Nedslående resultater om renholdet hos Elixia, Sats og Stamina

– Man er fristet til å tro at folk bruker dusjen til andre ting enn å dusje sier renholdseksperten Lena Furuberg fra Teknologisk Institutt.

elixia

I dagens episode av TV2 hjelper deg har det kjente forbrukerprogrammet sjekket hvor rent det er hos Norges største treningskjeder. Resultatet er nedslående.

sentre

De har ved hjelp av et såkalt ATP-apparat sjekket hvor mye mikroorganismer det er på forskjellige overflater, og gjort flere bakterieanalyser hos Rikshospitalets laboratorium. Det er gjennomført totalt 144 prøver hos Elixia, Sats og Stamina. Prøvene er fordelt på 3 senter fra hver kjede, som de har både besøkt morgen, formiddag og ettermiddag.

De flatene som ble testet var yogamatter, styret og setet på spinningsykler, håndtakene på tredemøller, vektstenger, dame- og herregarderober, vasker, samt dusjgulv, dusjhoder, og dusjhåndtak. Siden ingen av sentrene skulle vite om prøvene på forhånd har de brukt skjult kamera og utstyr under sjekkrundene.

Resultatet viser at nesten alle målingene var langt over det de bør være.

Mikroorganismer kan føre til bakterier, og skadelige bakterier kan gjøre deg syk. Derfor bør en flate ha så lite mikroorganismer som mulig. Målingene bør være under 1000 for at renholdet skal regnes som ok, mener Teknologisk Institutt.

Testens absolutt verste måling var på dusjgulvet i damegarderbene til Sats. Resultatet her var hele 765.586. Med andre ord milevis fra TU sin anbefalte øvre grense.

– Oi shit! Så høyt tall har jeg faktisk aldri sett. Jeg har ikke ord, det skal ikke være i nærheten av mulig å komme dit engang. Da kan man begynne å lure på hva som er på det gulvet. Man er fristet til å tro at folk bruker dusjen til andre ting enn å dusje, for eksempel å gå på do der, sier Lena Furuberg til TV2.

Klar for benkpress med gutta!

Blant bakteriene som ble funnet var det gule stafylokokker, som kan gi sårinfeksjoner og i sjeldne føre til innvendige betennelser, lungebetennelse eller blodforgifning. De fant også tarmbakterier hos alle senterne, blant annet der man har hendene på tredemølla.

– Den eneste måten bakterien kan komme til håndtaket på en tredemølle er at noen hender har ført den med seg dit. Og da vil det trolig ha vært fra avføringen til den personen, sier Lingaas til TV2.

Faren for normalt friske personer er neppe stor, men det er verdt å ha i bakhodet at man av naturlige årsaker verken bør putte fingrene i munnen eller klø på sår når man er på offentlige plasser, og selvfølgelig ikke slurve med hygienen etter treningsenterbesøk.

Vi håper resultatene ikke skremmer noen vekk fra senterne, og regner med det utelukkende fører til økt fokus bedre rutiner på sentrene fremover. Alle kjedene har lovet å gå igjennom rutinene sine. Er du i tvil om hvordan det står til på ditt senter så tar de nok mer enn gjerne en prat på det i resepsjonen.

Se saken på «TV 2 hjelper deg» i kveld klokka 20.30, og del gjerne hva du syntes.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.