Ingen grunn til å frykte palmeolje

– Slem mot regnskogen, men ingenting tyder på at palmeolje er noen skurk mot helsen vår.

taco

Ikke farlig: Taco inneholder palmeolje men kan fint spises.

I tur og orden har Dagbladet, VG, NRK, Bramat og flere påpekt hvor farlige palmeolje er for helsa vår og hvor viktig det er at vi styrer unna mat som inneholder denne mettede fettsyren.

Palmeolje inneholder riktignok nesten femti prosent mettet fett, hvor mesteparten er såkalt palmitinsyre. En fettsyre som av mange er pekt ut som spesielt negativ for kolesterolet vårt.

Men er det grunn til å frykte palmeolje?

Dette er palmeolje

Palmeolje er en av de mest produserte vegetabilske oljene på verdensbasis. Selv om få er uenige i at produksjonen av palmeolje fører til avskoging av regnskogen, er ernæringseksperter splittet i sitt syn på effekten av palmeolje på helsa vår.

Ulike typer margarin, sjokopålegg, potetchips, sjokolade, popcorn, taco, kjeks, nudler og barnemat er noen av de matvarene som inneholder mest palmeolje. Ifølge matvaretabellen inneholder 100 gram palmeolje 48 gram mettet fett, 37 gram enumettet fett og 11 gram flerumettet fett.

Eksperter trekker fram det høye innholdet av mettet fett som uheldig. Spesielt uheldig er det at over 40 prosent av fettsyrene i palmeolje er såkalt palmitinsyre.

– Palmitinsyre er en av de mest kolesterol-økende fettsyrer vi har, sier ernæringsprofessor Christian Drevon ved Universitetet i Oslo til VG.

Sjokkerende høyt kolesterol?

dagbladetTil tross for at kolesterol er livsnødvendig, fremstilles det ofte som et onde vi for enhver pris bør styre unna. Enten det er i form av kolesterol i mat som egg, eller det er fordi matvarer påvirker kolesterolet i kroppen vår.

Kolesterol er et et komplekst emne som i mange ernæring- og fysiologibøker vies mye plass. At en undersøkelse viser at en matvare påvirker kolesterolet, enten det er i den ene eller andre retningen, trenger ikke å være et bevis for noe som helst.

Kolesterol produseres primært i leveren og er en viktig byggestein for alle cellemembraner og er en forløper for mange hormoner og gallesalter.

Kolesterol kan ikke løses i blod og må derfor faktes via såkalte lipoproteiner, hvor HDL og LDL kanskje er de mest kjente lipoproteinene.

 • HDL: Frakter overskudd av kolesterol vekk fra vevet
 • LDL: Frakter kolesterol fra leveren til vev.

Når vi måler lipidmengden i blodet er det vanlig å måle totalkolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, triglyserider, og gjerne også apolipoprotein B og A1. De to sistnevnte kan også si noe om risikoen for hjertesykdom og for totalt antall LDL-partikler. Forholdet mellom apolipoprotein B og A1 er i flere undersøkelser visst seg å kunne være en av de viktigste risikofaktorene for hjertesykdom. Størrelsen på lipoproteinene ser også ut til å kunne spille en vesentlig rolle. Mens små og tette LDL-partikler øker risikoen for hjertesykdom, ser det ut som at det motsatte er tilfelle med de store og løse.

Det blir derfor alt for enkelt å bare vise til en økning av eksempelvis LDL og konkludere, enten det er den ene eller andre veien. 

Mettet fett, palmitinsyre, Kolesterol og hjertesykdom

Dette hadde helt sikkert fortjent en eller flere artikler, alene men la oss likevel prøve å se litt konsist på forskningen uten å spore helt av.

 • Mettet fett øker mengden LDL-kolesterol og HDL-kolesterol.
 • Mettet fett reduserer mengden små og tette LDL-partikler og øker mengden store og løse.
 • Palmeolje øker totalkolesterolet, men reduserer mengden triglyserider i blodet og forandrer dessuten ikke forholdet mellom total og hdl-kolesterol.
 • Mettet fett ser ikke ut til å øke risikoen for hjertesykdom.
 • Sammenhengen mellom kolesterol og hjerte- karsykdom er usikker.

Hensyn til miljø og lokalbefolkning

Hvert år avskoges og brennes store regnskogsområder for å gi plass til store plantasjer med oljepalmer. I verdens to største eksportører, Indonesia og Malaysia er problemene særlig store.

Dette er mer enn grunn nok til å fraråde bruk av palmeolje. For helsa sin skyld derimot, er det ingen grunn til å frykte palmeolje, verken i taco, popcorn eller barnemat.

Den mest sannsynlige konklusjonener at frykten for Palmeolje overdrevet. Mettet fett er ikke usunt (mengdeavhengig) og fører heller ikke til hjertesykdom (også det mengdeavhengig). Si likevel nei til palmeolje på grunn av miljøhensynet.

Referanser

 1. Pameoljeguiden  27.11.2012
 2. Matvaretabellen Palmeolje per 100 gram
 3. Espen Rostrup – En innføring i lipoproteiner og Bedre kolesterol med fett.
 4. Sharman MJ. Very low-carbohydrate and low-fat diets affect fasting lipids and postprandial lipemia differently in overweight men. J Nutr. 2004 Apr. 1;134(4):880–885.
 5. Westman EC. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutr Metab (Lond). 2008;5:36.
 6. Forsythe CE. Limited effect of dietary saturated fat on plasma saturated fat in the context of a low carbohydrate diet. Lipids. 2010 Oct
 7. Scherstén T. The cholesterol hypothesis: time for the obituary? Scand Cardiovasc J. 2011 Dec
 8. Sharman MJ, Kraemer WJ, Love DM, Avery NG, Gómez AL, Scheett TP, et al. A ketogenic diet favorably affects serum biomarkers for cardiovascular disease in normal-weight men. J Nutr. 2002 Jul
 9. Volek JS. Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet. Lipids. 2009
 10. Lamarche B. Small, dense low-density lipoprotein particles as a predictor of the risk of ischemic heart disease in men. Prospective results from the Québec Cardiovascular Study. Circulation. 1997 Jan.
 11. Siri PW. Influence of dietary carbohydrate and fat on LDL and HDL particle distributions. Curr Atheroscler Rep. 2005 Nov
 12. Siri-Tarino PW. Saturated fat, carbohydrate, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010
 13. Kuipers RS. Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular disease. Neth J Med. 2011 Sep
 14. Mensink RP. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr. 2003 May
 15. Hoenselaar R. Saturated fat and cardiovascular disease: the discrepancy between the scientific literature and dietary advice. Nutrition. 2012 Feb.
 16. Hoenselaar R. Re: More discrepancies around saturated fat and cardiovascular diseases.Nutrition. 2012 Aug
 17. Am J Clin Nutr. 2011 Nov.Palm olein increases plasma cholesterol moderately compared with olive oil in healthy individuals.Tholstrup T.
 18. Int J Food Sci Nutr. 2013 Feb 14.Palm oil and palmitic acid: a review on cardiovascular effects and carcinogenicity.Fattore E
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.