Overdreven kondisjonstrening kan virke mot sin hensikt

John Kiefer advarer kvinner mot overdreven bruk av tredemølle og ellipsemaskin om det er en strammere fasong som er målet.

treadmill

Jeg er kanskje ikke kjent for å være den mest sympatiske av meg. Når folk finner opp smarte løsninger på egenhånd som ingen har anbefalt dem å gjøre, så får jeg ikke særlig sympati når det de gjør ikke fungerer.

Det kan være den overvektige mannen som kjører små tulleøvelser for underarmene, fyren som alltid skal makse 20 kilo over sin egentlige maks i benkpress, eller alle jentene som bor på ja-nei maskinen uten å forstå at det er årsaken til at de knapt får til å gå dagen etterpå.

Men så har vi dem som gjør det de blir anbefalt å gjøre, men som ikke opplever noen effekt. Jeg tenker selvsagt på de som har et helt perverst forhold til å løpe på tredemølla til blodsmaken kommer. De jentene som løper så raskt beina klarer å forflytte seg framover, i over en time. 

Jeg har tilfeldigvis ei venninne som tilhører denne gruppen tredemølle-narkomane. Hun løper på den forbanna mølla dag ut, dag inn, året rundt. Og alt dette uten å se vesentlige resultater, om noe blir hun faktisk bare softere jo mer hun løper. Henne føler jeg faktisk litt sympati for. Hun er som mange andre, spesielt kvinner, blitt overbevist av ulike eksperter at hvis hun vil bli slank og stram, så er det kondisjon med høy intensitet over lengre tid som gjelder. Jo mer, jo bedre.

Du er ikke alene

Det finnes mange Jessica’er på treningsstudioene, og de er ikke vanskelig å få øye på. Dette er de som løper minst en time om dagen på tredemøllen med mål om å presse seg litt mer enn forrige gang. Kanskje konkurrerer de bare mot seg selv, eller så har de klart å koble seg opp via en fancy app som lar de konkurrere mot løpere fra Finland og Sverige.

Men til tross for alle disse årene med iherdig løping på tredemøllen er resultatet nedslående: Jessica har fortsatt alt for mye fett på kroppen. Ikke bare det, hun har faktisk lagt på seg mer de siste årene.

Jeg har gjort mine forsøk på å få henne til å forstå at det hun gjør virker mot sin hensikt. Men det var først for en måneds tid siden hun faktisk begynte å høre på det jeg hadde å si. Dette var etter at hun hadde tatt en blodprøve som hadde bekreftet legens mistanker – hun hadde lavt stoffskifte og kroppen hennes produserte ikke tilstrekkelig med stoffskiftehormoner.

Kroppen hennes hadde begynt å gjøre et opprør mot den overdrevne bruken av trening med høy intensitet. Ikke bare var forbrenningen markant redusert, hun hadde også lagt på seg fett jevnt og trutt over en lengre periode.

Rådet mitt var todelt og enkelt: Kutt ut kondisjonstreningen og bestill deg ny test innen to uker.

De som løper for livet

Selv om dette er mest et kvinnefenomen, finnes det også menn som gjør det samme og som tror at timesvis med kondisjonstrening vil reparere for helgas fyll og fanterier. Jeg synes det er på tide at vi setter fenomenet på dagsorden, av tre gode grunner:

  1. Kvinner motiveres av useriøse løfter om en slankere og strammere kropp når de setter i gang tredemøllen.
  2. En del fitness-coacher anbefaler jenter å gå så mye kardio at det tilsvarer en deltidsjobb.
  3. Overdrevent bruk av denne typen aktivitet kan være veldig negativ for forbrenningen.

Jeg misliker mye i fitnessmiljøet, men den overdrevne bruken av kardio kommer nok helt øverst på listen min. Jeg snakker ikke om rask gange eller intervalltrening, men jeg prater først og fremst om løping (på tredemøllen), sykling, trappeklatring og bruken av ellipsemaskin med skyhøy intensitet i timesvis, mange ganger i uken.

Er du en av de som aldri kommer i form uansett hvor mye du løper?

Forskningen anbefaler deg å roe ned

Kliniske og observasjonsstudier tyder på at for mye utholdenhetstrening kan ha en negativ effekt på det sentrale stoffskiftehormoner Trijodtyronin (heretter fork. T3), så vel som på effekten og metabolismen av det (1-11). Dette gjelder spesielt i kombinasjon av kalorirestriksjon, som er svært vanlig i fitnessmiljøet. Dette er trolig noe av forklaringen til at disse løpe-fantastene kan løpe seg ihjel uten at de nærmer seg målsetningen sin noe særlig.

T3 er en viktig regulator for kroppens metabolisme og har stor innvirkning på kroppens celler (12-19), blant annet ved å øke produksjonen av varme (20-21). At T3 har en betydelig effekt på stoffskifte er en av grunnene til at man ikke kan regne seg fram til effekten av et energiunderskudd på kroppsvekten.

Når nivåene av T3 er innenfor normalen vil kroppen forbrenne energi for å holde seg varm og musklene fungere ved moderat effektivitet, mens når nivåene blir for høye vil det nærmest være umulig å legge på seg. Motsatt, når de blir for lave vil kroppen begynne å bygge opp fettlagrene, nærmest uansett hvor mye du trener. Når kvinner overdriver mengden kondisjonstrening gjennomført med kontinuerlig høy intensitet havner de fort i nederste kategori.

Når det kommer til det å forbrenne fett kan T3 både være positivt og negativt fordi det også påvirker andre fett-regulerende hormoner (22-31). Mange kvinner ser ut til å ende opp med mange av de negative effektene. Heldigvis er løsningen ikke langt unna.

Vi er ikke laget for dette

Se på det på denne måten: Kroppen din er en adaptiv og tilpasningsdyktig organisme som har utviklet seg med tanke på overlevelse. Når kroppen din merker at du løper veldig mye vil den kompensere ved å redusere forbrenningen. For uansett hva du måtte finne på, kroppen prioriterer overlevelse. Å redusere mengden T3 er en måte kroppen kan gjøre kroppen din mer energieffektiv og redusere forbrenningen på.

Kroppens evne til å tilpasse seg eksemplifiseres trolig ikke bedre på noen annen måte. Ved å kontinuerlig trene på høy intensitet (over 65 prosent av makspuls) får kroppen din til å holde på så mye kroppsfett som mulig. Etter en viss periode med slik ensidig og overdreven trening vil kroppen kunne nærmest slutte å frigjøre fett fra fettcellene på måten den gjorde tidligere (32-33). Du vil også se en tydelig reduksjon i bruken av fett som energi-kilde når du blir så ensidig (34-35). I verste fall vil kroppen sette i gang flere ulike tiltak for å forhindre at musklene bruker fett som energikilde (36-41).

Tror du fortsatt at kardio er nøkkelen?

Selv om du med mye kardio på høy intensitet hemmer fettforbrenningen, er ikke det alt som skjer. Det kan også sette miste verdifulle muskler (42-45). Dette vil øke nivåene av kortisol som bryter ned muskelmasse (46-56) og oppregulerer myostatin, et protein som bryter ned muskelmassen (57). En videre nedgang i styrke og muskelmasse vil også være veldig negativt for beinhelsa (58-64).

I det lange løp? Hvor mye muskler du har er en uavhengig indikator for helsen (65) og når du mister muskler mister du også beinmasse og får dårligere helse. Ikke mye å skryte av? Sammen vil disse uheldige tilpasningene føre til en ting – økt fettmasse.

Se bare på alle de fitnessjentene som har kjørt endeløse timer med kardio med litt for høy intensitet før de skal konkurrere. Hva skjer etter konkurransen? De legger på seg i et formidabelt tempo og klarer ikke å forhindre den økte energilagringen i fettcellene (66-72). Når du da i tillegg kombinerer det med å spise dårlig og for mye kombinerer du høyt insulin og kortisol – noe som bare gjør fettlagringen enda enklere og lager enda flere nye fettceller (73-80).

Den skumle, onde sirkelen

Ikke rent sjeldent observerer jeg at disse jentene også har et helt absurd forhold til mat. Når de først spiser noe usunt, har de ingen problemer med å hive seg 4000 kalorier med middag, dessert, godteri, osv.

Dette har de selvsagt bare en løsning på. De dobler mengden kardio og kjører seg gjerne enda mer i grøfta. 

Denne overdrevne kardio-treningen er det på tide vi får bukt med. Det finnes så utrolig mange bedre å forbrenne fett på og sommerkroppen er definitivt ikke det du får ved å gjennomføre et langt maraton. Du vil heller ikke finne den på tremøllen. Vil du ikke stoppe å løpe så er det greit, men da skal du heller ikke klage når fettet sitter som låst på kroppen.

Og når det gjelder venninnen min Jessica – hun hørte på mine anbefalinger, kuttet ned på kondisjonstreningen og to uker etterpå var T3-verdiene normale.

Referanser

1.     Baylor LS, Hackney AC. Resting thyroid and leptin hormone changes in women following intense, prolonged exercise training. Eur J Appl Physiol. 2003 Jan;88(4-5):480-4.

2.     Boyden TW, Pamenter RW, Rotkis TC, Stanforth P, Wilmore JH. Thyroidal changes associated with endurance training in women. Med Sci Sports Exerc. 1984 Jun;16(3):243-6.

3.     Wesche MF, Wiersinga WM. Relation between lean body mass and thyroid volume in competition rowers before and during intensive physical training. Horm Metab Res. 2001 Jul;33(7):423-7.

4.     Tremblay A, Poehlman ET, Despres JP, Theriault G, Danforth E, Bouchard C. Endurance training with constant energy intake in identical twins: changes over time in energy expenditure and related hormones. Metabolism. 1997 May;46(5):499-503.

5.     Rone JK, Dons RF, Reed HL. The effect of endurance training on serum triiodothyronine kinetics in man: physical conditioning marked by enhanced thyroid hormone metabolism. Clin Endocrinol (Oxf). 1992 Oct;37(4):325-30.

6.     Loucks AB, Callister R. Induction and prevention of low-T3 syndrome in exercising women. Am J Physiol. 1993 May;264(5 Pt 2):R924-30.

7.     Loucks AB, Heath EM. Induction of low-T3 syndrome in exercising women occurs at a threshold of energy availability. Am J Physiol. 1994 Mar;266(3 Pt 2):R817-23.

8.     Rosolowska-Huszcz D. The effect of exercise training intensity on thyroid activity at rest. J Physiol Pharmacol. 1998 Sep;49(3):457-66.

9.     Wirth A, Holm G, Lindstedt G, Lundberg PA, Bjorntorp P. Thyroid hormones and lipolysis in physically trained rats. Metabolism. 1981 Mar;30(3):237-41.

10.  Opstad PK, Falch D, Oktedalen O, Fonnum F, Wergeland R. The thyroid function in young men during prolonged exercise and the effect of energy and sleep deprivation. Clin Endocrinol (Oxf). 1984 Jun;20(6):657-69.

11.  Hohtari H, Pakarinen A, Kauppila A. Serum concentrations of thyrotropin, thyroxine, triiodothyronine and thyroxine binding globulin in female endurance runners and joggers. Acta Endocrinol (Copenh). 1987 Jan;114(1):41-6.

12.  Lanni A, Moreno M, Lombardi A, Goglia F. Thyroid hormone and uncoupling proteins. FEBS Lett. 2003 May 22;543(1-3):5-10. Review.

13.  Leijendekker WJ, van Hardeveld C, Elzinga G. Heat production during contraction in skeletal muscle of hypothyroid mice. Am J Physiol. 1987 Aug;253(2 Pt 1):E214-20.

14.  Silva JE. Thyroid hormone control of thermogenesis and energy balance. Thyroid. 1995 Dec;5(6):481-92. Review.

15.  Argyropoulos G, Harper ME. Uncoupling proteins and thermoregulation. J Appl Physiol. 2002 May;92(5):2187-98. Review.

16.  Rolfe DF, Brown GC. Cellular energy utilization and molecular origin of standard metabolic rate in mammals. Physiol Rev. 1997 Jul;77(3):731-58. Review.

17.  Danforth E Jr, Burger A. The role of thyroid hormones in the control of energy expenditure. Clin Endocrinol Metab. 1984 Nov;13(3):581-95. Review.

18.  Schrauwen P, Hesselink M. UCP2 and UCP3 in muscle controlling body metabolism. J Exp Biol. 2002 Aug;205(Pt 15):2275-85. Review.

19.  Silva JE. The multiple contributions of thyroid hormone to heat production. J Clin Invest. 2001 Jul;108(1):35-7.

20.  Goglia F, Silvestri E, Lanni A. Thyroid hormones and mitochondria. Biosci Rep. 2002 Feb;22(1):17-32. Review.

21.  Goglia F, Moreno M, Lanni A. Action of thyroid hormones at the cellular level: the mitochondrial target. FEBS Lett. 1999 Jun 11;452(3):115-20. Review.

22.  Ribeiro MO, Carvalho SD, Schultz JJ, Chiellini G, Scanlan TS, Bianco AC, Brent GA. Thyroid hormone–sympathetic interaction and adaptive thermogenesis are thyroid hormone receptor isoform–specific. J Clin Invest. 2001 Jul;108(1):97-105.

23.  Beylot M, Riou JP, Bienvenu F, Mornex R. Increased ketonaemia in hyperthyroidism. Evidence for a beta-adrenergic mechanism. Diabetologia. 1980;19(6):505-10.

24.  Ostman J, Arner P, Bolinder J, Engfeldt P, Wennlund A. Regulation of lipolysis in hyperthyroidism. Int J Obes. 1981;5(6):665-70.

25.  Collins S, Cao W, Daniel KW, Dixon TM, Medvedev AV, Onuma H, Surwit R. Adrenoceptors, uncoupling proteins, and energy expenditure. Exp Biol Med (Maywood). 2001 Dec;226(11):982-90.

26.  Williams LT, Lefkowitz RJ, Watanabe AM, Hathaway DR, Besch HR Jr. Thyroid hormone regulation of beta-adrenergic receptor number. J Biol Chem. 1977 Apr 25;252(8):2787-9.

27.  Martin WH 3rd. Triiodothyronine, beta-adrenergic receptors, agonist responses, and exercise capacity. Ann Thorac Surg. 1993 Jul;56(1 Suppl):S24-34.

28.  Tsujimoto G, Hashimoto K, Hoffman BB. Effects of thyroid hormone on beta-adrenergic responsiveness of aging cardiovascular systems. Am J Physiol. 1987 Mar;252(3 Pt 2):H513-20.

29.  Richelsen B, Sorensen NS. Alpha 2- and beta-adrenergic receptor binding and action in gluteal adipocytes from patients with hypothyroidism and hyperthyroidism. Metabolism. 1987 Nov;36(11):1031-9.

30.  Wang JL, Chinookoswong N, Yin S, Shi ZQ. Calorigenic actions of leptin are additive to, but not dependent on, those of thyroid hormones. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2000 Dec;279(6):E1278-85.

31.  Seidel A, Heldmaier G. Thyroid hormones affect the physiological availability of nonshivering thermogenesis. Pflugers Arch. 1982 May;393(3):283-5.

32.  Jones NL, Heigenhauser GJ, Kuksis A, Matsos CG, Sutton JR, Toews CJ. Fat metabolism in heavy exercise. Clin Sci (Lond). 1980 Dec;59(6):469-78.

33.  Romijn JA, Coyle EF, Sidossis LS, Zhang XJ, Wolfe RR. Relationship between fatty acid delivery and fatty acid oxidation during strenuous exercise. J Appl Physiol. 1995 Dec;79(6):1939-45.

34.  Romijn JA, Coyle EF, Sidossis LS, Gastaldelli A, Horowitz JF, Endert E, Wolfe RR. Regulation of endogenous fat and carbohydrate metabolism in relation to exercise intensity and duration. Am J Physiol Endocrinol Metab. 1993;265:E380-E391.

35.  Martin WH 3rd, Dalsky GP, Hurley BF, Matthews DE, Bier DM, Hagberg JM, Rogers MA, King DS, Holloszy JO.  Effect of endurance training on plasma free fatty acid turnover and oxidation during exercise. Am J Physiol. 1993;265:E708–14.

36.  Elayan IM, Winder WW. Effect of glucose infusion on muscle malonyl-CoA during exercise. J Appl Physiol. 1991 Apr;70(4):1495-9.

37.  Saddik M, Gamble J, Witters LA, Lopaschuk GD. Acetyl-CoA carboxylase regulation of fatty acid oxidation in the heart. J Biol Chem. 1993 Dec 5;268(34):25836-45.

38.  McGarry JD, Mannaerts GP, Foster DW. A possible role for malonyl-CoA in the regulation of hepatic fatty acid oxidation and ketogenesis. J Clin Invest. 1977 Jul;60(1):265-70.

39.  Robinson IN, Zammit VA. Sensitivity of carnitine acyltransferase I to malonly-CoA inhibition in isolated rat liver mitochondria is quantitatively related to hepatic malonyl-CoA concentration in vivo. Biochem J. 1982 Jul 15;206(1):177-9.

40.  McGarry JD, Mills SE, Long CS, Foster DW. Observations on the affinity for carnitine, and malonyl-CoA sensitivity, of carnitine palmitoyltransferase I in animal and human tissues. Demonstration of the presence of malonyl-CoA in non-hepatic tissues of the rat. Biochem J. 1983 Jul 15;214(1):21-8.

41.  Sidossis LS, Gastaldelli A, Klein S, Wolfe RR. Regulation of plasma fatty acid oxidation during low- and high-intensity exercise. Am J Physiol. 1997;272:E1065–70.

42.  Mertens DJ, Rhind S, Berkhoff F, Dugmore D, Shek PN, Shephard RJ. Nutritional, immunologic and psychological responses to a 7250 km run. J Sports Med Phys Fitness. 1996 Jun;36(2):132-8.

43.  Wesche MF, Wiersinga WM. Relation between lean body mass and thyroid volume in competition rowers before and during intensive physical training. Horm Metab Res. 2001 Jul;33(7):423-7.

44.  Eliakim A, Brasel JA, Mohan S, Barstow TJ, Berman N, Cooper DM. Physical fitness, endurance training, and the growth hormone-insulin-like growth factor I system in adolescent females. J Clin Endocrinol Metab. 1996 Nov;81(11):3986-92.

45.  Bisschop PH, Sauerwein HP, Endert E, Romijn JA. Isocaloric carbohydrate deprivation induces protein catabolism despite a low T3-syndrome in healthy men. Clin Endocrinol (Oxf). 2001 Jan;54(1):75-80.

46.  Essig DA, Alderson NL, Ferguson MA, Bartoli WP, Durstine JL. Delayed effects of exercise on the plasma leptin concentration. Metabolism. 2000 Mar;49(3):395-9.

47.  Kanaley JA, Weltman JY, Pieper KS, Weltman A, Hartman ML. Cortisol and growth hormone responses to exercise at different times of day. J Clin Endocrinol Metab. 2001 Jun;86(6):2881-9.

48.  Duclos M, Gouarne C, Bonnemaison D. Acute and chronic effects of exercise on tissue sensitivity to glucocorticoids. J Appl Physiol. 2003 Mar;94(3):869-75.

49.  Duclos M, Corcuff JB, Pehourcq F, Tabarin A. Decreased pituitary sensitivity to glucocorticoids in endurance-trained men. Eur J Endocrinol. 2001 Apr;144(4):363-8.

50.  Heitkamp HC, Schulz H, Rocker K, Dickhuth HH. Endurance training in females: changes in beta-endorphin and ACTH. Int J Sports Med. 1998 May;19(4):260-4.

51.  Duclos M, Corcuff JB, Arsac L, Moreau-Gaudry F, Rashedi M, Roger P, Tabarin A, Manier G. Corticotroph axis sensitivity after exercise in endurance-trained athletes. Clin Endocrinol (Oxf). 1998 Apr;48(4):493-501.

52.  Tyndall GL, Kobe RW, Houmard JA. Cortisol, testosterone, and insulin action during intense swimming training in humans. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1996;73(1-2):61-5.

53.  Vasankari TJ, Kujala UM, Heinonen OJ, Huhtaniemi IT. Effects of endurance training on hormonal responses to prolonged physical exercise in males. Acta Endocrinol (Copenh). 1993 Aug;129(2):109-13.

54.  Hoogeveen AR, Zonderland ML. Relationships between testosterone, cortisol and performance in professional cyclists. Int J Sports Med. 1996 Aug;17(6):423-8.

55.  Seidman DS, Dolev E, Deuster PA, Burstein R, Arnon R, Epstein Y. Androgenic response to long-term physical training in male subjects. Int J Sports Med. 1990 Dec;11(6):421-4.

56.  Duclos, M, Corcuff JB, Rashedi M, Fougere V, and Manier G. Trained versus untrained: different hypothalamo-pituitary adrenal axis responses to exercise recovery. Eur J Appl Physiol 75: 343-350, 1997.

57.  Ma K, Mallidis C, Bhasin S, Mahabadi V, Artaza J, Gonzalez-Cadavid N, Arias J, Salehian B. Glucocorticoid-induced skeletal muscle atrophy is associated with upregulation of myostatin gene expression. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2003 Aug;285(2):E363-71.

58.  Cvijetić S, Grazio S, Gomzi M, Krapac L, Nemcić T, Uremović M, Bobić J. Muscle strength and bone density in patients with different rheumatic conditions: cross-sectional study. Croat Med J. 2011 Apr 15;52(2):164-70.

59.  Dixon WG, Lunt M, Pye SR, Reeve J, Felsenberg D, Silman AJ, O’Neill TW; European Prospective Osteoporosis Study Group. Low grip strength is associated with bone mineral density and vertebral fracture in women. Rheumatology (Oxford). 2005 May;44(5):642-6.

60.  Lekamwasam S, Weerarathna T, Rodrigo M, Arachchi WK, Munidasa D. Association between bone mineral density, lean mass, and fat mass among healthy middle-aged premenopausal women: a cross-sectional study in southern Sri Lanka. J Bone Miner Metab. 2009;27(1):83-8.

61.  Li S, Wagner R, Holm K, Lehotsky J, Zinaman MJ. Relationship between soft tissue body composition and bone mass in perimenopausal women. Maturitas. 2004 Feb 20;47(2):99-105.

62.  Salamone LM, Glynn N, Black D, Epstein RS, Palermo L, Meilahn E, Kuller LH, Cauley JA. Body composition and bone mineral density in premenopausal and early perimenopausal women. J Bone Miner Res. 1995 Nov;10(11):1762-8.

63.  Winters KM, Snow CM. Body composition predicts bone mineral density and balance in premenopausal women. J Womens Health Gend Based Med. 2000 Oct;9(8):865-72.

64.  Witzke KA, Snow CM. Lean body mass and leg power best predict bone mineral density in adolescent girls. Med Sci Sports Exerc. 1999 Nov;31(11):1558-63.

65.  Allison DB, Zannolli R, Faith MS, Heo M, Pietrobelli A, VanItallie TB, Pi-Sunyer FX, Heymsfield SB. Weight loss increases and fat loss decreases all-cause mortality rate: results from two independent cohort studies. Int J Obes Relat Metab Disord. 1999 Jun;23(6):603-11.

66.  Savard R, Despres JP, Marcotte M, Bouchard C. Endurance training and glucose conversion into triglycerides in human fat cells. J Appl Physiol. 1985 Jan;58(1):230-5.

67.  Viru A, Toode K, Eller A. Adipocyte responses to adrenaline and insulin in active and former sportsmen. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1992;64(4):345-9.

68.  Hickner RC, Racette SB, Binder EF, Fisher JS, Kohrt WM. Effects of 10 days of endurance exercise training on the suppression of whole body and regional lipolysis by insulin. J Clin Endocrinol Metab. 2000 Apr;85(4):1498-504.

69.  Gommers A, Dehez-Delhaye M, Caucheteux D. Prolonged effects of training on adipose tissue glucose metabolism and insulin responsiveness in adult rats (author’s transl) Diabete Metab. 1981 Jun;7(2):121-6.

70.  Perreault L, Lavely JM, Kittelson JM, Horton TJ. Gender differences in lipoprotein lipase activity after acute exercise. Obes Res. 2004 Feb;12(2):241-9.

71.  Taskinen MR, Nikkila EA. Effect of acute vigorous exercise on lipoprotein lipase activity of adipose tissue and skeletal muscle in physically active men. Artery. 1980;6(6):471-83.

72.  Farese RV Jr, Yost TJ, Eckel RH. Tissue-specific regulation of lipoprotein lipase activity by insulin/glucose in normal-weight humans. Metabolism. 1991 Feb;40(2):214-6.

73.  Gregoire F, Genart C, Hauser N, Remacle C. Glucocorticoids induce a drastic inhibition of proliferation and stimulate differentiation of adult rat fat cell precursors. Exp Cell Res. 1991 Oct;196(2):270-8.

74.  Xu XF, Bjorntorp P. Effects of dexamethasone on multiplication and differentiation of rat adipose precursor cells. Exp Cell Res. 1990 Aug;189(2):247-52.

75.  Hentges EJ, Hausman GJ. Primary cultures of stromal-vascular cells from pig adipose tissue: the influence of glucocorticoids and insulin as inducers of adipocyte differentiation. Domest Anim Endocrinol. 1989 Jul;6(3):275-85.

76.  Hauner H, Entenmann G, Wabitsch M, Gaillard D, Ailhaud G, Negrel R, Pfeiffer EF. Promoting effect of glucocorticoids on the differentiation of human adipocyte precursor cells cultured in a chemically defined medium. J Clin Invest. 1989 Nov;84(5):1663-70.

77.  Hauner H, Schmid P, Pfeiffer EF. Glucocorticoids and insulin promote the differentiation of human adipocyte precursor cells into fat cells. J Clin Endocrinol Metab. 1987 Apr;64(4):832-5.

78.  Ramsay TG, White ME, Wolverton CK. Glucocorticoids and the differentiation of porcine preadipocytes. J Anim Sci. 1989 Sep;67(9):2222-9.

79.  Bujalska IJ, Kumar S, Hewison M, Stewart PM. Differentiation of adipose stromal cells: the roles of glucocorticoids and 11beta-hydroxysteroid dehydrogenase. Endocrinology. 1999 Jul;140(7):3188-96.

80.  Nougues J, Reyne Y, Barenton B, Chery T, Garandel V, Soriano J. Differentiation of adipocyte precursors in a serum-free medium is influenced by glucocorticoids and endogenously produced insulin-like growth factor-I. Int J Obes Relat Metab Disord. 1993 Mar;17(3):159-67.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.