Nye krav til nøkkelhullsmerking

Fra og med 1. mars trådde nye krav til nøkkelhullsmerking i kraft. Matvareprodusenter tilpasser produkter for å passe de nye kravene.

mager-vaniljepudding-1

Foto: stallsporten.no

Fra og med 1. mars ble det innført nye krav til matvarer for å bli merket med sunnhetstegnet nøkkelhullet.

De viktigste endringene på nøkkelhullskravene

Stikkordene er mindre salt, mettet fett, mindre sukker og mer fullkorn.

 • Det er innført kriterier for maksimalt saltinnhold i kjøtt- og fiskeprodukter.
 • Kravet til saltinnhold er strammet inn med inntil 20% i matvaregrupper som kornblandinger, brød, margarin, matolje, ferdigretter, pizza/pirog, bagett/wraps og supper. Saltkravet for ost er lempet noe. Det er også nytt at salt skal merkes som salt, ikke natrium, slik at det blir enklere for forbrukeren å forstå merkingen.
 • Det har vært kriterier for totalt fettinnhold siden nøkkelhullordningen ble etablert. Dette er opprettholdt, men det legges nå større vekt på innholdet av mettet fett.
 • Kriteriet for innholdet av tilsatt sukker er strammet inn i noen grupper.
 • Krav til innhold av fullkorn er økt med 20% for brød og baguetter/wraps og med 100% for pizza/piroger og lignende produkter.

Matvarer som blir sett på som sunne mister nøkkelhullet

Noen matvarer som måtte vinke farvel til nøkkelhullet etter de nye reglene trådde i kraft var mager 299805-657861vaniljekesam og mager cottage cheese eple/pære/vanilje. Disse produktene oppfyller ikke de nye vilkårene fordi de inneholder for mye sukker, og faller de ut av ordningen, forteller Øystein Syrstad, pressevakt i TINE.

Produsenter tilpasser produkter

Noen produsenter går inn for å tilpasse produkter etter de nye kravene slik at de ikke mister nøkkelhullsmerket. Dette gjelder blant annet Nestlé, som blir å tilpasse produktene Havre Cheerios og Fitness, slik at de oppfyller de nye kravene.

Overgangsperiode

De nye reglene trer i kraft 1. mars. De gamle reglene gjelder parallelt i en overgangsperiode på ett og et halvt år, dvs frem til 1. september 2016.

Fakta om nøkkelhullet (fra mattilsynet.no)

 • Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer innen matvaregrupper og dermed øke muligheten til å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd.
 • Nye nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR2012) ligger til grunn for kriteriene
 • Merkeordningen setter krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, mettet fett, salt og sukker i matvarer som inngår i merkeordningen.
 • Sammenlignet med andre matvarer innen samme varegruppe, oppfyller produkter med Nøkkelhullet ett eller flere av disse kravene. En matvare merket med Nøkkelhullet betyr derfor at den er et sunnere valg innen sin matvaregruppe.
 • Nøkkelhullet er en enkel og tydelig merking som veileder forbrukerne i en travel handlesituasjon og er dermed et verktøy for å gjøre det lettere å sette sammen et sunt og variert kosthold.
 • Hensikten med ordningen er også å stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt med mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.
 • Bruk av Nøkkelhullmerket utløser krav om at ferdigpakkede varer må merkes med en næringsdeklarasjon. Slik kan forbrukerne enkelt sjekke innholdet av næringsstoffer i produktet. Frukt, bær, grønnsaker, fisk og sjømat er unntatt fra dette kravet. Brød, knekkebrød, kjøtt og ost som oppfyller nøkkelhullkravene, men ikke er innpakket, kan også markedsføres med Nøkkelhullet.
 • Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning for sunnere matvarer som myndighetene i Norden står bak. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvaret for ordningen. Nøkkelhullmerket var opprinnelig en svensk merkeordning.
 • Nøkkelhullet er et svensk, registrert varemerke som eies av Livsmedelsverket i Sverige.

 

Kilder

mattilsynet.no

dinside.no

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.