
Foto: Laksefakta.no
Norske forskere har løst gåten om hvordan omega-3 egentlig virker i kroppen – når proteiner som håndterer avfallstoffer i cellene våre får skader og ikke fungerer skikkelig så hjelper omega-3 disse proteinene med å gjøre jobben sin.
Vi har lenge visst at omega-3 reduserer risikoen for sykdommer som bl.a. hjerte- karsykdommer, men vi har ikke vært klar over mekanismen bak effekten til omega-3, fram til nå.
Forskere ved senter for molekylær inflammasjonsforskning ved NTNU har funnet ut mer om dette, og funnene har nylig blitt publisert i tidsskriftet Autophagy.
Stipendiat Ida Johansson ved NTNU forklarer til forskning.no hva som skjer med cellene våre når vi eldes, og litt om hva de fant ut under studien.
– Cellene har et eget system for søppelhåndtering. De bryter ned sitt eget avfall og resirkulerer det nedbrutte materialet slik vi resirkulerer plast, metall og glass. I cellene blir søppelet til nye byggesteiner og energi.
– Søppelet gjenkjennes av egne proteiner, som samler det sammen i klumper som isoleres fra resten av cellen. Denne søppelposen fraktes videre til avfallsanlegget i cellene hvor det brytes ned til mindre stoffer.
– Men våre kroppers evne til å bryte ned og fjerne skadelige stoffer, reduseres etterhvert som vi blir eldre. Det vil skade cellene og føre til ulike sykdommer. Derfor øker risikoen for å bli syk med alderen.
Forskningsgruppen tilførte celler flerumettede omega-3 fettsyrer for å se hva som skjedde.
– Det vi så var at disse cellene etter hvert fjerner ødelagte søppelproteiner mer effektivt. Fettsyrene aktiverer cellenes evne til å fjerne disse skadelige stoffene.
– Omega-3-fettsyrer aktiverer cellenes søppelhåndteringssystem og fungerer på samme måten som søppelbiler som frakter søppelet og resirkulerer det i vår hverdag.
Dette er et viktig steg i å vise hvordan spesifikk mat hjelper oss å holde oss friske.
Les mer i artikkelen på forskning.no.