Nei du har ikke lavt blodsukker, du er bare sulten

På tide å avlive myten om ekstreme blodsukkerfall om det går for lang tid mellom måltid!

hangry-flickr

En av de største mytene som finnes er at man får lavt blodsukker om det går for lang tid mellom måltidene, og brukes som en unnskyldning for kontinuerlig småspising og flere «mellommåltider» gjennom dagen. Jeg føler det er på tide med en liten oppklaring rundt dette, og skal derfor gå kjapt gjennom hvorfor det ikke er tilfelle at man får så himla lavt blodsukker mellom måltid (når man er frisk vel og merke).

For å skjønne hvorfor lavt blodsukker (hypoglykemi) ikke er tilfelle hos friske folk, til tross for flere timer mellom måltid, så må vi ta en titt på de 2 hormonene som er ansvarlig for regulering av blodsukkeret – insulin og glukagon.

Slik fungerer insulin

Insulin produseres av bukspyttkjertelen og har mange funksjoner i kroppen. De 2 første punktene nedenfor er det folk flest vet om funksjonen til insulin, men den har flere funksjoner over dette:

  • Kontrollerer blodsukkeret ved å primært hemme glukoneogenese (produksjonen av glukose fra andre substrater enn karbohydrater som f.eks laktat, pyruvat, og glyserol) i leveren. insulin
  • Stimulerer glukoseopptak av muskelceller.
  • Hemmer lipolyse (frigjøringen av frie fettsyrer fra fettvevet).
  • Stimulerer glukoseopptak av fettceller.
  • Stimulerer opptak av frie fettsyrer av fettcellene.
  • Reduserer raten av fettsyreoksidering i muskler og lever.

Med andre ord, insulin er det hormonet som sørger for at muskelcellene dine tar opp glukose fra blodet slik at de får energi til å utføre arbeid, samtidig som det også spiller en stor rolle for opptak og frigjøring av frie fettsyrer fra fettcellene, samt reduserer mengden fettsyrer som oksideres i muskler og lever når glukose er til stede. Her er vi likevel mest interessert i dens blodsukkerregulerende funksjon.

Slik fungerer glukagon

Glukagon er også et hormon som produserer av bukspyttkjertelen vår i likhet med insulin, men dette hormonet fungerer som motstykket til insulin.

Når det har gått noen timer siden sist du spiste (ca. 4-6 timer) så vil nivået av glukose i blodet ditt begynne å synke, men det som skjer da er at glukagonproduksjon settes i gang i bukspyttkjertelen. Produksjonen av glukagon vil hemme insulin for å hindre videre reduksjon av blodsukkeret. Det glukagon også gjør er å signalisere leveren og musklene til å bryte ned glykogen til glukose og frigjøre denne glukosen tilbake til blodet. Denne prosessen gjør at blodsukkeret ditt holdes relativt stabil selv om det går flere timer mellom måltid. Med andre ord, kroppen sørger selv for at blodsukkeret ikke svinger for mye, og er du en normalt frisk person, så vil du ha minimale svingninger i blodsukkeret gjennom dagen.

Samspillet mellom insulin og glukagon holder blodsukkeret stabilt

Homeos3

foto: http://www.biologymad.com/

Homeostasis

Foto: http://www.biologymad.com/

Som forklart over så vil insulinnivået ditt gå litt opp når du spiser for å få glukose inn i cellene dine m.m. Når glukosenivået reduseres i blodet så blir glukagonproduksjon satt i gang inn for å hemme insulin og stimulere glukoseproduksjon for å unngå større fall i blodsukkeret.

Kroppen din er fantastisk

Kroppen er et fantastisk maskineri, og vi har prosesser i kroppen som skal sikre at vi fungerer slik som vi skal. Dette betyr altså at så lenge vi er friske, så vil ikke kroppen vår la noe så essensielt som blodsukkernivå svinge i noen særlig stor grad, uansett om vi nettopp har spist eller det går flere timer mellom måltid. Har du problemer med blodsukkerregulering så har du diabetes, enkelt og greit.

Så hva skjer egentlig når det går noen timer mellom måltid? Du blir rett og slett bare sulten. :)

 

Kilder
Dimitriadis et al., Diabetes Res Clin Pract, 93:S52-S59, 2011
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.