Ny matvarerapport avslører bløff, juks og fanteri

En ny stor tilsynsrapport fra Mattilsynet avslører at halvparten av 195 testede matvarene var feilmerket.

bilde 4

Juks og fanteri – Brød som er merket som grovere enn hva det er. FOTO: Fitnessbloggen

I vår har Mattilsynet gjennomført en tilsynskampanje om villedende merking av matvarer. Av de 195 enkeltproduktene som er testet er det påvist feil merking i nesten halvparten av dem. Rapporten har tatt for seg grove brødvarer, juice, nektar, fruktdrikker, rene kjøttpålegg og fiskepålegg. Enten inneholdt ikke maten det den lovet på emballasjen, eller så var mengdeangivelsen mangelfull.

Mattilsynet mener det har utviklet seg en ukultur og maner til at bransjen selv skal rydde opp.

– Funnene viser at produsentene har tøyd rammene i regelverket og at det har utviklet seg en ukultur. Vi forventer at produsentene rydder opp. Bransjen har ikke har ryddet opp selv om dette har vært påpekt før, det betyr at vi må følge dem opp tettere, sier kampanjeleder og seksjonssjef i tilsynsavdelingen i Mattilsynet, Atle Vold til NTB.

Forbrukerrådet går enda lengre og hevder at det ikke er noe annet enn bløff, juks og fanteri og at bransjen ikke tar problemet på alvor.

– Dette er bløff, juks og fanteri. Denne rapporten viser at bransjen ikke tar problemet på alvor, men fortsetter å pynte på sannheten. Det er ikke mer enn et halvt år siden Forbrukerrådet i en rapport påpekte mye av det samme. Da sa bransjen til oss at de ville rydde opp. Rapporten fra Mattilsynet viser at ukulturen bare fortsetter å leve, sier Gunnar Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet, til NTB.

Lurer og villeder forbrukerne

Brød som ikke er så grovt som det produsenten hevder, juice og fruktbaserte drikker som har en helt annen sammensetning enn på emballasje og pålegg som sies å være røkt når de kun har fått injisert røyksmak eller er dusjet i dette dryppet.

Kjøtt og fiskepålegg som er merket naturell, noe som gir inntrykk av en ren og naturlig smak, er i stedet for tilsatt løk og krydder og pepperskinke med skinke og grovkvernet pepper men inneholder kun ni prosent røkt skinke. Dyr kyllingfilét fra Prior merket naturell, men som i realiteten er 58 prosent kylling og 25 prosent hønefilet. Dyrerullen fra bjerke sies å inneholde viltkjøtt fra elg, gjort, rådyr og rein, men inneholder i stedet hestekjøtt.

Sentrale funn i kampanjen

  • Seks brød merket «grovt» i varebetegnelsen eller gjennom Brødskala’n inneholder under 50 prosent grovt mel
  • Fire brød er merket med en grovhetsprosent som er minst 10 prosent høyere enn hva Mattilsynet har kommet frem til. På ett brød var avviket hele 42 prosent
  • 9 av 9 såkalte fruktdrikker (f.eks. smoothies) har en annen sammensetning enn illustrasjoner og varebetegnelse gir inntrykk av
  • 3 av 6 kjøttpålegg er merket «naturell», men inneholder både krydder og løk
  • Betegnelser som «fløte» og «yoghurt» brukes på soyaprodukter, selv om betegnelsen er forbeholdt melkeprodukter

Og slik fortsetter det. Hva mener du om feilmerkingen? Er den bevisst for å lure kundene? 18 Svar

Referanser

  1. Vg.no – Rapport om matvarer: – Bløff, juks og fanteri!
  2. Mattilsynet.no – Villedende merking, kampanje 2013
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.