Kanel kan være giftig. Begrens inntaket eller velg riktig type

Mattilsynet med ny anbefaling.

kanel2

Ifølge EU-forordningen bør daglig inntak ikke overstige 0,1 milligram kumarin pr. kilo kroppsvekt.

Mattilsynet har nå fulgt opp regelverket fra EU og definert grensen for hvor mye kanel man bør spise per dag. Tolerabelt daglig inntak av kanel er beregnet til 1,4 gram, som tilsvarer ca. en halv teskje kanel av typen du finner i matbutikken. Kanel inneholder det naturlige stoffet kumarin og det er dette som kan gi skader i leveren ved for høyt inntak.

For vanlige folk med et variert kosthold og noen kanelsnurrer nå og da er det neppe noen grunn til bekymring, men for enkelte fitnessfantaster som daglig spiser havregrøt med masse kanel, eller til og med bruker det som kosttilskudd er det absolutt verdt å modere inntaket. Små barn og andre med lav kroppsvekt må også justere inntaket deretter.

– Det er grunn til å passe litt ekstra på kanelinntaket hos små barn. De spiser gjerne mer grøt enn andre, og siden kroppen er liten tåler de også mindre enn voksne, sier Atle Wold, seksjonssjef i Mattilsynet.

2 typer kanel: Velg riktig type

Kanel som du finner i matbutikkene i Norge er stort sett av den billige typen Cinnamomum cassia, mens det som regnes som ekte kanel heter Cinnamomum zeylanicum. For å ikke gjøre det unødvendig latinsk kalles de kassiakanel og ceylonkanel.

Foruten at kassiakanel er mørkere og smaker mer bittert, så inneholder den også mye mer av det potensielt skadelige stoffet kumarin. En teskje kassiakanel inneholder mellom 5 og 12 milligram kumarin. For deg som bruker en del kanel, vil det være mye bedre å bruke ceylonkanel som er nærmest fritt for kumarin. Ceylonkanel får du kun kjøpt hos helsekosten eller utenlanske nettbutikker som iHerb.

Kort oppsummert:

  • Kanel du finner i matvarebutikken inneholder mye av det potensielt skadelige stoffet kumarin.
  • Daglig inntak av kumarin bør ikke overstige 0,1 milligram pr kg kroppsvekt.
  • En teskje kanel fra matvarebutikken inneholder 5-12 milligram kumarin.
  • Fitnessentusiaster som bruker kanel daglig bør vurdere å bruke såkalt Ceylonkanel.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.