Kostholdet viktigst for fettforbrenningen

Mens de fleste artiklene om fettforbrenning tar for seg treningen, er det kanskje minst like viktig å fokusere på kostholdet. Her får du 7 enkle tips.

cola

Artikkelen er ment som en presisering og oppfølger til Jc Deens artikkel «De 3 styrkeøvelsene som gir best fettforbrenning»

Det prates stort sett bare om trening når emnet fettforbrenning blir bragt på banen. Spør du noen på treningsstudioet eller finner en artikkel på internett, så er det bare snakk om hvilken treningsform eller hvilke øvelser som forbrenner mest fett.

Men stopp litt. Har vi ikke da glemt det viktigste?

Det stemmer at vi ved hjelp av trening, og kanskje spesielt styrketrening kan øke mengden muskelmasse og redusere fettmassen, slik at vi får en nedgang i fettprosenten. Dette er en effekt du ikke får ved å løpe deg ihjel, enten det er intervaller, langkjøring eller rask gange.

Men du kan trene aldri så mye, om du ikke passer på at det er en viss balanse mellom hvor mye du spiser og hvor mye du forbruker (hvileforbrenning, energiforbruk ved fordøyelse/næringsopptak og energiforbruk ved å bevege oss).

Kostholdet er viktigst

Vil du komme i bedre form mentalt og fysisk, er det viktig å ikke glemme kostholdet. Det betyr ikke at du må være fanatisk, men det betyr at du må vie det interesse og oppmerksomhet. Et sunnere og mer balansert kosthold vil gi deg økt overskudd og bedre prestasjonene dine på trening.

Her får du 7 enkle tips til hvordan du kan spise bedre og sunnere, uten at det går utover livskvaliteten eller familielivet.

  1. Reduser inntaket av sukker og flytende føde: Bytt ut brus, juice og energidrikken med vann som tørstedrikk.
  2. Øk inntaket av frukt, bær og grønnsaker: Det er ingenting i veien med kalorier, men når det blir for mange av dem, kan det være greit å øke inntaket sitt av matvarer som inneholder litt færre, er proppet med vitaminer og mineraler og smaker kjempegodt. Sunt for helsa også!
  3. Tenk moderasjon og sunn fornuft: Pizzaen eller hamburger ødelegger ikke i seg selv for kroppen din, det er mengden som avgjør. Spiser du en grandiosa med dressing og cola ved siden av, har du fort dekt energibehovet ditt for en hel dag.
  4. Ikke spist mat du ikke liker: Det er ingenting magisk med torsk og brokkoli eller tunfisk i vann. Skal du prøve å legge om livsstilen kan du ikke presse nedpå mat du ikke synes smaker godt.
  5. Spis mat du liker: Det kom kanskje ikke som noen bombe, men det er viktig å bygge opp kostholdet sitt rundt mat man liker. Det betyr ikke ja til snop og snacks, men at du må eksperimentere eller prøve å finne fram til sunne matvarer som du synes smaker godt.
  6. Velg proteinrikt: Protein gir metthetsfølelse, øker forbrenningen og bidrar til å vedlikeholde og bygge muskelmasse. Kjøtt, fisk, fjærkre, egg, meieriprodukter, ost, osv er gode eksempler.
  7. La hverdag være hverdag: Potetgull, snacks og kos bør holdes til en dag i uka, og da heller ikke en hel dag. Også her handler det om å tenke moderasjon. Å spise lørdagsgodt bør ikke bety at du skal fråtse i så mye som mulig. Et par hundre gram godteri bør være nok for både liten og stor.

Disse rådene bør du selvsagt kombinere med en aktiv livsstil som innebærer variert og utforendre trening som gir mestringsfølelse, selvtillit og lyst til å stå på videre. Det beste er om du får til å kombinere dette med en form for styrketrening sammen med utholdenhetstrening. Det er dette som forbrenner fett.

1+1 = 3

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.