Ny atferdstudie viser at junkfood gjør deg lat og sliten

Men hvorfor er det sånn?

healthy_food_VS_Junk_Food

En ny atferdsstudie viser at kvaliteten på mat har mye å si for viljen til å være fysisk aktiv. Dette er riktignok en studie gjort på rotter, men resultatet kan definitivt kobles til hvordan vi mennesker responderer på et dårlig kosthold.

I denne studien ble 2 grupper rotter med likt utgangspunkt satt på 2 forskjellige dietter. Den ene gruppen fikk en diett bestående av «junk food», mens den andre gruppen fikk en diett basert på sunnere og mer næringsrik mat. Begge gruppene fikk spise så mye de ville. Etter 6 mnd kunne forskerene se at rottene på junkfood hadde lagt mer på seg og ble overvektige kontra gruppen på en sunnere diett. Gruppen på junkfood var også latere og mindre utholden under belønningsbaserte oppgaver.

Overvektige blir ofte stigmatiserte som late og at de mangler disiplin, men denne studien forteller oss at det ikke nødvendigvis er overvekten i seg selv som gjør oss late og lite motiverte, men heller et langvarig dårlig kosthold og inaktiv livsstil.

Hvorfor er junkfood så problematisk?

Det er ikke sånn at du får dårlig helse og blir usunn av et måltid på McDonalds i ny og ne, men vi har en tendens til å ikke klare å begrense oss når vi spiser noe vi syns er skikkelig godt. Hvem har vel noen sinne klart å bare ta én smash? Nei det ender som oftest opp med at når man først tar én, så forsvinner hele posen.Addiction

Problemet med junkfood og snop generelt er at det er pakket med karbohydrater, fett og salt. Alt dette fører til en smakseksplosjon i munnen vår som videre sender signaler til hjernen hvor det produseres dopamin og gir en sterk opplevelse av lykke og velbehag. Dette er definitivt noe man kan bli avhengig av, og dermed blir det vanskeligere å holde seg unna denne typen mat.

Det finnes dessverre ingen tilskudd man kan ta eller andre magiske triks for å holde seg unna junkfood og sukker. For noen så er det beste å kutte det helt ut, mens andre kan lære seg å kontrollere inntaket og dermed kunne ha et måltid med McDonalds en gang i blandt uten at man havner på «junkfood-kjøret».

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.