Kostholdsvanene verden rundt blir mer og mer usunn

Hele verden spiser mer og mer usunt til tross for at inntaket av sunnere matvarer øker noe.

forskning

Kilde: forskning.no

I helgen kunne vi på forskning.no lese at hele verden spiser mer og mer usunt. Til tross for at inntaket vår at frukt og grønnsaker øker, så spiser vi også mer usunne matvarer. Dette kommer fram i en studie som ble gjort i samarbeide mellom forskere i flere land hvor de så på inntaket av forskjellige matvarer. 187 land var involvert i studien og dekker kostholdet til 4,5 millioner mennesker.

De rike er de mest usunne

Generelt så fant de at inntaket av sunne matvarer har økt noe på verdensbasis, da spesielt i de landene som regnes som rike. Samtidig har også forbruket av usunne matvarer økt mye, da spesielt inntak av usunt fett, prosessert kjøtt og brus. De så lite endring i kostholdsvanene i de fattigste landene, og faktisk ingen endring i Kina og India de siste 20 årene. Det kommer vel kanskje ikke som noen bombe at USA havner på verstinglista.

En generell trend på verdensbasis er at eldre og kvinner gjør de sunneste matvalgene.

2 fattige land har sunnest kosthold i verden 158420279

Forskerne fant ut at mennesker i Tsjad og Mali i Afrika spiser aller sunnest i verden. Her har de et kosthold som inneholder mye flerumettede fettsyrer, frukt, grønnsaker og fiber. Folk i Hellas og Tyrkia har også et bra kosthold, sammenlignet med andre Europeiske land som Belgia, Ungarn og Island, hvor de spiser relativt usunt.

Norge midt på treet

Norge skiller seg ikke noe særlig ut i denne undersøkelsen og viser at vi havner et sted midt på skalaen. Vi er altså flinke å ta gode matvalg og færre av de dårlige matvalgene. :)

 

Kilder

forskning.no

http://www.thelancet.com/pdfs/journals/langlo/PIIS2214-109X(14)70381-X.pdf

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.