;
;

«INSTAPOSING» – Gjenspeiling av samfunnet?

Blogginnlegget til PT Gina Sophie, hvor hun disser fitnessjenter, har spredt seg som ild i tørt gress. Marte deler noen tanker hun har om temaet.

belfie_collage_instagram

Blogginnlegget til den personlige treneren Gina Sophie, som tar for seg poseringer, og hvordan man gjennom å posere riktig kan få kroppen til å fremstå som «bedre» enn hva den er i virkeligheten, har vekket mye oppmerksomhet de siste dagene. Les blogginnlegget her.

Flere treningsbloggere har kastet seg på saken og kommentert, forsvart eller angrepet innlegget. Liten tvil om at dette er et tema og en problemstilling som engasjerer. Innlegget fikk så mange klikk, at bloggen en stund snek seg forbi populære Fotballfrue, (eller Carolinebergeriksen som hun nå heter), på blogglisten.

«Juks», og «slikt forverrer kroppspresset», roper mange. Helt naturlig og «slikt gjør da alle», parerer andre.

Er det juks? Bør man jobbe for å unngå å fremstille seg selv på «best mulig måte»? Unngå å dele et caitlin-rices-instagram-15bilde som kanskje ikke viser virkeligheten helt? Bør man tenke litt på eventuelle konsekvenser? Eller er det en helt naturlig del av det å være menneske? Et ønske om å fremstå og vise seg frem på best mulig måte? Et bilde som kanskje lyver litt og ikke står helt i stil med virkeligheten?

En ser det daglig, hver dag, om ikke flere ganger daglig. Enten man vil eller ikke. Gammel som ung. Kvinne eller mann. Å ikke bli påvirket eller utsatt for denne påvirkningen, er så å si uunngåelig. De fleste er nok på nett, ser på TV eller beveger seg ute i samfunnet i løpet av en dag. For å sette det hele litt på spissen, så skal du være ganske så nedsnødd dersom du ikke har fått med deg at selv Fotballfrue har retusjert og redigert bildene sine.

Hvordan man blir påvirket derimot, eller kanskje mer rettere sagt, hvordan man lar seg påvirke – det er en helt annen sak.

LES OGSÅ – Har man et godt liv om man kontinuerlig jager etter det perfekte?

Reklameplakater med retusjerte kropper, unaturlig hvite colgatesmil, artikler om hvordan du får drømmekroppen, statusoppdateringer om A’en en bekjent fikk på eksamen, instagrambilder av perfekte kropper, perfekte måltid og perfekte hus. Bare innrøm det. Du har opplevd og følt litt på dette. Latt deg inspirere og kanskje også irritere. Irriterende glansbilder. Kanskje er du litt slik selv også? En ivrig bruker av filtrene på Instagram? Alle har vi vel våre favorittfilters?

Eller kanskje er du en ivrig bruker av skrytestatuser på facebook? Er det noe galt med dette? Gjør vi ikke alle slik iblant? Og dersom du er en av de som roper så høyt og klager over at andre redigerer bildene sine, eller skryter av sine prestasjoner, hvorfor gjør du da det selv? Tenk litt på den.

Stadig er det nye debatter, kronikker og meninger som tar for seg, og sier noe om jaget i samfunnet i dag. Ungdommer som blir syke av dette presset, barn som ikke lengre får være barn, og voksne som stresser seg syke. Kroppspress, kostholds press, prestasjonspress, jobbpress, sosialt press, merkepress, treningspress, utseendepress, og gudene vet hva slags press. Perfeksjonspress. Herlig ironisk. Stadig flere kommenterer dette økende jaget og ønsker å stå imot strømmen, men likevel rammer dette presset flere. I større og stadig mer utbredt omfang. Hvorfor? Burde det ikke gått andre veien? Burde vi ikke ha ridd av den verste stormen nå?

Tilbake til Gina Sophies innlegg. For det var nettopp det som fikk meg inn på disse tankene. Tankene om hvor samfunnet vårt er på vei. Hvordan vi som mennesker bidrar til denne utviklingen. Det stadig økende presset. De stadig flere menneskene som sliter og lider av det. Spiseforstyrrelser, angst, livsstilssykdommer, depresjoner, elendig selvfølelse og stress.

Ungdommer som dropper å være med vennene fordi de må ha 6’er i alle fag. Studenter som trener som idrettsutøvere, samtidig som de studerer som heltidsansatte. Foreldre som er mer opptatt av å rydde huset så det er helt plettfritt, enn å være sammen med barna sine. Barn som ikke får leke i sandkassen fordi de ikke må skitne til den dyre merkedressen.

Hva skjedde med verden?

LES OGSÅ – Når helse og fitness blir en usunn besettelse

Jeg tror ikke problemet ligger i selve poseringene. Men det bidrar til problemet. Et symptom på en Selter-Blurrutvikling som skjer i samfunnet. En utvikling jeg synes er skremmende. Det er ikke nok å være «god nok» lenger. Det er visst ikke nok å være ekte lenger. Er det et slikt samfunn vi ønsker oss? Så er det nå engang slik. Vi mennesker er laget og innstilt på den måten at vi ønsker å ta oss best mulig ut. Blant og for andre mennesker. Det er en grunn for at vi kler på oss anstendige klær og pynter litt på utseende før vi tar steget ut i offentligheten. Vi ønsker også å være flinke og mestre ting. Alle liker vi vel å få litt skryt og bekreftelse?

Det er ikke noe galt i det. Overhodet ikke. Det er slik vi er av natur.

Men tenk dersom alle kunne tenkt litt på måten og hvorfor en gjør det. Hvorfor du legger ut det du gjør. Hvem som kan se hva du deler og hvilke konsekvenser det eventuelt kan ha. Både for andre, men også for deg selv. Et «poseringsbilde» hvor du skjuler litt love handles er ok det, men pass på at ikke absolutt alle bildene er slik! Viss ditt sanne jeg litt av og til. Ønsker du å være et godt forbilde, ja da må du opptre som ett! Vi er ikke supermennesker. Ikke noen av oss.

Bilder av perfekte kropper, hvite tenner, gode karakterer, strøkent hjem – fremstillingen av perfekte liv og mennesker, de vil alltid eksistere. Slik er verden blitt. Men tenk om alle kunne tenkt litt på hvordan de bidrar til dette presset. Tenk også litt på hvordan du selv lar deg påvirke av dette presset. DU bestemmer over deg selv og ditt eget liv. Stol på deg selv og dine egne verdier. Det er ikke lett å stå imot, men sannheten er at til syvende og sist, så velger man selv hvordan man lar seg påvirke.

Tenk litt på det neste gang du føler på presset. Neste gang du snakker stygt til deg selv fordi du ikke klarer å oppnå kroppen til den «treningsdama». Neste gang du dropper en bursdagsfeiring for å nilese til en liten prøve, som i det store og hele ikke har noen betydning. Tenk på det neste gang du selv tar, eller skal legge ut et bilde. Hvorfor legger jeg ut dette og hvordan kan det påvirke andre?

Så må vi ikke glemme: Det er lov å være flink. Og det er lov å være fornøyd med seg selv.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.