En trent kropp – 5 Typiske fallgruver som hindrer deg å ha fremgang

Lurer du på hva du gjør feil og som forhindrer deg i å ha fremgang?

vv1

I løpet av de over ti årene jeg nå har hatt Kaliber har jeg veiledet og trent hundrevis av mennesker og hjulpet dem å nå sine respektive treningsmål. Jeg har vært så heldig å få coache eller følge tett mange gode kroppsbyggere, fitnessutøvere, strongmen, MMA-utøvere, boksere og andre idrettsfolk, og lært hva som fungerer og ikke fungerer for dem.

Jeg har prøvd å finne frem til hva som kjennetegner de som blir fit og lykkes med treningsmålene sine, og dette skrev jeg om i forrige artikkel.

I denne artikkelen skal vi se på noen av de tingene det er lett å gjøre feil, ting som kan holde deg borte fra den kroppen du drømmer om å trene opp. Her er noen av de vanligste feilene jeg stadig ser bli gjort på gym jeg besøker:

1. Du har urealistiske forventninger

I forrige artikkel snakket vi om viktigheten av å sette deg konkrete og tidsavgrensede mål, som du igjen deler inn i delmål som du kan jobbe mot hver uke og hver treningsøkt. Dette er et viktig punkt, men kan bli en negativ opplevelse for deg hvis målene du setter deg ikke er realistiske.

Setter du deg for høye mål, som du får problemer med å oppnå, vil motivasjonen din kunne forsvinne og selvtilliten din få seg en knekk. Du kan feilaktig bli ledet til å tro at det er noe galt med treningsopplegget ditt eller kostholdet ditt, eller du kan begynne å tro at du ikke er skapt for å holde på med dette, og gi opp. Alt fordi målet ditt var urealistisk.

Er du i tvil om hvorvidt målene dine er realistiske, så snakk med en kompetent trener om saken, og få en vurdering og hjelp til å sette opp et fornuftig opplegg.

2. Du trener for mye på det du allerede er god på, og for lite på det andre

Dette er en vanlig feil å se på gymmet. Folk blir gjerne glade i øvelsene som de er gode på, og konsentrerer seg overdrevent mye om disse, på bekostning av muskelgrupper som blir hengende mer og mer etter.

Å utvikle en usymmetrisk fysikk har ikke bare en estetisk side, det vil også gjøre deg mer utsatt for skader. Så sørg for å tren alle muskelgrupper og utvikle en balansert fysikk. Da blir du sterkere i de øvelsene du i utgangspunktet allerede var god i også.

3. Du begynner med finpuss før du har bygd et grunnlag

En vanlig tabbe på gymmet er å gå og spørre den største mannen der om hvordan han trener, og så kopiere treningsprogrammet hans. Eller gjøre det samme med et program du finner i et treningsblad eller en treningsfilm. Feilen her, er at spørsmålet man istedet skulle stilt, er: hvordan trente du da du var på mitt nivå?

En viderekommende atlet trener ikke lenger slik du bør trene. Hans treningsmengde vil mest sannsynlig være for stor for deg å takle (han har brukt mange år på å tilvenne seg den), og mest sannsynlig vil han på dette tidspunktet drive med finpuss av en allerede godt utviklet muskulatur.

Mens ditt fokus mest sannsynlig bør ligge på å bygge et fundament av muskulatur og styrke jevnt fordelt over hele kroppen.

4. Du trener aldri kondisjonstrening

Mange tror at kondisjonstrening er et onde når man trener med vekter. Selv om det er riktig at overdreven kondisjonstrening vil vil gjøre det vanskeligere å utvikle styrke og muskulatur, så betyr ikke dette at man skal avstå helt fra det.

Riktig kondisjonstrening er tvert i mot en stor fordel for styrketreningen din. Bedre kondisjon og oksygenopptak gjør at du kan holde høyere intensitet gjennom treningsøkten, noe som korter inn økten og både sparer deg for tid og leder til mindre utskillelse av muskelnedbrytende stresshormoner som kortisol. Bedre kondisjon hjelper deg også til å hente deg raskere inn mellom treningsøktene, slik at du kan trene oftere.

5. Du sover for lite

Å få for lite søvn er noe vi alle opplever jevnlig. For mange er det en nesten kronisk tilstand, søvn er nedprioritert, siden det føles som bortkastet tid som går på bekostning av arbeid, familieliv og fritid. Tid tilbrakt på å sove 8 timer per natt er imidlertid alt annet enn bortkastet.

Det er under søvn at kroppen din reparerer seg selv, og bygger opp igjen musklene som du har slitt på under trening. Hvis du jevnlig får for lite søvn, vil det kunne bidra til å lede til en tilstand av kronisk overtrening, noe som kan sette deg tilbake uker og måneder i treningen din. Selv en natt her og der med for lite søvn bidrar til å holde tilbake fremgangen din.

Kommer du på andre typiske fallgruver? Bruk kommentarfeltet 12 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.