Kutt ut situps – 10 minutter med effektiv magetrening

De fleste vil være tjent med å nedprioritere eller kutte ut situps til fordel for andre og mer effektive mageøvelser.

abs2

Situps er ingen god øvelse for de fleste av oss. Til det finnes det for mange effektive øvelser vi heller burde trene. Om du tar 10, 50, 100 eller 500 har ingenting å si for magefettet, men kan fort gi deg korsryggsmerter og problemer du ellers ville vært foruten.

Med situps trener du på en bevegelse som er uheldig for uheldig for korsryggen din, nemlig fleksjon. Vi ønsker en stabil og sterk korsrygg og bør fortrinnsvis trene øvelser som styrker ryggen i midtstilling.

Professor er kritisk

Blant de fremste kritikerne er professor og ryggspesialist Stuart McGill. Han hevder at for hver eneste repetisjon med situps, er du et steg nærmere skiveutglidning eller prolaps (1). Det er kanskje en spissformulering og det finnes utvilsomt også andre aktiviteter som kan gi deg ryggproblemer, men hvorfor gjøre en øvelse som for de færreste har noen hensikt?

Til nettstedet The Daily Best forklarer McGill hvorfor situps ikke burde være en del av programmet ditt.

Doing a sit-up doesn’t train your ab muscles to do the job for which they were designed – keeping your spine straight and secure and providing power for your movements. In everyday life, “the abdominals are braces.

Du krummer korsryggen når du leser avisa, når du kjører på vei til jobb, når du sitter og spiser middag, når du sitter i sofaen og ser på tven, osv. Det sier seg selv at det kan bli for mye. Og selv om situps kan være anvendelig i noen tilfeller, bør den generelle regelen være at du bør styre unna og heller velge andre øvelser som gir bedre aktivering av magemusklene, samtidig som de styrker de viktigste funksjonene.

10 minutter, 3 effektive øvelser

Hvis du ønsker å prestere bedre på gymmen, redusere risikoen for skader og bli sterkere i kjernemuskulaturen, bør du sannsynligvis droppe situps og heller prioritere disse fire effektive øvelsene.

1. RKC planke eller rollouts

2. pallof press eller landmines

3. lateral pallof press eller waiter walk

Du kan selvsagt også benytte deg av mer dynamisk arbeid, så fremt det er en rød tråd i øvelsene og programoppsettet. Husk også at kjernemuskulaturen også brukes aktivt under tunge baseøvelser som knebøy og markløft. Magetreningen kan fint gjennomføres på slutten av annen hver treningsøkt, 2 til 3 ganger i uken. Hver øvelse gjøres 1 til 2 ganger.

Referanser

  1. Stop Doping Sit-ups: Why crunches dont work. June 2009.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.