Hyller de fitness-normale menneskene

Hvorfor kan vi ikke bare leve litt? Hva med helårskroppen?

HappyYoungWomanWithArmsOutstretched.138134656_std

Januar har kommet og vinterfrosne nordmenn fyller treningssentre til randen. Det løftes, danses, løpes, sykles og sparkes. Juleribba og pinnekjøttet skal avfleskes. Jeg vil vedde sokkene mine på at de aller fleste har en eller annen form for dårlig samvittighet. Hvorfor?

Jeg er ikke psykolog, og jeg er heller ingen stor beundrer av overdrevent bruk av sitater på facebookstatuser, slik som: «Julefettet skal bort!»,  «Sommerkroppen 2013» og «leave it all in the gym»».

Jeg mener det skal ikke koste deg mye kalorier å tenke deg til et fornuftig svar på hvorfor sentrene er overfylt. Det er nok ikke fordi alle fikk et nytt par treningssko til julegave.

Funksjonalitet er det viktige

Det skal sies at jeg ikke bryr meg nevneverdig mye om hvordan nordmannen i gata ser ut. For meg ligger det mer i hvordan man bærer kroppen. Utseendet på kroppen har mer eller mindre den samme funksjonen som utseendet på andre ting, for eksempel sko.

Missforstå meg rett; det er fint med en pen sko og ikke minst rene sokker, men til syvende og sist gjør ikke skoen deg stort bedre enn å beskytte foten din. For helt ærlig, at en sko ser pen ut er ikke den største nytteverdien til en sko, er det vel?

Det samme gjelder kroppen din. Ingen hemmelighet det. Det er veldig fint med en pen kropp, men som du vet handler det til syvende og sist om hvordan du bærer den, bruker den og viser den.

Greit, så skyter jeg meg selv i foten, for man har faktisk pensko. De skoene vi bruker i pene anledninger. Så i likhet med bruken av pensko, så må man ha en pen kropp man kan bruke i de anledningene man trenger en pen kropp.

Vent litt! Hva er det jeg sier?

Du vet det kan ha gått for langt når man ser på den kroppen man har som en ting, som noe man kan bare endre på like før en stor begivenhet.

Du stiller ikke i fitness!

Jeg synes ikke man skal se på den kroppen man har som en ting, og vi burde dermed ikke behandle den som en ting, jeg mener bestemt at vi ikke burde tenke på den som en ting.

En tid tilbake så trodde jeg hele Norge skulle stille i fitness eller bli personlig trener. Jeg trodde helt ærlig at tabloidavisene hadde skiftet ut de ordentlige agurknyheter med «se bedre ut»-nyheter. Det var så mye fokus på hvordan man skulle se ut at det totalt rablet for meg.

Ikke et vondt ord om dere som skal bli personlig trener eller fittnessutøvere. Dere tilhører den prosentandelen som kan ha en livsstil som passer det. Resten av oss trenger andre idealer. Hører dere, Dagbladet og VG? Sitér meg gjerne.

Jeg sverger jeg kunne ha havnet på sinnsykehus. Så for å beskytte meg selv fant jeg på noe jeg kunne forsvare. En livsstil uten så stort fokus på hvordan du ser ut. Det kalles HåK, og er forkortelsen for Helårskropp. For å bære den gjeve tittelen HåK må du selv være fornøyd med din kropp, og du må kunne leve med den året ut. Neste år også. Og året etter det.

En HåK er rett og slett en vekt, en form og en livsstil som er tilpasset deg. Det er du som har ansvaret for den, og det er du som kan gjøre noe med den. Alt begynner hos deg.

… eller når jeg tenker meg om: Drit i vekten. Se på formen og livsstilen, du.

Godene med en helårskropp

Som bærer av tittelen HåK er det noen regler du må følge.

  • Det er for eksempel selvskrevet at du går opp kanskje 5 kilo rundt jul, og samtidig innser at minst halvparten er vann.
  • En annen regel er at skal det være en endring i kroppen, skal det være en endring over tid. Må bare minne deg på at her måler jeg tid i måneder. Ikke uker.
  • Det er faktisk også en regel at man skal være fornøyd med kroppen man har, så ikke mål deg med andre. Du stiller ikke i fitness.

Jeg utfordrer deg til å gå å se deg i speilet. Smil til deg selv. Fokuser på hva du er fornøyd med. Det viktigste er at DU er fornøyd med resultatet, at DU kan leve med DIN kropp slik DIN livsstil er. Og være fornøyd uten at noen skal komme å si at slik og slik skal du se ut. Når du opplever detteså kan du også være en stolt innehaver av HåK.

Et par kilo for mye er helt greit

Foruten det, så er det lov å være litt misfornøyd med hvordan man ser ut. Når ble det forresten ulovlig å være litt misfornøyd?

Jeg sier ikke at du skal føle deg perfekt, men la oss innse det; det er veldig mange bagateller som har blitt blåst opp til luftslott. Kan noen svare meg på når tre til fem kilo ekstra på kroppen ble ille?

Tenk så deilig å slippe dietten når sommeren nærmer seg, fordi du faktisk er fornøyd med kroppen du har. Fordi du har jobbet i mange år for at den skal være slik og fordi den mest sannsynlig kommer til å se slik ut alle de kommende årene også. Alle de små endringene over tiden, tilpasset deg.

Så jeg sier, jeg roper ut: Kroppen din er ikke en ting, den kommer aldri til å bli en ting, så slutt å tenk på kroppen din som en ting, fordi kroppen din er ingen jævla sko!

45 ulike mennesker,
45 med ulik vekt
45 helt unike flotte normale mennesker
45 mennesker som vil fortelle deg at de er NORMAL. (fitnessnormal)

Collage-big-1

 

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.