– Å telle kalorier er tull for folk flest

Kaloritelling kan gi deg en oversikt over hva maten du spiser inneholder, men er det virkelig nødvendig?

kcal1

For de aller fleste av oss er det sannsynligvis bare tull å telle kalorier. Det er ikke ensbetydende med at du ikke skal tenke over hva du spiser, men strenge og rigide regler gir ofte bare kortsiktig gevinst, mens du i det lange løp vil erfare at kostholdet da blir for lite fleksibelt og vanskelig å følge.

Det kan riktignok være kurant å få en oversikt over hva du spiser i dag, ved å føre matlogg og regne ut et gjennomsnittlig inntak i løpet av eksempelvis tre dager, og dermed få en bedre forståelse av hvor mye energi, protein, karbohydrater og fett maten inneholder. Denne kunnskapen kan brukes til å bruke øyet som mål på hva man spiser.

Men det er viktig å ikke la kostholdet og hvorvidt du klarer å følge det, avgjøre om dagen har vært vellykket eller en katastrofe.

For friske mennesker uten latent spiseforstyrrelse, vil det trolig være uproblematisk å telle kalorier, men det betyr ikke at dette er noe for alle og enhver. Driver du med fitness, idrett og spesielt de som handler om vekt og/eller estetikk kan det i perioder være nødvendig, men dette gjelder på langt nær alle.

7 Enkle kjøreregler for et sunnere kosthold

  • Protein: Få i deg mellom 15 og 40 gram protein i hvert eneste måltid. Gode kilder: Egg, fisk, okse, fjærkre, magre meieriprodukter, proteinpulver, osv.
  • Grønnsaker: Innta mellom 300 og 600 gram grønnsaker per dag, gjerne fordelt på 2-3 måltid.
  • Omega-3: Hvis du ikke får i deg 2 fete fiskemåltider i uken, suppler med 1-2 ss med omega-3 hver dag.
  • Vitamin D: Vi nordmenn får i oss alt for lite vitamin D. Du bør derfor vurdere et tilskudd.
  • Struktur: Spis med jevne mellomrom, enten det er hver 3, 4 eller 5 time. Det viktigste er at du har en plan over omtrent når du ser for deg å spise og hva du ser for deg å spise.
  • Tenk moderasjon: Det er ikke typen mat som har gjort deg overvektig, det er mengden. Sunn mat gjør det enklere å ikke overdrive. Om du spiser noe usunt, prøv å begrens deg.
  • Sukker og flytende energi: Innta mindre brus, juice, energidrikke, syltetøy, frokostblanding, etc. Dette er matvarer med mye sukker og lite fornuftig.

Noen vil likevel ønske seg å ha en plan å forholde seg til, hvor det står hvor mye protein, fett, karbohydrater og energi de får i seg. Dette er uproblematisk for de aller fleste av oss, men spør deg likevel om det er nødvendig for å få deg selv til å spise sunt og fornuftig. Vil det ikke være tilstrekkelig om du baserte deg på mengder, og justerte mengden ut fra effekten?

Kaloritelling er ikke alltid bra

Mange av oss liker å ha kontroll på ting, men noen ganger kan det bli for mye av det gode – som ved (latent) spiseforstyrrelser, enten det er anoreksi, bulimi, overspisingslidelse eller blandinger/varianter av disse – som ved ortoreksi.

For noen vil det å følge en rigid kostholdsplan virke stressende. Vi må forte oss hjem for å spise de 137 grammene med kylling og de 40 grammene med ris, hvis ikke mister vi muskelmasse og nærmest kollapser. Eller så må vi avslutte dagen klokken 19 fordi vi da har inntatt dagsporsjonen med kcal.

Mange har god erfaring med å følge et strukturert kosthold og ser over tid at dette gir god effekt. Mitt råd til dere er ikke å slutte å følge planen, men still dere likevel spørsmålet om det er nødvendig å gjøre det slik, for å nå deres kortsiktige og langsiktige målsetninger.

Teller du kalorier – ja, nei og hvorfor? 38 Svar

Artikkelen er oppdatert senest 3 september 2012

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.