P-pille kan doble risikoen for blodpropp

Ifølge en dansk undersøkelse dobles risikoen for å få blodpropp ved å benytte seg av de nyere typene p-piller. Flere eksperter advarer folk i risikogruppen.

Ifølge en dansk undersøkelse dobles risikoen for blodpropp ved bruk av Yasmin og Yasminelle.

En dansk oversiktsstudie som er gjengitt av nettstedet Videnskap.dk kan fortelle at risikoen for å få blodpropp dobles ved bruk av de nye typene p-piller.

For 20 år gamle kvinner er risikoen for å få blodpropp 1-2 tilfeller per 10.000. Ved bruk av de nyere typene p-piller er risikoen 6-12 per 10.000. Skulle du holde deg til de eldre variantene er risikoen 3-6 pr 10.000.

I kategorien eldre p-piller finner vi blant annet Cilest, Fibronetta, Malonetta og Trinordiol. De nyere variantene går blant annet under navn som Femelle, Milvane, Yasmin og Yasminelle.

P-piller gjør at blodet størkner

Et av problemene med de nye typene p-piller er at de inneholder det kunstige østrogenlignende stoffet ethinylestradiol. Stoffet har vist seg å øke risikoen av blodpropp fordi det øker dannelsen av koaguleringsfaktorer i blodet.

Den danske overlegen og forfatter av undersøkelsen, Birgitte Klindt Poulsen forklarer koaguleringsprosessen på følenge måte.

– På den ene siden skal blodet flyte, mens det på den andre siden skal tette igjen et hull ved en skade. Dette er en hårfin balansegang. P-piller går inn og påvirker denne balansen, slik at blodet lettere størkner. Dette øker risikoen for blodpropp, forklarer hun.

Ikke noe bedre med annen prevensjon

Overlege Paulsen forteller også at å bruke andre typer for prevensjon nødvendigvis ikke er så mye bedre enn p-piller.

– Også p-ring og p-stav øker risikoen for blodpropp mer enn de eldre typene p-piller, forklarer hun.

Undersøkelsen viser at p-piller øker risikoen for å få blodpropp i beina og lunga. Den venøse blodproppen skyldes at blodet stivner, og leverer seg til en geléaktig masse. Og selv om risikoen for å dø etter en slik type blodpropp er veldig liten, er det likevel en advarsel til alle som fra før av er i faresonen for å få blodpropp.

Tilstandene som øker risikoen for blodpropp

Blant tilstandene som øker risikoen for venøs blodpropp er langvarig sengeleie, kirurgiske inngrep, skade eller vold, tidligere blodpropp, svangerskap, p-piller, fødsel og hjertesykdom.

Fitnessbloggen har tidligere skrevet en artikkel om at p-piller kan redusere treningseffekten. Med bakgrunn i denne oversiktsundersøkelsen og tidligere undersøkelser er det muligens grunn til å endre anbefalingen – spesielt for personer i faresonen.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.