Derfor er omega-3 bra for helsa

Vi har lenge visst at omega-3 er bra for helsa vår. Nå vet vi mer om hvorfor.

Marint-omega-3

Foto: Laksefakta.no

Norske forskere har løst gåten om hvordan omega-3 egentlig virker i kroppen – når proteiner som håndterer avfallstoffer i cellene våre får skader og ikke fungerer skikkelig så hjelper omega-3 disse proteinene med å gjøre jobben sin.

Vi har lenge visst at omega-3 reduserer risikoen for sykdommer som bl.a. hjerte- karsykdommer, men vi har ikke vært klar over mekanismen bak effekten til omega-3, fram til nå.

Forskere ved senter for molekylær inflammasjonsforskning ved NTNU har funnet ut mer om dette, og funnene har nylig blitt publisert i tidsskriftet Autophagy.

Stipendiat Ida Johansson ved NTNU forklarer til forskning.no hva som skjer med cellene våre når vi eldes, og litt om hva de fant ut under studien.

– Cellene har et eget system for søppelhåndtering. De bryter ned sitt eget avfall og resirkulerer det nedbrutte materialet slik vi resirkulerer plast, metall og glass. I cellene blir søppelet til nye byggesteiner og energi.

– Søppelet gjenkjennes av egne proteiner, som samler det sammen i klumper som isoleres fra resten av cellen. Denne søppelposen fraktes videre til avfallsanlegget i cellene hvor det brytes ned til mindre stoffer.

– Men våre kroppers evne til å bryte ned og fjerne skadelige stoffer, reduseres etterhvert som vi blir eldre. Det vil skade cellene og føre til ulike sykdommer. Derfor øker risikoen for å bli syk med alderen.

Forskningsgruppen tilførte celler flerumettede omega-3 fettsyrer for å se hva som skjedde.

– Det vi så var at disse cellene etter hvert fjerner ødelagte søppelproteiner mer effektivt. Fettsyrene aktiverer cellenes evne til å fjerne disse skadelige stoffene.

– Omega-3-fettsyrer aktiverer cellenes søppelhåndteringssystem og fungerer på samme måten som søppelbiler som frakter søppelet og resirkulerer det i vår hverdag.

Dette er et viktig steg i å vise hvordan spesifikk mat hjelper oss å holde oss friske.

Les mer i artikkelen på forskning.no.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.