Intensiteten som maksimerer fettforbrenningen

Å trene med riktig intensitet er viktig for å få optimalt utbytte av treningen. Men hva er egentlig riktig intensitet?

Skal du gå, løpe, sykle, jogge, hoppe, danse, rulle eller synge for å forbrenne mest mulig fett? Mye har vært sagt om hvilken intensitet du bør ha for å forbrenne mest mulig fett. Og diskusjonen har ikke blitt noe mindre ettersom det stadig har kommet flere studier med motstridende resultater.

Så hva skal du egentlig satse på?

Hurtig gange og sprint gir samme effekt

Det er lett å la seg blende av undersøkelser som viser at hurtig gange gir høyest forbrenning av fett, og dermed utelukke sprint som forbrenner langt flere karbohydrater. Problemet er bare det at det nødvendigvis ikke spiller så stor rolle hva du forbrenner i løpet av de tretti minuttene du trener.

Det som betyr noe er hvor mye du forbrenner i løpet av en hel dag, eller flere dager for den saks skyld.

I korte trekk viser studier at:

  • Lav intensitet forbrenner mye fett mens du trener – og mindre etterpå.
  • Høy intensitet forbrenner mindre fett mens du trener – og mer etterpå.

Og om du løper eller går den samme løypa, spiller heller ikke det noen vesentlig rolle på kort sikt. Fordelen ved å løpe er at det krever mindre tid, og at mens du løper vil du forbrenne en god del mer. Ved hurtig gange vil du naturlig nok kompensere ved at du bruker lengre tid på å gå – og derfor er i bevegelse i en større del av tiden.

Glem likevel ikke at alt handler ikke om hva som skjer isolert over en dag, eller et par dager. I det lange løp vil du være tjent med å trene intervall fordi det gir deg høyere oksygenopptak som igjen gjør at du vil forbrenne mer fett ved en gitt intensitet.

LES OGSÅ – 4 minutter tabata like effektiv som 30 minutter løping

Energibalansen er fortsatt det viktigste

Uansett hvordan du snur og vender på det, så kommer du ikke bort i fra det viktigste – energibalansen.

Du kan gå eller løpe så mye du vil, men spiser du for mye – så vil du uansett ikke forbrenne tilstrekkelig med fett til at det vises. Hvis målet ditt er å forbrenne fett og redusere fettprosenten er derfor kostholdet av nesten like stor betydning.

Jeg vil anbefale deg at du kombinerer endringen i kostholdet med et variert innslag av utholdenhetstrening.

Ikke bare bør du variere intensiteten, men for å opprettholde motivasjonen og for å unngå belastningsskader så varier gjerne mellom hurtig gange, jogg, sykling, svømming, romaskin, ellipsemaskin, spinning, osv.

La fokuset handle om kvaliteten på treningen.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.