Glykemisk Indeks (GI) er bare tull

Så lenge du får i deg de næringsstoffene kroppen trenger, er det ingen grunn til å bry seg om glykemisk indeks. Spis vannmelon med god samvittighet.

watermelonMange er opptatt av hvordan de påvirkes av maten de spiser og effekten på blodsukkeret har vært viet mye oppmerksom de siste årene. Den som virkelig bragte dette på banen i Norge var Fedon Lindberg, som med sin debattdeltagelse på tv’en og gjennom bøker gjorde oss oppmerksom på viktigheten av glykemisk indeks (GI).

I korte trekk sier GI noe om effekten en matvare har på blodsukkeret, sammenlignet med en referansematvare. Testen blir gjort etter en natts faste og testpersonen blir bedt om å spise en mengde av matvaren som tilsvarer 50 gram karbohydrater. Man måler deretter hvordan blodsukkeret påvirkes i de to neste timene.

8 gulrøtter til frokost?

At en enkeltstående matvare blir inntatt etter en natt faste sier meg at dette ikke behøver å være veldig overførbart til dagliglivet. At deltagerne må spise en mengde som gir 50 gram karbohydrater av matvaren betyr at de må opp i eksempelvis 8 gulrøtter eller over 300 gram potet.

Det er kanskje ikke slik du starter dagen?

Og når vi kombinerer denne enkeltmatvaren med et helhetlig måltid må du huske på at alt fra fett- og proteinmengde, konsistens, partikkelstørrelse, struktur, måten du tilbereder maten på, fiberinnhold og bearbeiding også påvirker blodsukkeret.

Liten eller ingen relevant effekt

I undersøkelser hvor man ser på sammenhengen mellom glykemisk indeks og ulike relevante og mindre relevante markører som er interessant for den helsebeviste, er det ingen eller liten sammenheng med metthetsfølelse, insulinrespons, energiinntak eller vekttap.

Det betyr ikke at jeg vil anbefale deg å hive nedpå med lyse baguetter og sjokolademelk, men det betyr at du bør tenke helhetlig når målet er å leve og spise sunt. Gjør du ikke det, vil du fort få mangel på mikronæringsstoffer, spesielt om du er på diett eller har et kalorirestriktivt kosthold. Men det betyr likevel at du fint kan unne deg potet, vannmelon, gulrot, banan, osv uten å bekymre deg for blodsukkeret ditt.

Det er viktig å huske på at glykemisk indeks ikke er en rangering etter hvor sunn en matvare er – den sier kun hvordan 50 gram karbohydrater fra en matvare påvirker blodsukkeret ditt etter en natts faste. Slik informasjon er veldig lite relevant for friske og aktive mennesker. Du har også noe som heter glykemisk belastning – som ser på forholdet mellom mengden karbohydrater i en matvare og hvilken effekt det har på blodsukkeret. Heller ikke dette er veldig relevant. For diabetikere eller de med lav insulinfølsomhet vil det uansett være mer relevant å se på insulinindeksen – hvordan insulinet påvirkes av det du spiser. 

I korte trekk: Drit i glykemisk indeks.

Referanser

  1. Faktaark om glykemisk indeks. Olympiatoppen
  2. Elements Challenging the Glycemic Index. Alan Aragon
  3. Effects of glycemic load on metablic risk markers in subjects at increased risk of developing metabolic syndrome. Vrolix R. Am J Clin Nutr. 2010 May
  4. Alan Aragon Research Review, June 2010
  5. Pal S Lim S, Egger G. The effect of a low glycaemic index breakfast on blood glucose, insulin, lipid profiles, blood pressure, body weight, body composition and satiety in obnese and overweight individuals: a pilot study. J Am Coll Nutr. 2008
  6. Livesey G, et al. Glycemix response and health – systematic review and meta-analysis: the database, study characteristics, and macronutrient intakes. Am J Clin Nutr. 2008
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.