Motivasjon er mer enn en hashtag på Instagram

Måten du motiverer deg på kan være avgjørende for din evne til å følge planene dine.

184661600

Motivasjon er et morsomt, interessant og spennende konsept. Det er til og med en egen marked for det: personlige trenere og coacher som tjener store summer ved å motivere individer som enten ikke klarer å oppdrive eller beholde deres egen motivasjon.

Det finnes to typer motivasjon

Ytre motivasjon

Ytre motivasjon er hva folk flest henter driv og energi fra. Motiverende sitater, #fitspo, #nopainnogain, dere vet hva jeg snakker om. Man stiller seg spørsmål som «hva kan jeg gjøre for å holde meg motivert?».

Fordeler med ytre motivasjon inkluderer ting som «topper». Din sinnstilstand når en viss topp fra ytre motivasjon. Du «topper» her og nå etter å ha sett en YouTube-video eller sett et formbilde av noen du følger på Instagram. Noen ganger trenger du rett og slett et spark i glutes for å komme i gang der og da, og det får du enkelt fra ytre motivasjon.

Ulemper med ytre motivasjon: Det varer ikke lenge. Det er derfor du begynner å gjøre noe for en uke eller to, facebook-likeog så avtar motivasjonen din gradvis og du gir opp. Grunnen til dette er fordi det ikke er noe som er naturlig for deg. Du gjør det for alle de gale grunnene.

Indre motivasjon

Indre motivasjon kommer fra deg – din essens. Ikke de tingene du identifiserer deg med, ikke kroppen din, ikke Instagram-fitspo, men din ekte, naturlige, indre form. Indre motivasjon er når du ønsker å gjøre noe fordi du virkelig, virkelig vil ha det: Enten om det er en prosess eller et produkt av den prosessen. Som en slurk av kaldt vann etter å ha syklet 10 mil. Du gjør det fordi du:

  1. Vil det.
  2. Trenger det.

Du trenger ikke noen til å fortelle deg hva du skal gjøre, det faller deg naturlig inn.

Fordeler med indre motivasjon er, etter min mening, ganske mange. Indre motivasjon er noe som er der uansett hva. Det er en del av ditt ekte, upåvirket, naturlige deg. Den motivasjonskilden er så ren som en kilde kan være. Du trenger ikke å stole på noen andre enn deg selv. Ytre motivasjonskilder kommer og går. DU er der så lenge du lever. Du kan alltid stole på deg selv. Hvis du er en selvsikker person, det vil si i dette tilfelle at du ikke lar ytre faktorer påvirke hva du ønsker og hvem du er, så er din motivasjon bunnsolid. Den kan ikke gjøres om. Motivasjonsgraden kan gå opp og ned (dersom du mister en familiemedlem, mister jobben din, eller rett og slett om noe stort og uforutsigbart skjer i livet ditt), men selve motivasjonen vil alltid være der. Du kan bare hente den opp igjen.

Etter min mening er det ikke noen merkbare ulemper ved å satse på indre motivasjon. Betyr dette at du kan trekke energi og driv KUN fra ditt indre? Ja og nei. Ja, fordi jeg tror at indre motivasjon bør være din viktigste motivasjonskilde. En kilde som alltid er der uansett hva. Men du bør ikke se bort fra ytre motivasjon heller. Ytre motivasjon kan være ganske nyttig, som et skudd av NOS i et dragraceløp. Du er allerede motivert, du kan ikke nå bunnen, men du kan gå inn i en midlertidig «ekstremfase» for å nå målet ditt raskere.

Motivasjon er noe som vokser med deg

Det er derfor jeg mener at motivasjon ikke kan læres bort. Den kan ikke gis.tumblr_my1d3wKgfp1qjjf7qo1_500

Ekte, stødig motivasjon er noe som du utvikler i deg selv som en del av din personlighet, noe som er en del av modningsprosessen. Du må rett og slett ønske det selv. Du må vite at du vil det. Må du hele tiden bruke eksterne kilder til motivasjon, så tror du at du vil noe.

Hvis du mister din motivasjon etter kort tid, så bør du tenke litt over hvorfor den gjør det. Gå dypt inn i deg selv og vurder hvorfor du gjør det du gjør. Er det fordi DU vil oppnå noe eller er det for å oppnå validering, likes, eller andre belønninger fra eksterne kilder?

Les også:

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.