Kan mat ha negative kalorier?

Du har kanskje hørt at matvarer som grapefrukt og tomater inneholder ‘negative kalorier’?

original_grapefruit.peeled

Du har sikkert hørt termet «negative kalorier» bli gitt enkelte matvarer – grapefrukt og tomater går igjen her. Matvarer som blir sagt å inneholde «negative kalorier» er gjerne matvarer som har veldig lite kalorier (vanligvis under 10 kcal per servering) som liksom skal kreve mer energi å fordøye enn energimengden den tilfører. I teorien vil sluttresultatet av å spise denne matvaren være et høyere energiforbruk enn om du ikke spiste matvaren.

Det finnes lite evidens for at det eksisterer matvarer med negative kalorier i kostholdet vårt, men til tross for lite forskning på området så vil det følgende være det logiske ut i fra det vi allerede vet om mat, kalorier og forbrenning.

Det er høyst usannsynlig at mat kan ha negative kalorier

Konseptet «termisk effekt av mat» (hvor mye energi som krever for å fordøye en matvare) er sterkt knyttet til kaloriinnholdet, hvor mer energi kreves for å forbrenne flere kalorier (1). Den termiske effekten til en matvare varierer mellom 3-30%, og uansett hvor lite kalorier en matvare gir så kan ikke den termiske effekten til en matvare overstige 100%.

Det er mulig at det finnes et bioaktivt stoff i en matvare som øker metabolismen og dermed kaloriverdien. Noen stoffer som finnes i mat har blitt vist å stimulere metabolismen i enten intervensjonsstudier (Synefrin og naringenin fra grapefrukt) eller i teorien (Higenamin fra Nandina domestica). Men igjen, dette vil være avhengig av matvaren som blir spist, og bør ikke brukes som en generalisering for lavkalorimat.

Selv om vi antar at bioaktive stoffer kan øke metabolismen, så vil en økning på 10 kcal ikke gi karintorp_110531_240resultater for vektnedgang over en kort periode, om i det hele tatt.

Konklusjon

Det er høyst usannsynlig at en matvare kan ha «minuskalorier», og enda mer usannsynlig at disse matvarene i seg selv vil føre til at du forbrenner mer kalorier ved å spise de enn å ikke spise de.

Mulige fordeler ved ‘negativ kalorimat’ er at de også har en tendens til å ha høyere andel vann (seleri, tomater, salat) og dermed gir bedre metthet som igjen kan manifesteres gjennom mindre totalt matinntak. Denne reduksjonen i matinntak vil med tid føre til vektnedgang.

Kilde
Artikkelen er fritt oversatt fra originalartikkelenhttps://examine.com/faq/can-food-have-negative-calories/
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.