Gull og sølv til Norge under Europas største CrossFit-konkurranse

The Battle of London 2014 – gull til Kristin Holte og sølv til Eirik Solen.

Kristin Holte
Kristin Holte – gjorde alt riktig, og hentet gullet hjem. Her i full konsentrasjon under konkurransen «Nordic showdown» i fjor.

Kristin Holte (28) fra Hokksund tok gull i den krevende CrossFit-konkurransen «The Battle of London», som er den største CrossFit-konkurransen i Europa. Resultatlisten bekrefter at norske CrossFit-utøvere holder høy internasjonal standard. Eirik Solen (41), til daglig personlig trener og instruktør på CrossFit Oslo, tok sølv i masterklassen. I tillegg markerte en rekke norske utøvere seg med gode resultater i den siste finalen. Christer Idland fra CrossFit Centrum i Sandnes og lagkamerat av Kristin i Team Reebok Norge, tok en sterk syvende plass. Er Norge er i ferd med å markere seg som en CrossFit-nasjon?

CrossFit-bølge i Norge

Mye kan tyde på det, for det er en CrossFit-bølge over hele landet. Stadig flere blir nysgjerrige på treningsformen, og det åpner stadig nye gym, eller «boxer», landet over. Flere av disse har ventelister, for interessen fra publikum og media øker. Siste tilskudd er CrossFit Bærum i Sandvika, og du finner boxer på steder som alt fra små steder som Rygge, Stord, Lillehammer og Horten, til alle storbyene. Mange vet ikke at det også i denne nokså nye og noe utradisjonelle treningsformen arrangeres en rekke internasjonale turneringer og konkurranser. Den største konkurransen i europeisk sammenheng er «The Battle of London», der deltakerne i forkant melder seg på for så å kvalifisere seg på sin lokale box.

Eirik Solen (41) driver til daglig hinderløpet "X-Run", er personlig trener og instruktør på Crossfit Oslo

Opp med stangen! Eirik Solen (41) etablerer seg helt i Crossfit-toppen i Europa.

Sølvvinneren Eirik Solen kjører WODs (Workout Of the Day) på CrossFit Oslo når han ikke jobber som personlig trener på EVO. Han er også grunnleggeren av «X-Run», Norges første utfordrende hinderløp i den frie natur. – Jeg har trent CrossFit nå i to og et halvt år, det siste året har jeg trent aktivt frem mot konkurranser og de to store målene i fjor var å klare kvalifiseringen til Nordic Showdown i Stockholm og så deretter kvalifiseringen til Battle of London. Etter en andreplass under Nordic Showdown skjønte jeg at jeg hadde muligheter til å bli en av de beste i Europa. Da jeg så klarte å kvalifisere meg som nr. 2 til Battle of London, visste jeg at jeg nok er helt i toppen. Andreplassen i London (ett poeng bak førsteplass) viser at jeg hevder meg blant de beste, sier Eirik Solen til Fitnessbloggen.

Så hva er oppskriften?

– Det er ekstremt viktig å sette fokus og ha tro på at det er mulig. Det krever 15 timer med trening i uken, men det klarer jeg!

Sterkt fra Vestlandet

Christer Idland og Erik Dokka Haug

Gutta fra vest: Christer Idland (t.v.) og Erik Dokka Haug (t-h.) fra Crossfit Centrum.

CrossFit har en sterk base på Vestlandet, med boxer på Bryne, i Sandnes, Stavanger, Haugesund, Stord og Bergen. Fra landets aller første box, Crossfit Centrum i Sandnes, deltok Erik Dokka Haug (28) og Christer Idland. Christer Idland er en av Norges aller fremste CrossFit-profiler, og har drevet med Crossfit siden 2008. – Det norske miljøet er villig til å satse på oss som trener både smart og hardt, med mye fokus på teknikk og effektivitet, sier Christer Idland til Fitnesssbloggen.

Erik Dokka Haug lå godt an på en 13. plass etter første dag, dagen med tunge løft, men falt tilbake under konkurransens siste dag som hadde mange øvelser med egenvekt. – Jeg begynte med CrossFit for et år siden, og dette var min andre internasjonale turnering, sier Erik Dokka Haug som endte på en 35. plass til slutt. Da gikk det bedre for bergenseren Kristoffer Klausen (21) fra CrossFit Bergen, somkom blant de tyve beste, med en sterk 19. plass.

Witness the fitness

Kristoffer Klausen (21) tok en sterk 19. plass.

Kristoffer begynte med CrossFit som 17-åring, og var knapt myndig da han deltok i sin første internasjonale konkurranse i København i 2011. – CrossFit passer vestlendingene, sier Kristoffer. – På Vestlandet kommer folk lett sammen og pusher hverandre, derfor er CrossFit stort her. Bergen CrossFit er en av tre boxer i byen mellom de syv fjell.

– Det er mange bra boxer I Norge med topp utstyr som legger til rette for å satse på utøvere i toppen, det er noe av suksessoppskriften, sier Christer Idland.

Gull til Kristin

The Battle of London 2014

Kristin Holte (28) gjorde alt rett, og hentet hjem gullet i kvinneklassen.

– Jeg ble introdusert til CrossFit i 2011, men kom ikke i gang før i mai 2012, men da jeg først kom i gang på CrossFit Oslo, ble jeg hekta etter første WOD, sier gullmedaljevinneren, som til daglig kombinerer tøffe studier i klinisk ernæring med 7-10 ukentlige treningsøkter. Det er ikke første gang Kristin har fått det edleste metallet rundt halsen, i fjor innkasserte hun seieren i «Nordic showdown» i Stockholm. – Jeg prøver å fokusere på en ting av gangen, og være effektiv med det jeg holder på med. Jeg får energi av dette. Treningen gir meg energi til studiene, sier Kristin til Fitnessbloggen.

Hvordan vil du oppsummere helgen?

– Dette var en meget profesjonell konkurranse, med god stemning på tribunene. Det var også en god gjeng fra Oslo som hadde kommet over for å være supportere, utrolig gøy. I tillegg var det flere atleter fra CrossFit Centrum i Sandnes, og Bergen. En stor norsk gjeng som fungerte utrolig bra sammen, avslutter Kristin Holte. Kristin Holte er sammen med Einar Svindland og Christer Idland «Team Reebok Norge» og en inspirasjonskilde for CrossFit-utøvere over hele landet.

Nedenfor finner du videoer og intervjuer fra konkurransen.

«I love burphees.» (Kristin Holte)

kristin i finalen

Intervju med Kristin Holte

Eirik i finalen

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.