Melissa arrangerer 30-dagers «paleoutfordringen» fra Spanias solkyst

Sist gang deltok over 100 personer, og i juni kommer en ny sjanse.

1237752_10153991979255440_1121165834_n

BENIDORM/ALBIR: Albir – det omtales som «Little Norway», men i følge Melissa Thelwall Bjargo er det et skifte på gang, Spaniatur er ikke lenger synonymt med å svinge begeret i tide og utide. – Det bor rundt 22 000 nordmenn i området, og stadig flere interesserer seg for kosthold, trening og en sunnere livsstil.

Melissa Thelwall Bjargo (34) driver en helsekost med kostholdsveiledning, i samme lokale der ektemannen Aleksander Bjargos kiropraktorklinikk.  De to fant hverandre på et treningsstudio, og fattet begge interesse for å optimalisere kostholdet og treningingen. Fra Spania organiserer Melissa med jevne mellomrom «Paleoutfordringen» – alt korn, melk, alkohol og søtsaker skal ut av kostholdet i 30 dager.

Melissa fant for ti år siden lykken med kiropraktoren Aleksander Bjargo, og sammen flyttet de til Albir i Spania. For to år siden tok hun kostholdsveilederutdannelsen til Tunsberg Medisinske Skole (TMS). Hun forteller hun opplever en økende interesse både blant fastboende nordmenn og lokalbefolkningen, når det gjelder kostholdsendringer og riktig bruk av kosttilskudd.

– Helsekosten selger mye c-vitamin, omega-3 og kokosolje, sier Melissa til Fitnessbloggen.

Som så mange andre var det egne erfaringer og utfordringer som fikk Melissa inn på sporet av å jobbe med kosthold og helse. For da Melissa var 15 år fikk hun helseproblemer på rekke og rad. Ikke nok med kviser og uren hud, som i tenårene kan være problematisk nok, hun var også utbrent og hadde konsentrasjonsproblemer. – Blodsukkeret svingte, jeg hadde mye hodepine, oppblåst mage og dårlig fordøyelse og ikke minst en konstant følelse av å være sliten hele tiden, sier Melissa. Da hun var 18 år gammel fikk hun konstatert glutenallergi ved Balderklinikken i Oslo.  – Jeg fikk en liste over mat jeg burde spise og ikke spise, samt at begynte å lese meg opp om helse på egenhånd, kjøpte alle mulige bøker om tarmhelse og kjerringråd.

Nytt kosthold

Melissa kuttet mer og mer ned på inntaket av brød og kornprodukter, og begynte å spise mer fett – spesielt kokosfett. For å få bedre blodsukkerkontroll, kuttet hun ut ned på poteter, pasta og sukker.
– Jeg husker Fedon Lindberg snakket litt om GI og slikt, men ellers var dette lite fremme i media.

LCHF, lavkarbo og paleo var det ingen som hadde hørt noe særlig om da. Melissa er mer opptatt av at fokuset først skal komme på gode råvarer. Det gjør at hun heller mot paleo, selv om hun sier hun og mannen har spist LCHF i over ti år.

De løper og løper - Aleksander Bjargo og Melissa Thelwall Bjargo møttes på et treningssenter. Begge foretrekker å løpe både halvmaraton og helmaraton på fastende mage, og sverger til LCHF/paleo.

De løper og løper – Aleksander Bjargo og Melissa Thelwall Bjargo møttes på et treningssenter. Begge foretrekker å løpe både halvmaraton og helmaraton på fastende mage, og sverger til LCHF/paleo.

Mens ektemannen Aleksander hjelper pasienter med vonde rygger i rommet ved siden av, selger Melissa helsekost og gir kostholdsveiledning. Det er imidlertid ikke det eneste som skjer fra denne «norske delen» av spanskekysten. Melissa startet i fjor «Paleoutfordringen». Det går ut på å teste en streng variant av paleo, i tretti dager. Når de tretti dagene er over, kan man etter eget ønske og tempo innføre igjen de «forbudte» matvarene, for å teste på seg selv om man blir bedre eller dårligere.

De forbudte varene er alkohol, søtningsstoffer, belgfrukter (bønner, peanøtter mm.), alt av gluten og kornprodukter, alle melkeprodukter (selv smør, men ghee er tillatt), kakao, alt av halvfabrikata og ferdigmat. Du skal spise ren, naturlig mat og legge fokuset inn på gode råvarer, og da helst så mye som mulig økologisk. Det krever med andre ord litt forberedelser om du i dag lever etter «litt av alt» eller «alt med måte» som livsmotto.

100 deltakere første gang

Melissas paleoutfordring spredde seg fort. Over 100 meldte seg inn i Facebook-gruppen, og det pågikk hele tiden en debatt og utvekslingen av erfaringer underveis. – Jeg tror mer enn halvparten kom seg igjennom, sier Melissa.

– Mange rapporterte om stabilt blodsukker, humøret ble bedre, sukkerhungeren forsvant, og folks bevissthet og ønsker rundt ren og skikkelig mat økte.

Noen valgte etter at 30-dagers utfordringen av over å igjen spise melkeprodukter og kornprodukter, men for flere medførte det problemer. – Ja, de som introduserer melkeprodukter får ofte raskt trøbbel og de som spiser korn blir oppblåste, sier Melissa som besvarte henvendelser i lang tid etter at den kollektive «paleoutfordringen» var over.

Paleo – en ny trend?

I flere land er paleo blitt en sterk trend. Et kjapt søk på Amazon eller Google vil gi deg utallige bøker, foredrag og artikler. I USA arrangeres årlig en rekke konferanser om paleokostholdet og vi kan se en viss økning i interessen i Norge, og den kommer sammen med den sterke interessen for CrossFit-trening.

Sara Lossius driver bloggen paleoliv.no og var redaktør for boken «Naturlig mat», som var den første boken om paleo på Norsk. Hun er sikker på at vi bare har sett begynnelsen av interessen for paleo.

Sara Lossius

ET LIV MED PALEO: Sara Lossius blogger om paleo, trening og mat på paleoliv.no

– Jeg tror paleo og naturlig mat kommer til å øke i årene som kommer, sammen med tradisjonskost og økologisk mat, rett og slett fordi det for mange gir helsefordeler, og mange opplever å gå ned i vekt, sier Sara til Fitnessbloggen.

Naturlig mat er trenden. – Flere og flere oppdager fordeler med å spise så naturlig mat som mulig. Både økologisk, kortreist og sesong er ord vi hører mye. Spredingen av CrossFit over hele Norge har ført med seg at kunnskapen og interessen om paleo har økt.

Likevel er det langt igjen til vi ser en paleo-bølge på samme måte som lavkarbobølgen som herjet Norge for noen år siden. Men Melissa tror også vi bare ser begynnelsen, for helsefordelene ved et glutenfritt og melkefrittkosthold kommer fort for mange. Melissa understreker også at interessen for ren og naturlig mat, går hånd i hånd med interessen for paleo. – I tillegg er det mange intoleranser og allergier. Mine klienter rapporterer at de raskt blir bedre i mage og hud og humør og energi så fort de kutter ut all ferdigmaten, korn og melk.

Melissa sverger til kokosfett, og mye av det. Selv trener hun alltid fastende før frokost, kun etter å ha drukket kaffe med kokosolje. – Sist gang jeg tok ny PR løp jeg 10 km på 50 minutter blank, forteller hun. Etter trening venter frokost, og da spares det ikke på kaloriene. Hun har også fullført halvmaraton på fastende mage, uten noe sukkerdrikke eller tilskudd underveis.

– De gangene jeg har regnet over kaloriinntaket mitt ved frokost, har det ligget på 2000-3000 kalorier. Egg, bacon, avocado, kaffe med kokosfett og stekte grønnsaker i smør. – Da trenger jeg strengt tatt ikke spise før middag igjen, det fungerer utmerket for meg, sier hun. Melissa trener 4-5 ganger i uken, mye løping og sentertrening.

Dersom du skulle ønske å teste 30-dagers programmet finnes det flere Facebook-grupper, samt en rekke on-line varianter på nettet. En av de mest populære er «The Whole 30» som er utviklet av en annen Melissa, Melissa Hartwig og hennes mann Dallas Hartwig.

En populær bok - og en populær utgave av "The 30 day Paleo Challenge"

En populær bok – og en populær utgave av «The 30 day Paleo Challenge»

– Bøkene til Mark Sisson er gode og ikke minst «It all starts with food» av Melissa og Dallas Hartwig, anbefales det fra Helsekosten i Albir.

Nå i disse dager kjører ikke Melissa streng paleo, men nyter litt sjokolade og kald hvitvin i glasset. 1. mai skal hun løpe halvmaraton på Ibiza. Hun har ikke planer om noen ny paleoutfordring med det første, men juni kan kanskje være en god måned for å stramme opp før juli og fellesferie?

Hva opplever du er det vanskeligste å endre?

– Angsten for fett sitter fremdeles dypt. Brød- og havregrøtavhengighet. Og ikke minst, som alltid godteri. «Alt med måte» passer altså ikke så godt på en paleoutfordring, og heller ikke om du vil leve paleo.

Paleo-eksplosjon i Danmark

Emil Steen Stensen

EMIL STEEN STENSEN: Startet gruppen Paleo Danmark på Facebook, som snart teller 15 000 medlemmer. Ja, bacon, er og blir noe paleofolket aldri vil gi slipp på … Emil er en aktiv CrossFit-utøver i København.

I vårt naboland, Danmark, unngikk man inntil nå noen stor interesse for lavkarbo og lchf. Dette har endret seg, men interessen for lavkarbo og lchf kan ikke måle seg med interessen for paleo, selv om disse tre diettretningene har mye til felles.

Facebookgruppen «Paleo Danmark» har nå nesten 15.000 medlemmer. Den ble startet av CrossFit-utøveren og juss-studenten Emil Steen Stensen.

I tillegg har den profilerte danske stjernekokken Thomas Rode Andersen, bidratt sterkt til å sette paleo på dagsorden i de kulinariske innerste kretser, og ikke minst i media.

I Norge har kokkene foreløpig valgt å holde seg borte fra diettdebatter. Ingenting tyder imidlertid på at interessen for å utforske nye dietter, nye måter å forholde seg til mat på, er i ferd med å avta. Snarere tvert om. Men paleo er kanskje å ta stilling til noe mer enn bare en diett?

Her foreleser Emil Steen Stensen på Høstkonferansen 2013 om paleo og CrossFit:

Frister det å prøve en Paleo challenge? 3 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.