Herbalife har ingenting i idretten å gjøre

I gårdagens utgave av Aftenposten kunne man lese at Herbalife har inngått en sponsoravtale med Fossum Idrettsforening. Vi forteller deg hvorfor dette er stort og skummelt steg i feil retning.

fossum

Om det er en plass Herbalife-produktene ikke hører hjemme, så er det i idretten. Spesielt når det er snakk om barn og ungdom.

Derfor var det heller ikke overraskende at flere reagerte når de fikk beskjed om at den kontroversielle kosttilskuddprodusenten Herbalife hadde inngått en sponsoravtale med langrenn og skiskytteravdelingen i Fossum Idrettsforening.

I gårdagens nettutgave av Aftenposten kunne vi lese om samarbeidet, og at det blant annet innebærte at representanter for Herbalife skulle delta på et ernæringsforedrag i regi av idrettsforeningen.

Eksperter er kritiske til Herbalife

Else-Marthe Sørlie Lybekk reagerer kraftig.

Prosjektleder i Sunn Jenteidrett, Else-Marthe Sørlie Lybekk og professor Jorun Sundgot-Borgen er blant de som stiller seg kritisk til at Herbalife nå skal få lov til å drive markedsføring inn mot ungdom.

Til aftenposten uttaler Lybekk at fokuset på pulverkurer vil øke risikoen for spiseforstyrrelser. Dette får hun støtte fra Sundgot-Borgen av. Professoren finner det problematisk at ungdommer i en sårbar alder skal utsettes for markedsføring fra et produkt som mange ser på som et slankemiddel.

Mannen som skal holde foredraget, Svein Moe kjenner seg ikke igjen i kritikken. Moe ser på Herbalife som en sunn del av kostholdet og mener at smoothies som blandet i veske vil være en praktisk og enkel måte å få i seg energi på. Moe ønsker samtidig å understreke at produktene ikke er slankende, men skal tilføre ekstra energi.

Skremmende utvikling

I Aftenposten kan vi lese om at løpere fra 16 år og oppover har mottatt invitasjon til å være med på dette foredraget. Og selv om det er frivillig å delta, er det svært bekymringsverdig at Herbalife ved hjelp av sponsorkroner får muligheten til å holde foredrag for så unge og lettpåvirkelige mennesker.

Som Sundgot-Borgen påpeker, ungdommene er i en sårbar alder hvor de er ekstra lettpåvirkelig. Er det noe ungdommer i den alderen trenger, så er det kunnskap om riktig mat, og da spesielt i fast form.

I den sammenhengen passer overprisete Herbalife-produkter absolutt ikke inn. Enda mindre passer de inn hvis man ser på næringsinnhold og anbefalt serveringsstørrelse. For har ikke varsellampen allerede begynt å ringe, så bør det ikke være langt igjen.

Måltidserstatteren som ikke erstatter noe måltid

Bruksområdet til en måltidserstatter er innlysende – den skal erstatte et måltid. Herbalife reklamerer i følge Googlesøk for at deres måltidserstatter Formula 1 kan gjøre nettopp det: erstatte et måltid.

Men er det virkelig så smart å bruke Formula1 som en måltidserstatter for idrettsungdom nede i 16-års alderen?

På nettsiden DinHerbaShop kan du laste ned et produktark om Formula1. Der står det blant annet at det anbefales å bruke 26 gram Formula1 per servering, og at denne blandes med lettmelk. Dette gir et næringsinnhold på fattige 217 kcal og av dette er 21 gram sukker. På nettsiden anbefales det å bruke produktet i etterkant av trening.

Skulle du lure på prisen, så er den 387 kroner for 550 gram. Denne shaken vil ekskludert lettmelken koste deg rundt 18 kroner. Dette er for øvrig over dobbelt så mye som det høykvalitets-måltidserstatteren MealTech fra Tech Nutrition koster (pris per gram).

Et produkt som gir 217 kcal per servering og 21 gram sukker bør ikke anbefales til noen, aller minst idrettsungdom. De kan fort få forståelsen for at dette er en passe energimengde å innta. At prisen er over dobbelt så høy som måltidserstattere av bedre kvalitet gjør at alle andre også burde styre langt unna; spesielt med tanke på at næringsinnholdet i Formula1 er dårligere.

«Spesialproteinet» som tømmer lommeboka

På nettsidene til DinHerbaShop kan du lese at proteinpulveret Formula3 anbefales for å bedre treningsresultatene.

Et tilstrekkelig proteininntak er selvsagt viktig for idrettsutøvere, og kanskje spesielt ungdom i vekst. Olympiatoppen anbefaler at denne gruppen bør etterstrebe et inntak opp mot 2 gram pr kg kroppsvekt pr dag. For en 70kg person innebærer dette opp mot 140 gram pr dag.

Så langt det lar seg gjøre, bør man prøve å få i seg dette gjennom variert, sunn og fast føde. Og skulle det eventuelt være behov for tilførsel gjennom flytende føde, slik som pulver, bør dette gjøres i samråd med foreldre. Ikke med bakgrunn i informasjon man har fått fra overivrige selgere på et ernæringsforedrag.

For i beste fall ender du bare opp med et svært overpriset proteinpulver. I verste fall kan dette føre til et usunt og ensidig fokus på pulvershaker.

Produktet er ekstremt dyrt sammenlignet med konkurrenter med høyere kvalitet. En boks på 240 gram koster 260 kroner. Bare dette bør være nok til at man holder seg unna. Til sammenligning koster Ironcore sin Plasma Whey Protein kun 599.- for 4537 gram. Dette gjør Formula3-produktet over 8 ganger så dyrt.

Sammenlign Formula3 med andre proteinkilder – Pristest av 38 proteinkilder fra matbutikken

Har ingenting i idretten å gjøre

Nærmest uavhengig av tilnærming og bruksområde, har disse Herbalife-produktene ingenting i idretten å gjøre.

Dette begrunner jeg med blant annet: 

  • Produktene anbefaler en svært lav og totalt uansvarlig serveringsstørrelse, både når man ser på mengde og energiinnhold. At produktene nå rettes mot idrettsungdom gjør det enda mer kritikkverdig.
  • Produktene er ekstremt dyre sammenlignet med konkurrenter med høyere kvalitet.
  • Idrettsungdom bør prøve å holde seg til variert og fast føde. Inntak av mat i flytende form bør i utgangspunktet reduseres så langt det lar seg gjøre. Unntaket er enkle sportsdrikker og -shaker etter trening, men da med et tilstrekkelig energiinnhold.

Det er derfor vanskelig å være uenig i Lybekk og Sungot-Borgen skepsis til at Herbalife nå skal inn i idretten og påvirke ungdom til å begynne med produkter som ikke dekker energibehovet til andre enn svært små barn.

Jeg har heller ikke noe problem med å forstå at foreldre blir skeptiske til at ungdommene deres skal mates med informasjon om at disse shakerne kan brukes som erstatning for måltid eller i forbindelse med trening. 

Hva mener du? 279 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.