Ta ansvar! Du velger å være overvektig

Hver gang du spiser eller drikker noe, tar du et valg. Et valg som påvirker deg både fysisk og psykisk. Du er selv ansvarlig for hva du spiser.

11

Hver gang du spiser eller drikker noe tar du et valg som påvirker deg fysisk og psykisk. Hver gang du setter deg ned i sofaen med pizzaen og brusen er dette vel vitende om at dette er et valg du har tatt på selvstendig grunnlag. Du kan ikke skylde på alle andre for at du ikke laget deg noe sunt og godt.

I dag skylder vi på alle andre enn oss selv. Vi har blitt en gjeng sutrekopper og finner alle mulige tenkelige unnskylder for å ikke spise sunt. En av de vanligste forklaringene på at det blir potetgull i stedet for frukt til kvelds, er at sunn mat er så mye dyrere. Det er bare tull. Vi er også glad i å skylde på stoffskiftet og forklarer det nærmest som at det har stoppet helt opp. Eller så har vi en annen genetisk sykdom som legene ikke kjenner til enda, men som fører til at forbrenningen vår går i revers.

Når skal vi egentlig erkjenne at det viktigste ansvaret ligger hos oss selv? Når skal vi slutte å klage på ting som vi ikke får gjort noe med eller som egentlig ikke har noe med kostholdet vårt å gjøre?

Mat, følelser og vektoppgang

Det finnes mange årsaker til overvekt og fedme og de er gjerne kompliserte og sammensatte. Men samtidig så må det erkjennes at det er vi som individer som tar valgene. Nei, vi er ikke roboter, vi er mennesker med masse følelser, men vi må slutte å ligge hjemme i sofaen og klage over alt.

Jeg forstår at vi er individer med ulike forutsetninger, at mat er følelser, at ikke alle er ernæringsfysiologer og at mange kan ha små og store psykiske problemer som gjør at mat brukes som «medisin».

Samtidig forstår jeg at helse og utseende kan bli nedprioritert når vi har det tøft. Når utfordringene står i kø, vi er stresset og hverdagen er et eneste stort pes. Det er ikke disse menneskene jeg henvender meg til. Jeg sikter eksplisitt til de som klager og sutrer på samfunnet eller omgivelsene, når det egentlig ikke «feiler de noe som helst».

Så satt veldig på spissen og så fremt du ikke kan ekskluderes på grunn av sykdom, vil jeg hevde at du er overvektig/feit fordi du ønsker å være det. Det høres kanskje stigmatiserende og urettferdig ut, og derfor skal jeg understreke at det ikke er noe i veien med å veie for mye, problemet oppstår når du på urettmessig grunn klager og syter over det.

Kroppsvekten er tross alt et resultat av dine valg gjennom mange, mange år.

Dine valg påvirker også ungene dine

De dårlige vanene dine går ikke bare utover deg selv. De kan gå like mye utover ungene dine. Hvorfor skal så mange, nærmest på liv og død, fore ungene sine med kuli, solrik, kjeks og andre energibomber? Her er det snakk om å dekke et behov som egentlig ikke eksisterer. En ting er hva vi velger å gjøre med egen kropp og helse, men å proppe barna våre med usunn mat er i mange tilfeller horribelt.

Det er selvsagt ikke meningen at alle skal være lik: Vi skal ikke alle ha en BMI på 23, men det handler også om å ha det bra – fysisk og mentalt.  Det er på tide at vi innser realiteten.

Blodig urettferdig eller bare brutalt ærlig?

Det finnes sikkert de som leser denne artikkelen og mener at jeg er veldig urettferdig – og at jeg tar alle under samme kam. Selvsagt er ikke alle like heldige «genetisk». Vi responderer ulikt på omgivelsene, på treningen, på kostholdet, osv – men det er i bunn og grunn bare vi som kan gjøre noe med «problemet». Gjerne i samråd med lege, ernæringsfysiolog og/eller psykolog om det er nødvendig.

Men vi må også selv brette opp ermene.

Benytt kommentarfeltet nedenfor til å spørsmål rundt kostomlegging. 89 Svar

Artikkelen er oppdatert senest 13 mai 2013.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.