Rakettforskning: For mye mat og for lite mosjon gjør deg overvektig

Det er to grunner til at vi blir feitere. Vi beveger oss mindre og spiser mer enn før.

Forhåpentligvis er det for de fleste opplagt at forklaringen til at vi veier over 5 kilo mer i dag enn for 30 år siden er at vi spiser mer og beveger oss mindre. Ingen fiksfakserier altså.

Aktivitetsnivået har falt med cirka 10 prosent de siste 20 til 30 årene. Fysisk aktivitet øker forbrenningen vår, samtidig som det styrker selvbildet vårt og gir mestringsfølelse. Det er ingen tvil om at mye har skjedd de siste 30 årene og det er lett å legge skylden på at vi har bedre råd og at snacks, brus og usunn mat er mye mer tilgjengelig i dag.

Vi spiser ikke bare vi er sultne, vi spiser når vi kjeder oss, skal kose oss, er lei oss, skal se film, eller fordi det er middagstid. Dette gjør vi enten vi er hjemme, på besøk til noen, på et vorspiel før en bytur, etter byturen eller for å reparere etter helgens festligheter. Små endringer i energiinntak og -forbruk kan kroppen klare å håndtere og justere for, men når «avviket» mellom inntak og uttak blir for stort over tid, fører dette til økt fettlagring.

Bidra til å snu trenden

Hvis du ønsker å ta tak, bli sunnere og sterkere, er det aller viktigste at du har en indre motivasjon for å endre livsstil. Du må mosjonere, trene og spise sunnere og mindre for din egen del. Det er selvsagt veldig positivt med støtte av de rundt seg, men ikke glem at det er du som må gjøre jobben.

Skyldes overvekten din eller dine manglende aktivitetsvaner dypere, mentale problemer, bør du ta kontakt med fastlegen din og be om henvisning til psykolog. Å jobbe tverrfarlig med lege, psykolog, ernæringsfysiolog og eventuelt andre fagpersoner (som personlig trener) kan være en fornuftig innfallsvinkel ved behov.

For deg som strengt tatt «bare» har latt den lille uvanen eskalere og ikke helt hvordan du skal komme i gang, kan rådene nedenfor være en god start. 

6 råd for å komme i gang

 • Spis deg sånn passe mett. Hvis du er vant med å spise en stor porsjon med middag, prøv å spis 60-80 prosent av det du vanligvis ville gjort.
 • Spis mer grønnsaker. Spis alltid en stor porsjon grønnsaker til måltidene dine (300-800 gram/d)
 • Få i deg mye protein. 2 til 2,5 gram protein øker metthetsfølelsen, forbrenningen og holder på musklene dine når du går ned i vekt.
 • Innta 2 spiseskjeer med maritim omega-3 daglig. Dette er sunne fettsyrer som virker positivt inn på mental og fysisk helse.
 • Beveg deg minimum 60 minutter hver eneste dag. Dette kan deles inn i bolker á 10-20 minutter.
 • Tren styrke- og utholdenhetstrening 2 til 3 ganger i uken.

Referanser

 1. Alan Aragon Research Review Oktober 2009
 2. Alan Aragon Research Review Januar 2010
 3. Increased food energy supply is more than sufficient to explain the US epidemic of obesity.
 4. Swinburn B, et al. Am J Clin Nutr. 2009
 5. Economic Research Service, USDA. Loss-Adjusted Food Availability Data. Updated Feb 27, 2009.
 6. King DE et al. Adherence to healthy lifestyle habits ion US adults, 1988-2006. Am J Med. 2009 Jun.
 7. Jeffrey RW, Sherwood NE. Is the obesity epidemic exaggerated? No. BMJ. 2008 Feb
 8. World Health Organization. Global Database on body mass index.
 9. Basham P, Luik J. Is the obesity epidemic exaggerated? Yes. BMJ 2008 feb.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.