Ny studie viser at fettfrykten er ubegrunnet

Ny forskning viser at fettfrykten som oppstod på 1970-tallet kan være helt ubegrunnet.

179875636

En ny meta-analyse viser at kostholdsrådene fra 1970- og 1980-tallet om at man burde redusere fettinntaket for å unngå hjertesykdom kan være feil.

I følge de gamle kostholdsrådene fra 1970-, 1980-tallet så skulle man ikke la mer enn maks 30% av kaloriene komme fra fett, og andelen mettet fett skulle ikke overstige 10%.

I den nye studien fant de ingen sammenheng mellom fett i kosten og antall dødsfall som følge av hjertesykdom.

Det finnes likevel forskere som som ikke er enig i at fett er ufarlig

Kjetil Retterstøl, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo og medlem av Nasjonalt råd for ernæring, trekker fram hvor vanskelig det er å dra konklusjoner fra ernæringsforskningen. Han mener at randomiserte kontrollerte studier (RCT-studier), som de gamle kostholdsrådene manglet støtte fra men som har blitt sett på i den nye studien, også har mange svakheter innen ernæringsforskningen.

– Ernæring og helse er så komplisert å studere at det kan være krevende å finne fram til den vitenskapelige sannheten, sier Retterstøl, som likevel mener at det kanskje kan virke som om uenigheten er større enn den er.

– Man må stole på at ekspertgruppene som Verdens helseorganisasjon eller helsemyndighetene i Norge har plukket ut er kompetente, sier han til forskning.no.

 

Referanser

Z. Harcombe, J. S. Baker, S. M. Cooper, B. Davies, N. Sculthorpe, J. J. DiNicolantonio, F. Grace, Evidence from randomised controlled trials did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review and meta-analysis, Open Heart, februar 2015.

Forskning.no

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.