Gode tips for deg som mangler motivasjon

Mangler du motivasjon? Da bør du få med deg disse gode tipsene fra Christer Dehlin.

Nesten alle mennesker opplever før eller siden at motivasjonen for å trene forsvinner.

Noen ganger sniker det seg på, fordi du opplever arbeidsoppgavene som monotone. Andre ganger begynner det fordi du innimellom får perioder hvor fremgangen er treg eller fraværende, eller fordi du føler at det stjeler for mye tid fra andre deler av livet.

Uansett hva årsaken er gjelder det å være forberedt når utfordringen dukker opp.

Tenk deg nøye om

En ikke helt uvanlig reaksjon er å kutte ut all trening en stund. Jeg vet det føles deilig, og kanskje til og med på et eller annet nivå riktig, i det du tar den avgjørelsen. I ettertid oppdager du alltid at det er det dummeste du har gjort.

Det er ikke bare det at du mister fysikken du har bygd opp, men også at du da har tatt turen inn i en negativ mental spiral. Du merker det ikke før det er for sent, men latskap avler faktisk latskap.

Jeg har hatt kunder som har prøvd å sitte hjemme for å psyke opp motivasjonen. De skulle bare lade de mentale batteriene ved å snakke seg selv til ny innsats. Det fungerte ikke, for motivasjon kommer ikke fra endeløs refleksjon og positivt selvsnakk i sofakroken. Den kommer fra handling.

Dørstokkmila er en realitet

Det er en klisjé, men dørstokkmila er en realitet. Jobben er virkelig halvgjort når du først har kommet deg til treningslokalet eller ut i løypa.

Når det er sagt, løser det antagelig ingenting å bare tvinge seg til å fortsette der man slapp, men isteden for å droppe alt, og si til seg selv at jeg sikkert har mer lyst til neste år bare jeg passer på å psyke meg opp, er det mye bedre å ta en kjapp avgjørelse på å legge om planene litt.

Ta med deg penn og papir i denne prosessen, og skriv ned svarene. På den måten finner du løsningen i en fei isteden for at du tenker i sirkler i uke etter uke. Det handler ikke om å psyke seg opp, men å gjennomgå en rasjonell beslutningsprosess.

Svar først på hvorfor

Begynn med å spørre deg selv hvor skoen trykker. Hvorfor er du demotivert?

Svaret er for ordens skyld ikke at du er lei. Det du skal svare på er hvorfor du er lei. Det er ikke sikkert du er deg selv dette bevisst en gang, men innerst inne vet du det, og når det står klart for deg, skriver du det ned i en setning eller to.

Neste spørsmål er hva kan jeg gjøre med det? Prøv å finne alle alternativer. Det er ikke sånn at alle trenger å være gode. Bare skriv ned det som faller deg inn. La oss si at du er lei fordi prestasjonsøkningene uteblir. Du føler at du stanger hodet i veggen.

Listen med alternativer kan da se slik ut:

 • Jeg kan gi opp
 • Jeg kan bite tennene sammen, fortsette som før, og håpe at det løsner
 • Jeg endre opplegget fordi det kanskje er noe feil med måten jeg trener på
 • Jeg kan trene lettere en stund fordi jeg kanskje trener for hardt
 • Jeg kan finne en idrett jeg har mer talent for
 • Jeg kan skifte trener, eller skaffe en trener hvis jeg ikke har en. Kanskje løser jeg problemet bedre sammen med en annen.
 • Jeg kan revurdere kostholdet. Kanskje det er noe med det som holder meg tilbake?

Listen kan sikkert bli lenger og annerledes, men la oss si at dette var alle alternativer du kom opp med.

Gå gjennom det punkt for punkt og eliminer på en ærlig måte det du opplever som dårlige svar. Alternativ 1 burde for eksempel umiddelbart stå frem som noe du bør forkaste. Når du først har tatt deg bryet med å sette deg ned for å løse dette problemet, vet du innerst inne at du ikke er så fortapt at du egentlig vil slutte helt.

Legg en konkret plan

Jeg skal ikke si hvilke av de andre alternativene som er riktige. Kanskje det er flere enn ett. Poenget er at du finner svarene selv. Når du har gjort det kan du legge en effektiv handlingsplan, og jeg vil faktisk foreslå at du gjør det med en gang, før et eller annet distraherer deg og ødelegger prosessen. Ikke hent deg en kopp kaffe en gang. Bare skriv det ned trinn for trinn.

Det kan for eksempel se slik ut:

 • Ta kontakt med en trener
 • Få treneren til å gjennomgå og endre opplegget mitt
 • Øke næringsinntak rundt trening (hvis trener er enig)
 • Trene igjen så fort som mulig

Eller slik:

 • Redusere arbeidsmengden i to uker, men trene like ofte og ikke endre på noe annet
 • Vurdere om dette ga bedring i form gjennom en test
 • Øke arbeidsmengden igjen hvis bedring inntraff

Som du ser dreier deg seg om noen få helt enkle og konkrete tiltak.

Så fort du har lagt planen bør du umiddelbart komme deg ut av døra og gjøre et eller annet som kan kalles trening. La det gjerne være noe du normalt ikke gjør, eller noe som er mindre anstrengende enn det du er vant til, men gjør noe fysisk der og da for å minne hjernen om at det faktisk gir en god følelse.

Fordelene med trening er mange

Hvis du etter dette fortsatt føler at du ikke er noe nærmere å løse problemet bør du begynne prosessen på nytt.

Kanskje du har oversett noe? Er det noe bakerst i bevisstheten din du ikke vedkjenner deg? Er det noe som bidrar til å demotivere som du ikke skrev som svar første gang?

Hvis alt dette fortsatt ikke har deg ute av sofaen med en bedre innstilling kan du prøve å lage en liste med fordeler og ulemper ved fortsatt trening. Jeg tør vedde på at listen over fordeler kommer til å være lenger enn listen over ulemper, og da har du vel egentlig ingen grunn til å bli hjemme lenger, eller hva?

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.