Driv – grunnen til at du trener

Jakob Løvstad, aka «The Striking Viking», forteller deg hvorfor motivasjon er noe tull og hvorfor driv er det du bør etterstrebe.

Jeg ble bedt om å skrive et innlegg om motivasjon til Fitnessbloggen, og det var ganske lett å si ja til. Det er et tema jeg stadig løper rundt og snakker høyt og ivrig om. Man skulle nesten tro jeg var motivert. Men det er jeg faktisk ikke.

Jeg har drevet med MMA profesjonelt i 10 år og drev Trondheim Fight Gym. Ca. 21 år av mitt liv totalt har gått til kampsport. Ellers har det blitt noen bokutgivelser, en siv.ing.-grad, noen år med forskning, utallige foredrag og reiser til verdens mange hjørner for å lære av folk jeg respekterer.

Men motivert? Aldri.

Forskjellen på motivasjon og driv

Motivasjon er for meg et slitt og utbrukt ord som ikke beskriver hva det er snakk om her. Motivasjon er det sjefen din prøver å gi deg ved lire av seg fraser fra siste lederutviklingsartikkelen i Dagens Næringsliv. Motivasjon er kick-off med teamet. Motivasjon er selvutviklingsseminarer der man etterpå tror at man kan redde verden… i omtrent to uker. Motivasjon er den overfladiske suppen som gjør at vi drikker «KoolAid» og kjøper hypet.

Og motivasjon ville aldri drevet meg til å risikere liv og helse, penger og karriere, rykte og image for å få til noe jeg mener er viktigere.

Det jeg derimot har, er noe som heter driv. Og hvis du ønsker å komme i form, endre livet ditt og oppnå noe, så er det dette du bør være interessert i. Driv er det som du virkelig er laget for. Det handler om å ikke gjøre ting på grunn av faktorer som kommer utenifra; forventninger, image eller hva det måtte være. Det er helt uinteressant selv om man kan få et visst kick ut av det.

Derimot handler driv om å åpne noe i seg selv – å gå inn i det som virkelig betyr noe i deg. På mange måter er det jo en klisjé: finn deg selv og din virkelige mening. Men det er en grunn til at det nettopp er en klisjé.

Gjør ting for din egen del

Som jeg nevnte i boken «Going Mental», så er det bedre at du blir helt rå i curling og elsker det enn at du pumper jern og spiser kyllingfilet dagen lang fordi du prøver å oppnå et ideal noen andre har tredd over hodet på deg.

For min egen del elsker jeg å være i bra form og rett vekt fordi jeg da gjerne gjør det skarpere i sparring – jeg havner i flytsonen og har overskudd til å bruke de teknikkene jeg elsker. Å gå tom gjør meg sur fordi jeg ikke kan fortsette med det jeg liker og holde stilen min. Men noen sixpack har jeg aldri hatt. Og i buret ser jeg stort sett ut som en veldig tynn og blek mann på matchvekt. Lite tatoveringer, modellkropp og solarium på denne karen.

Og hvorfor det? Vel, fordi mitt formål med trening er å være en bra fighter. Jeg kommer fra en tradisjonell «Vale Tudo»-bakgrunn hvor det som tiltrakk meg handlet om ære og krigerkodeks. Å skrive autografer og snakke i intervjuer er artig nok, men svært sekundært. Det samme gjelder eksempelvis bokskriving – jeg gjør det fordi jeg elsker det og hadde opprinnelig ikke tenkt til å gi ut det jeg skrev engang.

Hvorfor gjør du det du gjør?

Så det du bør spørre deg selv først av alt, er hvorfor i all verden du virkelig skal komme i form – hva er det som er kult nok med trening til at du vil kjøre på?

Er det miljøet du trener i? Teamet? Følelsen når du har gjort en skikkelig bra økt? En viktig konkurranse? Å være i god form slik at du har mer overskudd for familien din? Du kan selvsagt sitte og poste før- og etter-bilder av deg selv på Facebook for å virke kul og få en million «likes», men om det er den typen ting som betyr noe for deg, så vil det dø ut.

Ekte lidenskap vil bære deg når alt annet i verden trykker motsatt vei. Det er ikke tøffhet og evne til å vise seg frem, men virkelig kjærlighet for det du gjør!

Jeg er klar over at når jeg skriver dette, så vil det være på mange måter en vanskelig ting å ta inn. Man er så ofte inntullet i alt mulig av følelser og praktiske omstendigheter man tror er viktige. Det tar litt tid og indre mot for å rive seg løs fra sitt eget bullshit og klare å lete opp det som virkelig harmonerer med eget hjerte. Selv de mest opplyste og intelligente menneskene rundt meg er i stadig prosess med å avdekke sin ekte vei – det er kanskje nettopp denne prosessen og det den tvinger en til å se på som gjør at man får visdom.

Ikke forventer jeg heller at du akkurat i dette øyeblikk springer ut og skaper et nytt liv. Men om noe, så vær villig til å begynne prosessen. Kanskje du heller skal drive med Yoga enn med løping? Kanskje du er en fighter heller enn en danser? Eller kanskje du nettopp vil ha godt av å blande det sammen litt – mandag på styrkerommet og onsdag på dansestudio?

Begynn å gjøre det som gjør deg genuint lykkelig og du vil merke fort at formen, humøret og overskuddet kommer automagisk. Rock on!

Hva driver deg? 22 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.