Økning i både fett og muskler. Enten var forrige måling feil, eller så vil vekten hente seg inn Bruk sunn fornuft. Reduser kcal om fettforbrenning har stoppet opp
Ingen endring Økning Ingen endring Økning i fettmasse. Resultat av kcal-overskudd og lite trening Reduser kaloriinntaket litt

 

Et annet verktøy for å måle fettforbrenning er en fettkaliper. En slik fettkaliper, sammen med de andre målene er perfekt å bruke for å sjekke fremgangen.

LES OGSÅ – Tror du fortsatt på disse 5 mytene om vektnedgang?

 

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.