– Å bytte ut røyk med snus kan redde liv

Forskningsleder ved SIRUS, Karl Erik Lund, hevder at snus kan redde liv.

general2

Forskningsleder ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS), Karl Erik Lund hevder at flere vil slutte å røyke hvis myndighetene var ærlige og informerte med fordelene ved å bruke snus.

Han mener helsemyndighetene må tre tram og fortelle sannheten om hvor mye mindre farlig snus er, skrev Aftenposten for ett år siden. Et flertall av dagens røykere tror snus er like farlig som røyk og ønsker derfor ikke å bruke snus når de skal prøve å slutte med røyken.

– Hvis vi fikk dagligrøykerne som ikke klarer å slutte over på snus, ville det kunne redde livet deres. Røyking er livsfarlig, sier Lund til VG. Tall fra SSB viser at antallet dagligrøykere er gått ned fra 29 til 16 prosent i løpet av de siste 10 årene. Samtidig holder andelen som snuser seg stabil rundt 8-9 prosent.

LES OGSÅ – Stump røyken i tide

90 prosent mindre skadepotensial

Karl Erik Lund har forsket på røykevanene våre i 20 år sier at alle er enige om skadepotensialet til snus er 90 prosent mindre enn tobakk. 

– Snustypene på det norske markedet er ikke risikofrie, men de fører hverken til kols, lungekreft eller munnhulekreft, og har sannsynligvis meget lav sammenheng med utvikling av hjerte- og karsykdommer, sier Lund til Aftenposten.

– Når en rekke tunge kunnskapsoppsummeringer konkluderer med at risikoen er såpass mye lavere for snus enn for røyk, så synes jeg det er viktig at helsemyndighetene sørger for at befolkningen er klar over dette, sier Lund til Aftenposten.

Hva mener du, bør snus anbefales til røykere eller blir det å velge et onde foran et annet? 30 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.